Çocuklarda Pozitif Disiplin
Merhaba sevgili inekle velisi,
Bu yazımda çocuk eğitiminde pozitif disiplin konusuna yer vermek istiyorum. Disiplin deyince akla salt katı kuralları olan bir anlayış geliyor. Peki gerçekten öyle mi? Disiplin bir çocuğa ne kazandırır? Kuralları olan bir ailede büyüyen çocuk ile kuralları olmayan bir ailede büyüyen çocuk arasında nasıl farklar vardır? Bu soruların cevabı bu yazıda.
Kurallar yaşamın içinde varolan insanların neyi, ne ölçüde yapacaklarını belirleyen önemli ölçütlerdir. Bir insan doğduğu andan itibaren bu kuralların içinde kendini gerçekleştirmeye çalışır. Kuralları olmayan bir ailede büyüyen çocuklar yetişkinlik döneminde de başına buyruk olabilirler. Kuralları olan, çerçevesi belirlenmiş ortamlarda çocuklar daha huzurlu, mutlu olurlar; kendilerini güvende hissederler. Peki pozitif disiplini uygularken nelere dikkat etmeliyiz?
*İlk olarak net kurallarımız olmalı. Örneğin ödevini yapmadan televizyon izleyemezsin gibi bir kuralımız olsun ve o gün çocuğunuz ödevini yapmadan televizyon izlemek istesin ve kendini yerlere atıp ağlasın. Böyle bir durumda kurallarda net olun. Bir kere bile taviz verirseniz hep aynı davranışı yapacak ve kuralları esnetmeye çalışacaktır.
*Kuralları belirlerken çocuğunuzla kuralları belirleyin. Hangi kuralın neden olması gerektiğini konuşun.
*Çocuğunuza seçenekler sunun. Sebze yemelisin demek yerine patlıcan mı yoksa karnabahar mı yemek istersin gibi seçenekler sunun. Bu ona söz hakkının olduğunu hissettirir.
*Çocuğunuza onu anladığınızı hissettirin. Örneğin yemeğini bitirmezsen dışarı çıkamazsın dediğiniz çocuğunuz yemeğini bitirmediği için dışarı çıkamadığında “Yemeğini bitirseydin şimdi arkadaşlarınla oynuyor olurdun.”demek yerine “Yemeğini bitiremediğin için dışarı çıkamadın. Arkadaşlarınla oynamak istiyorsun ama evdesin bu nedenle üzgünsün, seni anlıyorum.” demek çocuğunuzun anlaşılmış hissetmesini sağlar.
Pozitif disiplinin temelinde bağ kurmak yatar. Çocuğunuzun duygularının olduğunu, onu anladığınızı ve ona önemli olduğunu hissetmeniz oldukça önemlidir. Bir sonraki yazımda bu konuyu ayrıntılı ele alacağım. Çocuğunuzla güzel iletişim kurmanız dileğiyle.
Sena İnanç
27.05.2022