inekle Kütüphane- Mayıs Ayı

Sevgili inekle Blog Okuyucuları, hepinize merhaba. Mayıs ayı için sizlere birbirinden güzel 5 kitap önerisi yapmak istiyorum. Şimdiden hepinize iyi okumalar…

Huzur– Ahmet Hamdi Tanpınar (1949)


Küçük yaşta annesini ve babasını kaybeden Mümtaz’ın İstanbul’a gelir. Burada Amcasının oğlu İhsan ile yaşamaya başlar. Romanın asıl konusu ana karakterler olan Mümtaz ve Nuran’ın aşkıdır. Olaylar II. Dünya Savaşı’nın hemen öncesinde, İstanbul’da yer alır. Romanda, olayın geçtiği yer olan İstanbul’un semtlerine, tabiatına ve mimarı güzelliklerine yer verilmiştir. Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ‘’Huzur’’ adlı romanında, hastalık, ölüm, tabiat, kozmik unsurlar, medeniyet, sosyal meseleler, çeşitli ruh halleri ve estetik fikirlere iç içe yer verilmiştir.

Oblomov- İvan Gonçarov (1859)


Roman, İlya İlyiç Oblomov adlı derebeyi olan ana karakter etrafında geçer. Oblamov, Rus bir soylunun oğludur. Hayata karşı tembel bir tutumu vardır. Çiftliğini bırakıp büyük bir şehre taşınır ve burada devlet memuru olarak çalışmaya başlar ancak memurluğa ayak uyduramaz ve geçimine çiftliğinden gelen para ile devam etmeye başlar. Fakat bu da geçimi için yeterli olmamaya başlar. Bunun yanı sıra Ştolts adlı çalışkan, ileri görüşlü ve işini iyi yapan Alman bir adamın refah ve mutluluğa üretkenliği sayesin ulaşması işlenir. Ştolts-Oblomov gibi iki zıt karaktere yer vererek yazar aslında derebeyliğin yıkılmasnı, sanayileşme ve üretkenliği konu alır.

Bir Ömür Nasıl Yaşanır? – İlber Ortaylı (2019)


İlber Ortaylı ile yapılan söyleşiyi konu olan bu kitapta, daha anlamlı bir yaşam için öneriler yer alıyor. İlber Ortaylı bu kitap ile hem tecrübelerini paylaşıyor hem de insanların hayatlarında ihtiyaç duyduğu çözümlere nasıl ulaşacağına yer veriyor. ‘’ Bir ömrü hakkıyla yaşayabilmek ve yaşanan her andan tat alabilmek için önce ne lazımdır? ya da ‘’Bir dil, en iyi nasıl ve ne zaman öğrenilir?’’ gibi sorulara bu kitap ile cevap bulabilirsiniz.

İki Şehrin Hikayesi- Charles Dickens (1859)


Londra ve Paris’te geçen ‘’İki Şehrin Hikayesi’’ adlı kitap, karanlığın içindeki aydınlığa, umuda ve hüzne yer veriyor. Dr. Manette suçsuz yere Paris’teki bir hapishanede 18 yılını geçirmiştir ve buradan eski bir dostunun yardımı ile kurtulmuştur. Londra’ya dönüşü sırasında tesadüfen tanıştığı Fransız bir adam olan Charles Darnay ile Dr. Manette’nin kızının yapacakları evlilik ve bunun ardından meydana gelen Fransız İhtilali’nin hayatlarına etkileri anlatılır. Karakterlerin ruhsal değişimlerini ele alan bu kitapta birçok tarihi izlere de rastlanır.

Sherlock Holmes: Vaka Kayıtları- Sir Arthur Conan Doyle (1927)


‘’Vaka Kayıtları’’ Sherlock Holmes adlı Britanyalı ünlü bir dedektifin hikayelerini konu alır. Sherlock Holmes’un gözlem yeteneği ile tümevarım yöntemi kullanarak sonuca ulaşması işlenmiştir. Kendisi değişik zevkleri olan bohem bir adamdır. Dr. Watson adlı karakter, İngiltere, Baker Sokak 221B’ de bir apartman dairesinde Sherlock Holmes ile yaşar ve ünlü dedektifin yardımcısıdır. Kitap Dr. Watson’un gözünden kaleme alınmıştır.

Nilay Şen

18.05.2023

Leave a Comment