Podcastlerin Dinleyicilere Sunduğu 5 Fayda

Merhaba sevgili inekle okuyucusu, bu yazımda uzun süredir hayatımızda olan ancak son zamanlarda popülerleşmeye başlayan podcastlerin bize sunduğu katkılara ve üzerimizdeki etkilerine değineceğim. Podcastlerin faydalarını 5 ana başlığa ayırarak açıklamaya çalışacağım. Keyifli okumalar. 😊

Öncelikle podcast nedir buna biraz değinmek istiyorum. Podcast insanların düşüncelerini, bilgilerini, isteklerini sesli bir şekilde anlattıkları yayınlardır. Geleneksel radyo diyebiliriz. Tarih, siyaset, ekonomi, günlük konular, eğitimler her konu hakkında artık aktif olarak podcastler mevcuttur. 

1) Dinleme becerilerini geliştirir: Sesli anlatılar oldukları için insanların kısa ya da uzun süreli yoğun bir dinleme etkinliği yapmasına vesile olurlar. Dinleme sırasında dikkati dağılan ya da dudyduğunu anlamakta zorlananlar için kısa süreli podcastler, hangi konudan olursa olsun birer egzersiz olabilirler. İyi bir dinleyici olmanın günümüzdeki önemine baktığımızda bu konuda gelişmek isteyenlerde podcastlerden yararlanabilirler.

2) Hayal gücünün gelişmesine katkı sağlar: Görsel bir içeriğe sahip olmadıkları için örneğin tarihi bir içeriği anlatılanları ve olayları aklımızda canlandırarak dinleriz. Bunu yapabilmek için hayal gücümüzü aktif bir şekilde kullanmamız gereklidir. Podcastler bu sayede hayal gücümüzün gelişmesine katkı sağlar. Aynı zamanda dinlediklerimizin aklımızda daha iyi yer edip daha efektif bir dinleme yapmamızı sağlar.

3) Bilgi edinmemizi sağlar: Eğitici içerikler dinleyerek birçok hakkında bilgiye podcast sayesinde dinlenme halinde bile yalnızca dinlenme yaparak erişebiliriz. Üstelik çoğu içeriğin ücretsiz şekilde sunulması. Podcastlerin bilgi edinmek için başvurulabilecek ilk içeriklerden biri olduğunu gösterir. Hatta artık TYT-AYT konuları bile podcastler ile sesli içerikler şeklinde aktarılıyor. Tüm bunlar göz önüne alındığında bu sesli içerikler iyi birer bilgi kaynağıdır diyebiliriz.

4) Odaklanmaya yardımcı olur: Dinleme becerileri kısmında da değindiğim gibi odak sorunu olan insanlar için podcastler korkulu rüya değil asılında birer egzersizdir. Dinlenme durumunda sakin bir kafa ile gözlerimizi kapatarak bir dinleme yapmak daha net bir şekilde dinletiye odaklanmamızı sağlayacaktır. Odak bozan tüm etkenlerin etkisiz hale getirildiği bir ortamda bu gelişim ve odaklanma daha net bir şekilde kendini gösterecektir. 

5) Kaliteli vakit geçirmeyi sağlar: Dinlenme sırasında veya boş zamanımızda yapacağımız aktiviteler göz önüne alındığında bir podcast açıp dinlemek bu dinlenmenin verimli olmasını sağlayacaktır. Podcast dinlemek daha aktif bir dinlenme sağlarken aynı zamanda bilgi almamızı veya eğlenmemizi sağlayacaktır. Telefonlarla uğraşmak ya da televizyonda vakit harcamak yerine tıpkı kitap okumak gibi podcast dinlemek kafamızı dağıtmak için en güzel çözümlerden biridir. 

Günümüzde etkisi ve popüleritesi iyice artan podcastler bu durumun neden böyle olduğunu ve niçin son zamanların gözdesi olduğunu ilk dinlemeye başladığınız andan itibaren sizlere gösterecektir. İlerleyen zamanlarda dinleyicisinin iyice artacağını öngörüyorum. Önceden aktif bir podcast dinleyicisiyseniz ya da bu yazıdan sonra olmayı düşünüyorsanız hepinize keyifli dinlemeler. 😊

Enes Demir 

10.11.2022

Leave a Comment