Doğru Meslek Seçimi Nasıl Yapılır?

Ülkemizde çalışan nüfusun yaklaşık %70’i eğitimini aldıkları meslekten çok daha farklı pozisyonlarda faaliyet gösteriyor. Çeşitli gerekçeler sebebiyle alan dışı çalışma durumu her geçen gün hızla yaygınlaşmaya devam ediyor. Alınan eğitim ile sürdürülen kariyer arasında çoğu zaman anlamlı bağlantılar bulunmuyor. Bu durum ülke genelinde doğru kariyer planlaması yapılmadığına işaret ediyor.

Meslek

Meslek seçiminin aslında ilköğretim yıllarından itibaren yapılması ve kariyer süreçlerinin bu doğrultuda yönetilmesi gerekiyor. Fakat ekonomik kaygılar, aile baskısı, sosyal çevrenin dayatmaları ve yanlış statü algıları sebebiyle meslek seçiminde çok ciddi hatalar yapılıyor. Kariyer hedeflerinin doğru ve net şekilde belirlenmemesi, bireylerin mevcut potansiyellerini ortaya çıkarmakta zorluklar yaşamalarına yol açıyor.

Doğru Meslek Seçiminin Önemi Nedir?

Group of workers. Business people team.

Doğru meslek seçimi yaparak eğitimlerini de bu yönde alan kişiler, kariyerlerini diğer bireylere göre çok daha sağlam şekilde sürdürüyorlar. Kendilerine uygun olan sektörlere ve görev tanımlarına yönelmeleri sebebiyle çok daha nitelikli işler çıkarıyorlar. Zaman içerisinde işlerini büyüterek veya terfi alarak kazanç düzeylerini yükseltiyorlar.

Doğru Meslek Seçiminin Püf Noktaları Nelerdir?

Bireysel özelliklerinize uygun olan meslekleri tercih etmeniz, uzun vadede önemli faydalar ve avantajlar elde etmenize zemin hazırlıyor. Size hitap eden meslekleri belirleyebilmeniz için öncelikle yeteneklerinizi tespit etmeniz gerekiyor. İlgi alanlarınızın ve yatkınlıklarınızın farkına varmanız, kariyer hedefi belirleme ve meslek seçimi konusunda size yol gösteriyor.

Yetenekli olduğunuz alanları keşfetmek için uygulamanız gereken temel adımlar sırasıyla şu şekildedir:

  • Öncelikle kendinizi tanımaya çalışın ve şu ana kadar elde ettiğiniz başarıları objektif biçimde gözden geçirin.
  • En çok keyif aldığınız ve sıkılmadan devam edebildiğiniz faaliyetleri belirleyin.
  • Henüz üzerinde yeterince yoğunlaşmadığınız fakat öğrenmeye açık olduğunuz alanları tespit edin.
  • İlk 3 adımda belirlediğiniz bütün unsurları bir kâğıda liste şeklinde not edin.
  • Hazırladığınız listede yer alan faaliyetleri benzer ve ortak özelliklerine göre gruplandırın.
  • Oluşturduğunuz gruplardan ilginizi en çok çekeni işaretleyin.

İşaretlediğiniz grup içerisinde bulunan aktiviteler, sizin ilgili ve yetenekli olduğunuz alanları gösteriyor. Bu alanlarla ilgili olan mesleklere yönelmek, kariyer performansınızın gözle görülür ölçüde yükselmesine katkı sağlıyor.

Leave a Comment