Bir Yaşam Şekli: Minimalizm

Sadelik en yüksek gelişmişlik düzeyidir. 

                                          (Leonardo Da Vinci)

 Merhaba Sevgili İnekle velisi, öğrencisi ve öğretmeni.

 Minimalizm; modern sanat ve müzikte kökeni 1960’lara giden, sadelik ve nesnelliği ön plana çıkaran bir akımdır. Minimal sanat gibi tabirlerle de anılır. Her ne kadar sanat akımı olarak ifade edilse de günümüzde farklı alanlarda da kullanılmaya başlanmıştır. Türkçede minimalizm “sadelik” anlamına gelir.  Bir kurallar bütünü değil aksine bir yaşam biçimidir, bakış açısıdır. Minimalizm birtakım alışkanlıklardan, davranışlardan, eşyalardan bilinçli bir şekilde uzaklaşmayı gerektirir. Minimalizme göre önemli olan hayatı gereksiz ayrıntılarla değil anılarla, deneyimlerle doldurmaktır.

Beyaz Masa önü Bej Siyah Sandalye

Peki, bu yaklaşım size ne ifade ediyor? Sizce de deneyimler, yaşanmışlıklar; elle tutulabilir somut şeylere göre daha uzun sürede mutluluk getirmez mi? İstediğimiz ürüne, objeye, kıyafete, araç gerece her an erişim şansımızın olması bir süre sonra hayatlarımızda karmaşıklığa sebep olabiliyor. Sadece rengini beğendiğimiz için aldığımız kıyafetler, ihtiyacımız dışında da indirimde olduğu için aldığımız araç gereçler, aldığımız fakat hayatımız boyunca kullanmayacağımız objeler, depolara sığmayan eşyalar… Bunların tümü hem fiziksel hem ruhsal karmaşadır. Fakat bu karmaşanın aksine basit her zaman için güzeldir, insanı özgürleştirir, sınırlarımızı korur. Minimalizm de bizlere tam olarak bunu aşılar. Fazlalıklardan kurtulmamız gerektiğini. Bize önemli olanın vazgeçemediklerimizden çok hayatımızda tutmak istediklerimiz olduğunu göstermeye çalışır.

Beyaz Yüzey üzerinde Yeşil Ahşap Sandalye

Peki, minimalizmi nasıl sağlarız?

  • Tüketimi azaltmalıyız. Alışverişe gitmeden önce ihtiyaçlarımızı bir liste haline getirmeli ve o listeye uymalıyız. Çünkü alışveriş yaparken dünya bir anlığına durabiliyor. Böylece israfı da önlemiş oluruz.
  • Fazla eşyalarımızdan kurtulmalıyız. Eviniz sizin yaşam alanınızdır, eşya deposu değildir. Eşyalarınızı farklı şekillerde kullanın ya da geri döndürün. Unutmayın ki anıları hatırlamak için eşyalara ihtiyacımız yok.
  • Kapsül dolap yapmalıyız. Giymediğimiz kıyafetleri ihtiyaç sahiplerine verin ya da satın.
  • Tek kullanımlık plastikleri hayatınızdan çıkarın matara kullanın. Böylece doğaya daha az zarar vermiş oluruz.
  • Zararlı ilişkilerinizden sıyrılın ki daha rahat bir zihniniz olsun. Fazla insanlardan ve size zarar veren o yükten kurtulun.
  • Yeme alışkanlığımızı denge altına almalıyız. Her insanın vücut özellikleri farklı olduğu gibi aynı zamanda ihtiyaçları da farklılıklar göstermektedir. Daha az ve sağlıklı beslenin. Bol su tüketin, öğünlerinizi arttırın. İhtiyacımız kadarıyla tüketmemiz gerekir. Stok yapmaktan kaçının.
  • Dijital deponuzu boşaltın. Telefonda biriken fotoğrafları, İnstagram’da kaydettiğiniz fotoğrafları, telefonunuzda indirdiğiniz ama kullanmadığınız uygulamaları silebilirsiniz.
basit, beyaz, Beyaz duvar içeren Ücretsiz stok fotoğraf

Bu şekilde bir yerden başlayın ve biraz olsun yapın. Belki 1 ayınızı belki 3 yılınızı alacak fakat mutlaka deneyin. Paranızı da zamanınızı da istemediğiniz, ihtiyacınız olmayan bir şeye harcamayın. Hedeflerinize odaklanın, zamandan tasarruf edin. Eşyaların mutluluk getirdiğine inanan insanlardan olmayın. Son olarak sevgili inekle öğrencisi, hayatında yer verdiğin her şeyin farkında olman dileğiyle.

Şevval Sert

28.12.2021