inekle Kariyer Yolu-Fen Bilgisi Öğretmenliği
Merhaba inekle Blog Okuyucular, bu ayki inekle Kariyer Yolu’nda yine sizlerle beraberiz. Ben Hilal, fen bilgisi öğretmenliği bölümü 4.sınıf öğrencisiyim. Bu yazımda size fen bilgisi öğretmenliğinden, bu bölümün lisans sürecinden, bu süreçte neler yapabileceğinizden ve lisans süreci sonrasından bahsedeceğim. Umarım sizin için yararlı olur. İyi okumalar!
Fen bilgisi öğretmenliği, öğrencilerin problem çözme yeteneklerini geliştiren, yaratıcılıklarına katkı sağlayan, günlük hayatta karşılaştıkları problemleri çözmelerine kolaylık sağlayan, çevre ile iletişimlerini arttıran bir meslektir. Bu ders kapsamında ilköğretim kademesindeki öğrencilere temel anlamda fizik, kimya, biyoloji, astronomi, yer bilimi, çevre bilimi gibi dersler fen bilimleri dersi adı altında verilmektedir.
Fen Bilgisi Öğretmenliği, YKS sınavı sonrasında sayısal alandan tercih edilen bir bölümdür. 4 yıllık bir lisans sürecini kapsamaktadır. Fen Bilgisi Öğretmenliği, eğitim fakültesinde yer almaktadır. Bu süreç boyunca eğitim fakültelerinde fen bilgisi öğretmeni adaylarına hem teorik hem de pratik dersler verilmektedir. Lisans boyunca ilk iki yıl alan ağırlıklı dersler (fizik, kimya, biyoloji…) yer alırken sonraki iki yılda eğitim ağırlıklı dersler yer almaktadır. Ayrıca eğitim süreci boyunca laboratuvar aktif olarak kullanılmaktadır. Öğretmen adayları 2. Sınıfta ortaokullarda gözlem yapmakta, 4. Sınıfta ise öğretmenlik uygulaması dersi kapsamında ortaokullarda staj yapmaktadır.
Fen Bilgisi öğretmenliği bölümünde okuyan öğrenci, lisans süreci boyunca özel ders verebilir veya çeşitli kurumlarda çalışabilir. TÜBİTAK’ın düzenlemiş olduğu bilim şenliklerine görevli olarak katılabilir. TÜBİTAK projelerinde yer alabilir.
Alanıyla ilgili çeşitli sertifikalar alabilir. Üniversitedeki topluluklara katılıp sosyalleşerek iletişim becerilerini geliştirebilir. Yine alanıyla ilgili çeşitli kitaplar okuyabilir, filmler izleyebilir. Bilimsel bilgileri öğrenmek ve gelişmelerden haberdar olmak Bilim Teknik, Bilim Çocuk ve Popular Science gibi çeşitli dergilere abone olabilir. Böylece öğretmen adayı alanında kendini geliştirebilir.
Bu bölümden mezun olan bireyler, lisans süreci boyunca aldıkları bütün derslerden yüksek lisans yapabilme hakkına sahiptir. Yüksek lisans yapmak isteyen bireylerin genel ortalamaları, ALES ve dil sınavları sonrasındaki puanları yüksek lisans yapacakları okulun şartlarına uygun olmalıdır. Yüksek lisanstan mezun olan birey, araştırmacı olarak bilimsel çalışmalar yapabilir, üniversitede akademisyen olarak görev alabilir. Devlet okullarında görev almak isteyen öğretmen adayları KPSS’ de belirli bir puan alarak devlet okullarına fen bilgisi öğretmeni olarak atanabilir. Devlet okullarında görev almak istemeyen öğretmen adayları ise çeşitli özel öğretim kurumlarında çalışabilir.
Hilal Sayaner
29.02.2024