inekle Müzik Kutusu-Ekim Ayı

Merhaba sevgili inekle Blog Okurları, ben inekle sözel grubu öğretmenlerinden Ayşe Elif. Bu yazımda, dinlemekten keyif aldığım ve nerede duyarsam duyayım keyifle eşlik edeceğim 5 şarkıyı önereceğim. Aslında müzik dinlemek benim için büyük bir tutku olduğundan aralarından sadece 5 tane seçmek çok zor olacak ama sizler için ince eleyip sık dokuyacağım. Şimdiden keyifli dinlemeler…

1. 5 Seconds of Summer-Jet Black Hearts

~ “The blood in my veins is made up of mistakes” ~

Ergenlik dönemimin ilk büyük keşfi olan bu muhteşem gruptan sadece 1 şarkı önerebilmek benim için çok zorlayıcı oldu. Fakat ilk başta gençlik dergilerinden görüp tanıdığım bu grubun ilk defa ‘Jet Black Heart’ şarkısının klibine televizyonda denk geldiğimde ağladığımı hatırlıyorum 😊 Belki de şarkıyı zihnimde kolayca çevirebildiğimden her dinlediğimde benim için daha duygusal oluyor. Mutlaka bir şans verilmesi gerektiğine inandığım, üyeleriyle beraber büyüdüm diyebileceğim bu grubun tek bir şarkısını dinledikten sonra diğer şarkılarını dinlemek için can atacağınıza eminim.

2. Paris Paloma-Labour

~ “Emotional torture from the head of your high table” ~

Bu şarkı bana bir kadın olarak hayatın zor olduğunu ve tabiri caizse her zaman aynı anda birkaç farklı cephede savaşman gerektiğini hatırlatıyor. Her zaman akademik açıdan başarılı bir şekilde ilerlemek istesek de çoğu zaman anne,eş,abla,kardeş,kız çocuğu gibi sıfatların altında eziliyoruz ve gerek iş hayatında gerek günlük hayatta gönüllü kölelere dönüşebiliyoruz. Şarkıyı dinlerken bence cinsiyet fark etmeksizin içinizde bir başkaldırma ihtiyacı ve sesini çıkarma cesareti hissedeceksiniz.

3. Mabel Matiz-Müphem

~ “Göremezler canım göremezler; sende benim gördüğümü, onlar sığ nefesler” ~

Mabel Matiz bence müzik sektöründe anlamlı şarkı sözü üretebilen nadir sanatçılardan. Hem yazabilen hem enfes yorumlayan değerli bir sanatçı. Yeni albümünden çoğu şarkıyı keyifle dinliyor olsam da ‘Müphem’ beni en büyüleyen parça diyebilirim. Müziği bana Sezen Aksu şarkılarını hatırlatıyor, sözleriyse romantik düşlere daldırıyor. Günümüzde çok popüler olan, çoğunlukla benim de dinlerken keyif aldığım hızlı tüketilen şarkıların aksine yıllar geçse de değerini yitirmeyeceğine inanıyorum.

4. Emir Can İğrek-Saman Sarısı

~ “Ben deniz olsаm dа sen Ankаrа’sın” ~

Hayatımın dönüm noktasıydı diyebileceğim bir dönemde böyle bir şarkının çıkması beni derinden etkilemişti. Özellikle çocukluğumdan beri aşık olduğum şehir olan Ankarada üniversiteye başladıktan sonra değişen hayatım için muhteşem sözlere sahipti. İşte tüm bu sebepler birleşince Spotify daha fazla dayanamayıp o sene en çok dinlediğim şarkı olarak bu şarkıyı seçmişti. 😊 Ne zaman Türkçe şarkı dinlemek istesem mutlaka elimin gittiği Emir Can İğrek aslında her şarkısıyla benim için ayrı bir yerde olsa da bu parçayı tekrar tekrar dinlemenizi tavsiye ederim.

5. Adele-I Drink Wine

~ “I hope I learn to get over myself” ~

Adele hakkında saatlerce konuşabilirim ve bence her anlamda efsane. Tüm şarkılarını öneriyor olmamın yanında bu şarkıyı özellikle seçmemin nedeni bana İspanyada olduğum günleri hatırlatıyor olması. Orada 3 ayım geçti ve yaşadığım ev okuluma çok uzaktı. Neredeyse tüm derslerimse sabahın erken saatlerinde olduğu için daha hava aydınlanmadan hazırlanıp evden çıkmış oluyordum ve listemdeki ilk şarkı bu olduğundan yolculuğuma eşlik ediyordu. Bu yüzden her dinlediğimde İspanyanın üşütmeyen serin sabahında katedral yolundan yürüyerek, belediye binasını geçtikten sonra ulaştığım otobüs durağına kadar olan sokakları hatırlıyorum.

Daha bunun gibi önerebileceğim tonlarca şarkıya haksızlık ettiğimi düşünsem de aralarından en güncel ve benim için büyük anlamı olan şarkılar seçmeye çalıştım. Umarım hepsini dinleme fırsatı bulursunuz.😊

Ayşe Elif Baştürk

21.10.2023

Leave a Comment