Üniversite mi, O da Ne?

Ah üniversite yılları!

Evet, belki hepimizin daha güzel geçmesi için çok emek sarf ettiği, milyonlarca soru, binlerce kitapları bitirdiği ve bir sürü konuya hâkim olmaya çalıştığı ve hepsinin yegâne amacının daha güzel üniversite yılları geçirmek olduğu zamanlardayız. Benim sizlere bu yazıyı yazmamdaki en temel rol ise bu yılları kazanmanın da ötesinde bu yıllarda neler yapabileceğimiz ile ilgili farklı bir bakış açısı sunmak olacaktır.

Hepimiz bu dönemlerden geçtik ve birçoğumuz tercihlerimizi yaptık. Yapılan tercihlerden sonra aslında akıllarımızda temel bir soru hep kaldı: Acaba üniversite zamanlarımız nasıl olacak? Bu sorunun en temel kaynağı belki de içimizdeki sosyal açıdan düşündüğümüz sıkıntılara bir seslenmek ve kötü geçme ihtimalini, kötü olma ihtimalini birazcık da derinden yaşamaktı. Bu noktada şunları diyebilirim ki: Kesinlikle bu yılların kötü geçeceğine dair bir his ve şüpheler zinciri içinizde olmasın. Evet, çünkü sizler zaten yolu, üniversiteye kadar olan kısmı (ki daha zor olan nokta burası) başarıyla ve büyük bir motivasyon örneği göstererek doğru bir şekilde tamamladınız. Asıl daha rahat olan bundan sonraki kısımda başlıyor. Daha doğru ilerlemek adına burayı birazcık temel açıdan anlatmanın daha doğru olduğunu düşünüyorum.

Üniversite; aslında temel anlamda okumanın daha da ötesinde insanın kendini bulduğu, ilgi alanlarını keşfettiği daha geniş bir ifadeyle kendini keşfettiği bir alan. Bu alanda karşılaştığınız tüm sosyal çalışmalar bu noktaya en büyük katkıyı sunan temel taşlardır. Bu nedenle üniversite de yolun zor kısmını zaten tamamladığınızı bundan sonraki çalışmalarınızda bu alanda kendinizi keşfetmeye yönelmeniz gerektiğini ve bunu başarmanın da sizlerin elinde olduğunu, bunu bu korkuları yaşayarak değil de adeta bir uzay boşluğunda kaybolan ve en sonunda istediği rotayı keşfeden bir uzay gemisi misaliyle ulaşmanın daha rahat olduğunu unutmayın.

Bu paragraflarımın sonuna yaklaşırken rahatlamayı unutmayın. Çünkü karşılaştığınız her türlü zorlukta tüm inekle öğretmenlerimiz her alanda her durumda sizlere destek olmak için burada.

Aziz Cihan Acar


31.08.2021