Bölüm Tanıtımı: Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği

Merhaba sevgili inekle öğrencisi, zorlu bir YKS sürecini atlattın. Şimdi ise önünde zorlu bir tercih dönemi var. Tercih dönemleri çoğu öğrenciye göre sınav sürecinden daha stresli olur. Bu yazıda ise tercih döneminde önemli bir seçenek olarak görebileceğin Gemi İnşaatı ve Gemi Makinaları Mühendisliğini tanıtacağım. Birkaç sene öncesine kadar çoğu kişinin haberdar olmadığı hatta çok az üniversitede yer alan bu bölüm nasıl bir bölümdür? Mezunları ne iş yapar? Hangi üniversitelerde vardır? Bütün bu soruların yanıtlarını bulacaksın.

Free Su Bedeninde Tekne Stock Photo

Her şeyden önce bu bölümü isim benzerliğinden dolayı Gemi ve Deniz Teknolojileri Mühendisliği ve Gemi Makinaları İşletme Mühendisliği ile karıştırmamak gerekiyor. Bu bölüm şu anda İTÜ, YTÜ, Piri Reis Üniversitesi, Bursa Teknik Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nde bulunuyor. Geçtiğimiz sene ise en iyi sıralamaya sahip üniversite 41.303 ile en düşük sıralamaya sahip üniversite ise 165.631 ile kapatmıştır.

Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği - Mühendis Beyinler

Gemi İnşaatı ve Gemi Makinaları Mühendisliği bölümü ilk yıllardan itibaren fizik ve matematik bilgisinin yoğun kullanımını gerektiriyor. Bu alanlara ilgisi bulunmayan öğrenciler için bu bölümü okumak zorlu olabilir. Yoğun mühendislik derslerinin hepsine maruz kalacağınızı bilerek seçmenizde fayda var. Üniversite çevresinde en zor kabul edilen makina ve inşaat derslerinin isminden de belli olduğu üzere karışımını içerir. Hem İnşaat Mühendisliği dersleri hem de Makina Mühendisliği dersleri ders planında yer alır. Tüm bu zorlukların yanında okuması bir o kadar keyiflidir eğer ki deniz yaşamına ve gemilere ilginiz varsa ilk dönemden itibaren kendinizi birçok enteresan bilgi ve ilgi çekici hesaplamaların içinde bulacaksınız. Özellikle çizim derslerinde bir gemi çizebilmenin yeteneğini ellerinizde hissedince alacağınız zevk tarif edilemez olacaktır. Aynı zamanda söylemekte fayda var ki Uçak Mühendisliği ile ortak birçok dersinin olması ve uçaklardaki ana sisteme benzer bir sisteme sahip olması Uçak Mühendisi olmak isteyen öğrencilerin bile tercih listesinde olmasını sağlayacaktır. 

Matematik, Fizikçiler İçin Neden Önemli? | TÜBİTAK Bilim Genç

Peki biz bu bölümü okuduk ve mezun olduk şimdi ne yapacağız? Mezunlar için genelde okul boyunca 3 seçenek aşılanıyor. Bu seçenekler gemide çalışmak, tersanelerde çalışmak ya da akademisyen olmak. Mezunlar gemiye çıkarak 6 ay veya 12 aylık yolculuklar sonunda güzel ücretler kazanabiliyor ancak bu şekilde gemide geçen bir yaşam yüzünden özel hayata sahip olmaları zorlaşıyor. Ek olarak belirtmek gerekir ki İstanbul Teknik Üniversitesi mezunu olursanız gemide çalışmak için ekstra bir eğitimle belge almanız gerekmektedir. Tersane çalışması ise özel hayata daha çok vakit ayırırken gemi yaşantısına göre daha düşük bir ücret sunuyor. Akademisyen olmak ise tüm bu curcuna ve zorlu, ağır şartlardan uzaklaşıp üniversitede kalmak için iyi bir fırsat olmaktadır.

Enes Demir

12.07.2022

Leave a Comment