inekle Kütüphane-Mart Ayı

Merhabalar inekle Blog Okuyucuları. Ben inekle sayısal alan öğretmenlerinden Elif Sude Aydın. Bana ilham veren zevkle okuduğum beş kitabı “inekle Kütüphane-Mart Ayı” başlığı altında sizinle paylaşmak istedim. Hazırsanız, başlayalım!

1.Sıfır Noktasındaki Kadın 

Namı diğer “Firdevs”. Mısırlı yazar ve psikiyatr olan Neval El Seddavi kadın mahkumlarla ilgili araştırma yapmak için bir ceza evine gitmiş. Bir kişi hariç tüm mahkumlarla görüşmüş. Görevliler kadının kimseyle görüşmek istemediğini, idam mahkumu olduğunu söylemişler. Yazar pes etmemiş ve her gün görüşmek istediğini bildirmiş. Bir gün idamına saatler kala Firdevs görüşmeyi kabul ediyor ve acı dolu hayat hikayesini anlatıyor. Yazar da Firdevs’in hayatını kitaba dönüştürerek hayatın gerçeklerini yüzümüze çarpıyor.

2. Sana Gül Bahçesi Vadetmedim

Yine gerçek hayattan uyarlanmış bir roman. Yazar akıl hastanesinde geçirdiği gençlik yıllarını, yoğun depresyon krizlerini anlatıyor. Sadece kendisinin değil diğer hastalara da değinen yazar deliliğin tüm aşamalarını, duygularını, iyileşme, dibe vurma dönemlerini anlatmış. Başka kitapları da bulunan yazar yaşadığı yıllarda çocukları hastalık yıllarını bilmediği için kitabı yabancı bir isimle yayınlamış. Vefat ettikten sonra kitap gerçek ismiyle basılmaya başlanmış. 

3. Dorıan Grey’in Portresi

Günümüz dünyasına yoğun mesajlar içeren başyapıt bir psikoloji romanı. Dorian çok yakışıklı bir gençtir. Herkesin aşkla, hayranlıkla baktığı Dorian bir ressamla arkadaş olur. Arkadaşı onun bir portresini yapar. Kendisi de güzelliğine hayran olan Dorian bu güzelliği gençliği kaybetmekten çok korkar ve bir dilek diler. “Ben değil o portre yaşlansın, yaptıklarımın sonuçları bana değil ona yansısın” ve dilek gerçek olur.

4. Olasılıksız

Bu kitapla ilgili söylenen bir söz vardır; “ Ya dayanayıp yarısında bırakırsın ve sevmediğin bir kitap olur ya da sonuna kadar okursun en sevdiğin kitap olur.” Okuyucuları matematiksel düşüncenin ve bilimin etrafında topluyor. Eserde işlenen konu, Laplace’in şeytanı teorisi üzerinde dururken, aslında hiçbir şeyin şans eseri olmadığını ve geçmişteki olayların etkileşimi ile bu anın yaşanabileceğini gözler önüne seriyor. Zekice oluşturulmuş bir kurgu ile karşı karşıya kalacağınız bu kitap, sizi içerisinden çıkamayacağınız bir olasılıklar zincirine davet ediyor.

5. Küçük Şeyler

Türk edebiyatının klasiklerinden içinizi ısıtacak minik minik öyküler içeren bir kitap ile bitirmek istiyorum. Uzun uzun kitap okumaya vaktiniz yoksa bu kitap tam sizlik. Kitapta hayata bir 10 dakika mola verdiren, minik öğütler içeren öyküler var. “Kediler mi ben mi ?” sorusuna geldiğinizde  beni hatırlayın. Herkese keyifli okumalar.

Elif Sude Aydın

09.03.2023

Leave a Comment