Müzikle Çalışmak mı, Müziksiz Çalışmak mı Daha Etkili?

Merhaba değerli inekle öğrencisi, velisi ve öğretmeni! Bu yazıda; müzikle çalışmanın mı, müzik olmadan çalışmanın mı ders çalışmada, konuyu kavramada ve öğrenmede daha verimli olduğunu anlatacağım. Keyifli okumalar dilerim. 😊

Müzikle çalışmanın avantajları olmasının yanı sıra bazı dezavantajları da bulunmaktadır ve bu avantajların veya dezavantajların boyutu insandan insana değişebilmektedir. Ayrıca çalışmanın ne kadar etkili olduğunda (veriminde) müzik çeşidi de önem arz etmektedir.

“Klasik müzik zekayı arttırır.” cümlesini hepimiz bir kere de olsa duymuşuzdur. Bu cümle ve kavram “Mozart Etkisi” adı verilen ve Mozart bestelerini dinlerken zekâ gelişiminin hızlandırdığını savunan bir düşünceden gelmektedir. Bu düşüncenin yanlış olduğu bilimsel çalışmalar tarafından kanıtlanmıştır, yani Mozart ve/veya klasik müzik dinlemenin zekaya doğrudan bir katkısı bulunmamaktadır. Fakat, bazı bilimsel çalışmalar klasik müzik (özellikle Mozart besteleri) dinlemenin odaklanmayı arttırarak özellikle sayısal derslerde öğrencilerin sınav sonuçlarının yükselmesine katkı sağladığını savunmaktadır.

Klasik müzik, caz müzik gibi genellikle yavaş ritimdeki müzik türlerinin tansiyonu düşürüp anksiyeteyi ve stresi azalttığı tespit edilmiştir. Bu sebepten dolayı, bu müzik türleri ders çalışırken öğrencinin stres olmasını önleyerek rahatlamasına yardımcı olabilmektedir. Bu demek değildir ki daha hızlı ritimlere sahip müzikler ders çalışma verimini arttırmaz. Ders çalışırken arka planda çalan müzik, öğrencinin motivasyonunu arttırarak öğrencinin daha istekli bir şekilde ve daha uzun süre zarfında çalışmasını sağlayabilmektedir. Bazı durumlarda ise arka planda çalan müzik, öğrencilerinin kavrama, ezberleme ve öğrenme becerisine katkı sağlayabilmektedir. Bu şekilde müzikle çalışmak, çalışmanın etkililiğini ve verimini arttırabilmektedir.

Müzikle çalışmak bazı durumlarda odaklanmayı azaltabilmektedir ve okuma anlama yetisini zorlaştırabilir. Özellikle paragraf soru çözümünde, kitap okumada, edebiyat çalışmada ve tarih çalışmada yüksek sesli ve/veya hızlı ritimde müzik dinlemek çalışma verimliliğini düşürebilmektedir. Ayrıca bazı durumlarda müzik dinlemek yapılması gereken şeylerin sırasını karıştırmaya ve bazı noktaları atlamaya sebep olabilir. Buna örnek olarak, bir matematik probleminde bir işlemi yapmayı atlamak verilebilir. Bu durumlarda, müzikle çalışmak, çalışmanın etkililiğini ve verimini düşürebilmektedir.

Özetle, müzik dinlemenin ders çalışmanın verimi üzerinde hem olumlu hem de olumsuz etkileri olabilmektedir ve bu etkiler ile müzik ile çalışmaktan ne kadar verim alındığı kişiden kişiye değişmektedir. Ama unutulmamalıdır ki çalışırken, müzikli veya müziksiz, en önemli olan şeylerden biri severek ve mutlu bir şekilde çalışmaktır ki en çok verim alınabilsin. İyi çalışmalar!

Beste Dipçin

01.02.2023

Leave a Comment