Galileo Galilei: Bilim Dünyasına Önemli Katkıları!

15 Şubat 1564 yılında Pisa’da dünyaya gözlerini açan Galileo Galilei Rönesans döneminde bilimsel devrime katkılarda bulunan ve gözlemsel astronominin babası, modern fiziğin babası gibi isimlerle bilinen ünlü bilim insanıdır. Ünlü bir lavtacının oğlu olarak dünyaya gelen Galileo, babasından erken yaşta lavta tekniği, dikkatli ölçüm ve deney yapma gibi becerileri öğrenmiş, 8 yaşına kadar Pisa’da kalmıştır. Sonrasında ailesiyle birlikte Floransa’ya taşınmış ve buranın 35 km güneybatısında bulunan Camaldolese Manastırında eğitimine başlamıştır. Adını büyük dedesinden alan Galileo, koyu ve dindar bir Katolik idi ancak Marina Gamba ile evlilik dışı 3 çocuğu dünyaya geldi.

Gençlik yıllarında rahip olmayı düşünen bilim insanı, babasının desteğiyle Pisa Üniversitesinde Tıp bölümüne başvurmuştur. Aynı yıllarda, iki eşit uzunluktaki sarkaçı gözlemleyerek farklı şekillerde sallansalar bile aynı süre içerisinde sallandıklarını keşfetmiştir. Zar oyunlarına da ilgi duyduğundan “Zar Oyunları Üzerine Düşünceler” adlı yazı yayımlamış ve olasılık bilimine de katkı sağlamıştır.

Galileo Galilei

Termoskopu da keşfetmesiyle bilinen Galileo, 1586 yılında hidrostatik denge hakkında kitap yazmış ve dünyanın dikkatlerini üzerine çekmiştir. Rönesans sanatçılarından etkilenerek özel bir sanatsal anlayış geliştirmiştir. Bu sayede Floransalı ressam Cigoli ile arkadaş olmuş ve Cigoli Galileo’nun ay gözlemleriyle alakalı bir tablo yapmıştır.

1589 yılında Pisa’da matematik bölüm başkanı olarak görev yapmış, 1592 yılında Padova Üniversitesi’nde geometri, mekanik ve astronomi alanlarında hocalık yapmıştır. Aynı dönemde hareketin kinematiği ve astronomi gibi temel bilimlerde ve maddelerin kuvveti ve teleskopun keşfi gibi uygulamalı bilimlerde çalışmalar yapmıştır.

Galileo, gözlemsel astronomiye yaptığı katkılar sayesinde gözlemsel astronominin babası olarak bilinir. Venüs’ün evrelerinin teleskopik kanıtlarını sunmuş, Jüpiter’in en büyük dört uydusunu keşfetmiştir. Bu uydulara Galileo’nun uyduları adı verilmiştir. Ayrıca güneş lekelerini analiz etmiş, bilim ve teknoloji alanlarında çalışmalar yapmış, askeri pusulayı icat etmiştir.

Galileo Galilei Güneş Merkezciliği

Birçok buluşa imza atan bilim insanının yaşadığı dönemde Galileo’nun güneş merkezciliği tartışma konusu olmuştur. Astronomlarla çatışan Galileo, güneş merkezli bir sistemin yıldızsal paralaks gözlemlenemediği için var olmadığını ortaya atmıştır. Aynı zamanda bu kanısını “İki Ana Dünya Sistemi Üzerine Diyalog” adlı kitabında da sürdürmüştür. Ancak bu kitabının Papa 8. Urban’a saldırı olduğu düşünüldüğünden o dönem saygınlığı azalmıştır. Bu olaydan sonra Galileo, hayatının geri kalanını ev hapsinde geçirmiştir. Bu dönemde de ses getiren çalışmalarından biri olan “İki Yeni Bilim” adlı kitabını yazmıştır. Bundan 40 yıl önce üzerinde çalıştığı kinematik ve maddelerin kuvvetiyle ilgili yaptıklarına yer vermiştir.

Galileo, 77 yaşında ateş ve kalp çarpıntısı sebebiyle hayata gözlerini yummuştur. Toscana Grandükası 2. Ferdinando Galileo’yu Santa Croce Bazilikasına gömmüş, mermerden bir mozole yapılmasını talep etmiş ancak Galileo’nun kafir olduğu düşünüldüğünden izin verilmemiştir. 1737 yılında anısına bir anıt dikilerek Bazilikanın ana bölgesine gömülen başarılı bilim adamının üç parmağından biri Floransa Bilim Tarihi Müzesinde sergileniyor.

Leave a Comment