inekle Kütüphane: Ekim Ayı

Merhaba sevgili inekle ailesi! Ekim ayının kitap listesini oluştururken birbirinden farklı türlerde ve konularda, ilginizi çekecek ve merak uyandıracak seçimler yapmaya çalıştım. Bu listede roman, biyografi, kısa öykü, ütopik eser ve hatta siyasetname niteliğinde kitaplar bulunuyor. Keyifli okumalar dilerim!

1. Knut Hamsun / Açlık

Andreas, ideali olan yazarlıktan yaşadığı zorluklara karşın vazgeçmeyen yoksul bir gençtir. Kiralık odalarda, yazları çoğu zaman parklarda kalır. Gazetelerde arada bir yayımlanan yazılarından aldığı ücretten başka geliri yoktur. İş bulmak için başvurduğu yerlerden geri çevrilir. Sokaklardaki hayat yazarlığı için ona zengin bir malzeme sunar. Ayrıca hayal gücü de çok geniştir. Sık sık aç kalma tehlikesi yaşar, kaldığı odanın kirasını ödeyemeyecek duruma düşer. Üstündeki eski püskü giysilerini satmak zorunda kaldığı bile olur. Yine zor bir dönem geçirmektedir. Geceleri ahırdan bozma bir imalathanede kalıyordur. Parası tükenmiştir. Açlıktan yerde bulduğu bir portakal kabuğunu kemirir. Gururu bırakıp dilense de bir şey elde edemez. Kendisine acıyan bir arkadaşı imdadına yetişerek ona bir miktar para verir. Bir hafta sonra açlık günleri yeniden başlar. Benzer sahneler yaşanır. Kaldığı odadan kovulur. Kasaptan köpekleri için istediği kemikleri kemirir. Yazmaya mecali kalmaz. Rıhtıma gider, İngiltere’ye hareket edecek bir gemiye tayfa olarak yazılır ve yazarlık hayallerini bırakarak İngiltere’ye doğru yol alır.

2. Rauda Jamis / Frida Kahlo: Aşk ve Acı

Meksikalı ressam Frida Kahlo tüm dünyada yirminci yüzyıl popüler kültür ikonu haline gelmiştir. Biyografi yazarı olan Rauda Jamis ise Frida’nın hayatı boyunca yaşadıklarını anlatmıştır. Bunun yanısıra, bir kadın olarak onun iç çalkantılarını, acılarını ve hayatında büyük etkilere sahip olan aşkını da ele almıştır. Frida oldukça zor bir hayata sahip, çoğunlukla kendiyle baş başa kalmış ama buna rağmen zorluklarla savaşabilmiş bir ikon haline dönüşmüştür. Rauda Jamis bu özel ikonun portrelerinde kendini kullanışını ve bunun altında yatan özel sebepleri hikayeleştirerek ve görsel örnekler vererek okuyucuya sunmuştur. Frida’nın hayatındaki dramatik izlere, etkileyici aşklarına ve yaşam mücadelesine tanık olacaksınız.

3. Niccolò Machiavelli / Hükümdar

Floransa’da Lorenzo de Medici ailesinin yönetimi ele geçirmesi üzerine sürgün edilen Machiavelli, bu esnada Hükümdar adlı yapıtını kaleme almıştır. Bu eserini Medici’ye sunan Machievelli’nin en büyük isteği, İtalya’nın birleşmesinden başka bir şey değildir. O, birleşmiş, Roma dönemindeki gibi güçlü bir İtalya görmek ister. Yönetim şekli olarak Cumhuriyetten yana olsa da bazı özel durumlarda monarşinin gerekli olduğuna inanır ve Hükümdar’da İtalya’nın birleşme ideali de monarşik bir yönetim sayesinde olacaktır. Machiavelli hükümdarlık şekilleri, yasalar ve yönetim, ruhban sınıfı ve hükümdarlık ilişkisi, askeriye ve ordu, cömert ve cimri hükümdar gibi birçok bakış açısıyla bir nevi siyasetname oluşturmuştur. Bunu yaparken de tarihsel örneklerden yararlanmış ve hatta Osmanlı’dan sık sık söz etmiştir.

4. Anton Çehov / Altıncı Koğuş

Kısa öykü dendiğinde Rus ve dünya edebiyatında ilk akla gelenlerden Anton Çehov, Altıncı Koğuş kitabında akıl hastanesindeki bir hasta ve doktor arasındaki çekişmeleri anlatıyor. Kitapta küçük bir kasaba hastanesinin doktoru ve hastanenin altıncı koğuşunda kalan akıl hastaları anlatılıyor. Altıncı koğuşta hasta olarak kalan İvan Dmitriç aslında eğitimli ve bilgili bir hastadır. Doktor Andrey Yefimıç da bunun farkındadır. İkili arasında birçok konu üzerinden oldukça derin sohbetler gerçekleşir. Felsefi, siyasi ve toplumsal konulardan bahseden doktor ve İvan sık sık konular karşısında karşı karşıya gelmektedir. Siyaset konuşurken İvan Dmitriç genellikle toplumun bastırıldığını ve otoritelerden korktukları için seslerini çıkarmadıklarını savunurken doktor Andrey ise zıttı yönde konuşmalar yapmaktadır. Kitapta insanların birbirleri üzerinde kurmaya çalıştıkları baskılar ve sistemler işlenmiştir. Eleştirilen konulardan biri de insanların birbirleri üzerinde yetki sahibi olmasıdır. Çehov’u okurken kitap akıp gitse de yazılanlar hakkında uzun uzun düşünmek gerekebilir. Altta yatan birçok mesajla birlikte toplumsal ve felsefi bir öykü kitabı.

5. James Tiptree Jr. / Houston, Houston Duyuyor musun?

Kitabın yazarı James Tiptree, Jr. her ne kadar erkek bir yazar izlenimi uyandırsa da aslında James Tiptree, Jr. diye birisi yoktur. James Tiptree, Jr.’ın gerçek ismi Alice Bradley Sheldon’dır. Hugo En İyi Kısa Novella ve Nebula En İyi Novella ödüllerinin sahibi olan feminist ütopya türü kitap, Doktor Orren Lorimer, Yüzbaşı Bernhard Geir ve Binbaşı Norman Davis’ten oluşan Güneşkuşu uzay gemisi mürettebatı insanlık tarihinde Güneş’e gerçekleştirilecek ilk uzay seferi için görevlendirilmişlerdir. Görevleri sırasında Güneş püskürtüleri yüzünden haberleşme sistemleri bozulan mürettebat Dünyaya geri dönmek için Houston uzay Merkezi ile iletişime geçmeye çalışıyorlar. Dünyaya dönmeye çalışan ve Houston uzay Merkezine sinyaller gönderen “Güneşkuşu” mürettebatına ise sinyalleri yakalayan, tamamı kadınlardan oluşan “Gloria” uzay gemisi karşılık veriyor. Kitap oldukça kısa olsa da yoğunluk bakımından uzun bir romana karşılık gelebilecek nitelikte gönderme ve mesajlar içermektedir.

Merve Bayır

11.10.2022

Leave a Comment