Atatürk’ün Okumayı Sevdiği Kitaplar

Sevgili inekle blog okuyucusu, bu yazımızda Başöğretmen Atatürk’ümüzün severek okuduğu ve okumamızı önerdiği kitaplardan bahsedeceğiz. Keyifli okumalar dilerim. 😊

Atatürk’ün Kitaplığı

Okuma alışkanlığı şüphesiz Mustafa Kemal’i Atatürk yapan en büyük etki olmuştur. Hayat boyu öğrenime büyük önem veren Atatürk, hayatının her devrinde her zaman kitap okumaya zaman ayırmıştır. Yakın dostlarının anılarında Atatürk’ün her gün kahvaltıdan sonra ve uyumadan önce kitap okuduğu aktarılmaktadır. Kitapları yalnızca okumadığı, derin okumalar yaptığını kitaplığında bulunan 4.289 kitabın birçoğunun üzerine alınmış notlar olmasından biliyoruz. Yalnızca Türkçe kitaplar da yer almıyor bu kitaplıkta. Fransızca, İngilizce, Almanca kitapların da bolca yer aldığını görüyoruz.

Atatürk’ün En Sevdiği Kitaplar

1. Makalât-ı Siyasiye ve Edebiyye 

Namık Kemal tarafından kaleme alınan bu eser, şüphesiz fikir dünyasında Namık Kemal’e bolca yer veren Atatürk’ün edebiyata bakış açısını etkileyen ve kalemin gücünü kanıtlayan bir eser olarak karşımıza çıkıyor. Eserde, Dil ve yazım sorunlarından edebî tür ve terimlerin irdelenmesine, bireyin duygu dünyasından toplumsal yaşayışın çeşitli yönlerine, tarihsel olay ve kişilerden dönemin güncel sorunlarına, hukuktan ekonomiye, ahlaktan siyasete kadar pek çok konu ele alınmıştır.

2. Tılsımlı Deri

Türk aydınları ve edebiyatçıları Fransız edebiyatından pek çok anlamda etkilenmiş ve Batı medeniyetini Fransızlar üzerinden tanımıştır. Bu sebeple Atatürk’ün de gençliğinde Fransız Edebiyatı’ndan etkilenmesi muhtemel. Fransız Edebiyatı’nın önde gelen isimlerinden Balzac’ın kaleme aldığı roman, Fransa’nın 19. Yüzyıldaki sosyal yapısının tarihsel bir tablosunu çıkarır ve kaleme aldığı karakterler ile toplumdaki sınıfların çatışmasını aktarır.

3. Çalıkuşu

Hepimiz Reşat Nuri Güntekin tarafından kaleme alınan bu eserin Atatürk’ün başucu kitabı olduğunu duymuşuzdur. Cepheden cepheye ülkenin geleceği için çalışırken bu kitabı yanından hiç ayırmadığını biliyoruz. Romanın çizdiği tablo, Osmanlı’nın son yılları ile Birinci Dünya Savaşı arasında şekillenir. Bu tabloda toplumun sosyal ve siyasi yapısı aktarılırken Atatürk’ün ümit ettiği idealist Türk gençliği de karakterler arasından karşımıza çıkar. Baş karakterimiz Feride, idealist bir öğretmen olarak Anadolu’ya gider ve varlığını Türk toplumu için, yöneticilere olmak üzere bozuk düzene karşı gelen bir düşünceyle harcar. Atatürk bu eseri, Anadolu’nun nasıl ihmal edildiğini titiz bir gerçeklikle anlatıldığı için sever, ve kendinde bunun düzeltecek gücü bulduğu için yanından ayırmazdı. Anılarında bu eseri herkesin okuması gerektiğini ifade eder ve ekler, “…bitirdiğimde İsmet’e vereceğim, o da okusun, sonra siz de okuyun”

Egemen Bilim

11.11.2022

Leave a Comment