inekle Kariyer Yolu: Psikolog

Merhaba sevgili inekle Blog Okurları! “inekle Kariyer Yolu” serisinin bu ayki bölümünde size “Psikoloji” lisans mezunlarının neler yapabileceğinden, nerelerde çalışabileceğinden bahsedeceğim. Hazırsanız başlayalım! 😊

Psikolog denildiğinde aklınızda ilk olarak birebir bir odada bulunduğunuz, sizin anlattığınız şeyleri dinleyip notlar alan, size sorgulatan sorular soran bir insan geliyorsa orda durun. Çünkü her psikolog sanıldığı gibi terapi yapan bir “klinik psikolog” değildir.

Lisans eğitiminin ardından “Klinik Psikoloji” yüksek lisansını yapmayı tercih etmiş olan ya da aldığı eğitimlerle kendini geliştirmiş olan psikologlar özel bir klinikte ya da kamuda KPSS ile atanarak danışan görebilmektedirler.

4 yıllık lisans eğitimleri sonunda KPSS’ye giren bir psikoloji mezunu, yeterli puanı aldıktan sonra tercih ettiği takdirde ülkemizde; hastanelerde, ruh sağlığı veya aile sağlığı merkezlerinde, çocuk yuvalarında, kreşte, huzurevlerinde, okullarda, ıslahevlerinde, adliyelerde, kitle iletişimi ile ilgili kurum ve kuruluşlarda, kamuoyu araştırma merkezlerinde vd. çalışabilir.

Peki lisans hayatımızda bizler hangi dersleri alıyoruz? Ve başka hangi alanlarda çalışabiliriz?

ODTÜ Psikoloji bölümünün güncel müfredatında aldığımız zorunlu dersler arasında; ilk yıl aldığımız Psikolojiye Giriş, Sosyolojiye Giriş, Genel Biyoloji, Felsefe, Etik gibi derslerin yanı sıra Psikolojide Araştırma Yöntemleri, İstatistik, Gelişim Psikolojisi, Sosyal Psikoloji, Ölçme ve Değerlendirme, Psikopatoloji gibi dersler var. Bölüm içi alabileceğimiz seçmeli dersler arasındaysa; Öğrenme, Bilişsel Psikoloji, Deneysel Psikoloji, Biyolojik Psikoloji, Ergen ve Yetişkin Psikolojisi, Trafik Psikolojisi, Kültürel Psikoloji, Klinik Psikoloji, Adli Psikoloji, Freud: Psikanalizin Gelişimi, Stresle Baş Etme, Duygu, Klinik Görüşme Becerileri, Bağımlılık, Endüstri ve Örgüt Psikolojisi… gibi pek çok farklı psikoloji alt alanında açılan ders mevcut. Bölüm içi seçebileceğiniz seçmeli dersler size bırakılarak öğrencinin hangi alana yönelmek istiyorsa o alanda daha çok bilgi ve deneyim edinmesi hedeflenmiş. Bu derslere ek olarak bölüm içindeki hocalarımızın araştırmalarına katılma, onlara yardım etme ve akademide işlerin nasıl yürüdüğünü gözlemleyebilmek için isteğe bağlı olarak alabileceğimiz Workshop derslerimiz de mevcut.

*ODTÜ Beseri B-14 amfisi

Günün sonunda bu derslerden edindiğimiz bilgi ve becerilerimize ek olarak kendi ilgi alanımızda özel sektörde; şirketlerde (başta İK (insan kaynakları) departmanları olmak üzere), projelerde, araştırmalarda, psikoteknik merkezlerde, derneklerde, STK (sivil toplum kuruluşları)’larda vd. pek çok alanda çalışabiliriz.

Özellikle ODTÜ’nün kadrosuyla ve eğitiminin sağladığı bakış açısıyla; araştırmaya itmesiyle bugün pek çok ODTÜ Psikoloji mezunumuz başta yurt dışında olmak üzere yükseköğrenimlerine devam etmekte, lablarda çalışmakta, önemli araştırmalarda yer almakta ve akademide kalarak yurt içi ve yurt dışı akademisyen kimlikleriyle yeni psikologlar yetiştirmeye devam etmektedirler.

Özetle klasik bir laf gibi gözükse de bir psikolog “insanın olduğu her yerde” çalışabilir. Sizin de seveceğiniz, tutkuyla yapacağınız işi keşfetmeniz ve hakettiğiniz yerlerde çalışabilmeniz dileğiyle…

Sena Sarıtaş

29.08.2023

Leave a Comment