inekle Kütüphane-Ağustos Ayı

Merhaba inekle Blog Okurları! Ben inekle öğretmenlerinden Çağrı. Bu yazıda sizlerle okuduğum ve çok beğendiğim birkaç kitabı paylaşmak istiyorum! Sizlere de keyifli okumalar!

1.Masumiyet Müzesi

      ‘Hayatımın en mutlu anıymış, bilmiyordum.’

 Kemal ve Füsun’un zorluklarla dolu ilişkisini anlatan bu kitap, benim için Orhan Pamuk’un en sevdiğim romanıdır. Kitap, İstanbul’un varlıklı ailelerinden birinin oğlu olan Kemal’in ve onun akrabası olan Füsun’un aşk hikayesini anlatıyor. Fakat Kemal’in aynı zamanda Sibel isimli bir kadınla da ilişkisi var. Üstelik nişan hazırlığı yapmaktalar. Buna rağmen Füsun ile olan ilişkisini sürdürmekte. Orhan Kemal, bu çetrefilli aşk hikayesini, bir de romanıyla aynı isimde olan ‘Masumiyet Müzesi’ ile gerçek hayata uyarlamış. Kitabın 355. Sayfasında müzeye ücretsiz girmeniz için de bir bilet bulunuyor. İstanbul’da bulunan bu müzede Füsun’un içtiği 4213 adet sigara izmaritinden, Kemal’in hayatının son günlerini geçirdiği odaya kadar her ince detay düşünülmüş.

2. Doğu Ekspresinde Cinayet

Agatha Christie’nin yazmış olduğu bir polisiye romanıdır. Dili oldukça sürükleyici ve merak uyandırıyor. Polisiye ve suç okumayı seviyorsanız bu kitabı da seveceğinizi düşünüyorum. Aynı zamanda sinemaya da uyarlanmıştır. Üstelik Agatha Christie, bu kitabın bir kısmını İstanbul’da bulun Pera Palas’ta yazmış. Kitapta da Trende ölü bulunan bir milyonerin nasıl öldüğünü çözmek için yine aynı trende bulunan dedektif Poirot’a görev veriliyor. Roman boyunca ben de katilin kim olduğunu bulmaya çalıştım fakat defalarca ters köşe oldum.

3. Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu

   ‘Sana, beni asla tanımamış olan sana.’

Stefan Zweig’ın en klasik romanlarından biri olan bu kitap tek solukta bitiyor. Adı üstünde kim olduğu bilinmeyen bir kadının, küçük yaştayken aşık olduğu bir adama karşı olan çaresiz aşkını anlatıyor. Kadın, adama çok aşık fakat adamın bundan haberi yok ve çok uzun yıllar da olmuyor. Günün birinde yazar olan Bay R. bir mektup alıyor ve romanımız da böyle başlıyor. Kadın, yaşamına son vermeden önce yazdığı bu mektup boyunca ona olan aşkını, hayatının bir döneminde ondan gördüğü ilgiyi ve ondan olan çocuğundan bahsediyor. Tabii Bay R. ondan bir çocuğu olduğunu bu mektup ile öğreniyor.

4. İçimdeki Müzik

 Bu kitabı bir arkadaşımın önermesiyle okumuştum. Beni o kadar etkilemişti ki sonunda hüngür hüngür ağlamıştım. O yüzden siz de baştan buna hazır olun. Ana karakterimiz Melody’nin bazı fiziksel engelleri var. Ailesi ona o kadar yardımcı oluyor ki Melody, konuşamıyor olmasına rağmen hayatı çok seviyor ve kendisinin diğer çocuklardan bir farkının olmadığına inanıyor ve bunu göstermek için çabalıyor. Oldukça kuvvetli bir fotografik hafızası var ve gördüğü şeyleri bir daha unutmuyor. Aynı zamanda müziğe karşı da oldukça ilgili. Okula başladığı zaman, öğretmeni ve arkadaşları ona zaman zaman zihinsel olarak da engelliymiş gibi davranır. Sınıfça katılacakları bir yarışmaya Melody’den gizlice giderler ama Melody bir şekilde yarışmaya yetişir ve yarışmada olağanüstü bir başarı sergiler. Bütün ilgiyi de üstüne çeker.

5. Pembe Fili Düşünme

Bu kitap için kişisel gelişim kitabı demem daha doğru olur. Psikolog Zeynep Selvili, bu kitapta aslında kendi psikolojik deneyimlerini paylaşıyor. Sürekli bastırılan duyguların daha ağır şekilde patlamasından, yaşanmamış şeylerin aklımızda bize kurduğu baskılardan bahsediyor. Biraz da kendimize olan yaklaşımımız yani öz şefkate değiniliyor. Bu kitapta beni en çok etkileyen ve bende en çok farkındalık oluşturan kısım baş etmeye çalıştığımız durumlarda kendimize karşı çok acımasız yaklaşırken hayatımızda çok sevdiğimiz bir insan aynı şeyleri yaşasa ona karşı olan tutumumuzun çok daha farklı olduğuydu. Basit yönlendirmeleriyle kendimi çok sevdiğim bir arkadaşımın yerine koymayı denediğim zaman gerçekten de kendime yaklaşımım çok farklı oldu ve diğer bunun gibi konularda da farkındalık kazandığımı düşünüyorum. Zaman zaman hala daha ihtiyaç duyduğumda okuduğum bir kitap. Bu kitabı okurken kesinlikle siz de kendi yaşadığınız üzüntü, acı ya da anksiyete gibi duygularla karşılaşabilirsiniz.

Çağrı Sude Çelikayar

27.08.2023

Leave a Comment