inekle Kariyer Yolu: Türkçe Öğretmenliği

Merhaba Sevgili inekle Blog Okurları, bugün yepyeni bir içeriğimizle sizlerleyim. 😊 Bu içerik ile farklı mesleklerin tanıtımı, okul süreçleri, iş bulma süreçleri ve çalışma alanlarını biz inekle öğretmenleri olarak sizlere tanıtmak istedik. Bu yazımız ile düzenli yazılar serimize birini daha da eklemiş bulunuyoruz. 🤓 Umarım sizler için keyifli ve bir o kadar da faydalı bir içerik olur. Unutmayın, inekle her zaman kariyer yolculuğunuzda yanınızda. 🐮 Gelelim bugünkü meslek tanıtımımıza. Bugün sizlere Türkçe öğretmenliği bölümünü tanıtacağım. Hadi, başlayalım! 🍀

image 79

Ben Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Türkçe öğretmenliği bölümü 2020 mezunlarındanım. Okulumu çok severek okudum ve ardından 2021 yılında aynı okulda tezli yüksek lisans eğitimime başladım ve şu anda son dönemimi okumaktayım. Ben yaklaşık 5 senedir Türkçe öğretmenliği yapmaktayım. Bu süreçte birçok Türk ve yabancı öğrenci ile çalıştım. Bu yazıda sizlere bölüm içeriğinden, sınavlardan, iş fırsatlarından, ders içeriklerinden ve akademik kariyer süreçlerinden bahsedeceğim.

image 80

Türkçe öğretmenliği bölümü, öğrencilerin Türkçe dilini öğrenmelerini ve öğretmelerini amaçlar. Bölümde öğrenciler Türkçe dilinin grameri, okuma, yazma, konuşma ve dinleme becerilerini geliştirirler. Ayrıca Türk edebiyatı, kültürü ve dilbilgisi gibi konuları da öğrenirler. Bölümde verilen dersler arasında dilbilgisi, edebiyat, metin çözümlemesi, öğretim yöntemleri gibi dersler yer alır. Mezunlarımız Türkçe öğretmeni olarak okullarda veya özel dershanelerde çalışabilirler. Ayrıca dil eğitimi alanında çalışmak isteyen öğrenciler de bölümden yararlanabilirler.

Türkçe öğretmenleri, okul dışında da birçok farklı işte çalışabilirler. Bunlar arasında:

-Özel ders vermek,
-Dil okullarında öğretmenlik yapmak,
-Yayıncılık ve çeviri alanlarında çalışmak,
-Eğitim danışmanlığı veya eğitim yazılımı tasarımında çalışmak,
-Medya ve reklam sektörlerinde çalışmak,
-Dil öğrenim merkezlerinde çalışmak,
-Sosyal medya ve içerik yaratma alanlarında çalışmak,
-Öğrenciler için dil eğitimi programları hazırlamak ve uygulamak,
-Sosyal hizmet alanlarında çalışmak,
-Üniversitelerde dil öğretimi vermek,

image 83


Bu sadece birkaç örnek, Türkçe öğretmenleri kariyer yolunda özellikleri ve yetenekleri doğrultusunda birçok farklı seçeneğe sahip olabilirler. Günümüzde sadece bir bölüm bitirmek maalesef ki yeterli olmuyor. Bu sebeple üniversite süreçlerinde kendimizi farklı açılardan geliştirmek için çalışmalar yapmamız gerekmektedir. Türkçe öğretmenliği geniş ders aralığına sahiptir. Pek çok farklı alandan ders aldığınız için kariyer sürecinizde ilgi ve ihtiyaçlarınıza karar verebilirsiniz.

image 81

Türkçe öğretmenliği bölümünde en yaygın olan iş alanı kamu öğretmenliğidir ve bu süreçte KPSS denilen sınava hazırlanmak gerekmektedir. Devlet kuruma atandığımızda 5, 6, 7 ve 8. sınıf düzeylerinde derslere girebilmekteyiz. Fakat elbette her sınıf düzeyinde Türkçe dersi anlatabilirsiniz. Bu sınavı biraz incelememiz gerekirse:

KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı), Türk devlet kurumlarına işe alımlarda kullanılan bir sınavdır. Türkçe öğretimi alanında KPSS sınavını geçmek için öncelikle Türkçe öğretmenliği bölümünü geçmek ya da eğitimde Türkçe öğretmenliği bölümü olması gerekir. Türkçe öğretmenliği alanında herhangi bir bölümden alınan formasyon belgesi kullanılamaz. Türkçe öğretmeni olmak için yalnızca bu bölümü bitirmelisiniz. Bu diğer öğretmenliklerde farklılık göstermektedir. KPSS genellikle yılda bir kez yapılır ve sınavlar genel kültür, genel yetenek, öğretmen alan bilgisi ve eğitim bilimleri alanlarını içermektedir. KPSS sınavına girebilmek için 18 yaşından büyük ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmalısınız. Ayrıca, bazı sınav konularının öğretmenler için farklı hazırlandığı veya farklı konuları içerdiği dikkate alınmalıdır. Benim KPSS’ye girdiğim yılda Türkçe öğretmenliği alanı için otuz küsür derse hazırlanmanız gerekiyordu. Bu durum yıl yıl değişiklik gösterebilir.

image 82

KPSS’ye girecek Türkçe öğretmen adaylarının ağırlıklı olarak Türk dili ve edebiyatı, dilbilgisi, metin analizi ve öğretim yöntemleri, eğitim psikolojisi, ölçme değerlendirme, öğrenme psikolojisi gibi konulara odaklanmaları önerilmektedir. Sınava girdiğinizde sınav konuları hakkında yeterli bilgi edinmeniz, sınav teknik ve stratejilerini öğrenmeniz, sınav öncesi çalışmanız ve deneyim kazanmanız sınavda başarılı olabilmeniz için önemlidir. Her yıl öğretmen alımının değişiklik göstermesi de ayrıca bilmeniz gereken bir bilgidir.

Türkçe öğretmenliği bölümündeki akademik kariyeri incelememiz gerekirse:

Türkçe öğretmenliği alanında yüksek lisans programları, öğretmenlerin bilgi ve becerilerini geliştirmelerine ve mesleki açıdan ilerlemelerine olanak tanır. Yüksek lisans programları genellikle 2 yıl sürer ve öğrencilerin mezuniyet sonrası öğretmenlik veya akademik kariyerlerinde ilerlemelerini sağlar.

image 84

Türkçe öğretmenliği alanındaki yüksek lisans programları genellikle aşağıdaki konuları içerir:

-Türkçe dilbilgisi ve dil öğretimi,
-Edebiyat çalışmaları,
-Metin çözümleme ve analizi,
-Öğretim yöntemleri ve teknolojileri,
-Dil öğrenimi ve öğretimi,
-Öğretim programlarının tasarımı ve uygulanması,
-Sosyolinguistik ve dil politikası,
-Eğitim bilimleri,
-Araştırma yöntemleri ve teknikleri.

image 85

Yüksek lisans programlarına başvurmak için öncelikle lisans eğitimini tamamlamış olmak gerekir. Ayrıca, üniversitelerin belirlediği başvuru koşullarına uymak gerekir. Bu koşullar arasında genellikle yabancı dil bilgisi, başvuru formlarının doldurulması, referans mektuplarının sunulması veya sınavların alınması gibi şartlar yer alabilir. Bu içerik aynı şekilde doktora için de geçerlidir. Bu süreçleri tamamlamanız ve okullarda uygun kadroların oluşması halinde üniversitede öğretmenlik yapabilirsiniz.

image 87

Genel olarak Türkçe öğretmenliği alanını elimden geldiğince sizlere anlatmaya çalıştım. Bu alanda okumak, izlemek, dinlemek, yazmak ve en önemlisi konuşmak çok önemlidir. Bu süreçte her meslekte olduğu gibi mesleğin iyi ve kötü yönlerinin olduğunu lütfen unutmayınız. Benim tavsiyem ilgi ve ihtiyaçlarınız doğrultusunda meslek seçmeniz üzerinedir. Hangi bölümü okursanız okuyun, bence sevmek ve ilgi duymak başarmanız için en önemli unsurlardan biridir. Herkese iyi çalışmalar. Pineklemeyin, inekleyin! 🐮🍀

Deniz Bulut

image 78
03.02.2023
Leave a Comment