inekle Sinematek–Haziran Ayı

Merhaba sevgili sinemaseverler, bu ay sizler için birbirinden güzel 5 film önerisiyle geldim. Filmleri beğenmeniz ve izlemeniz dileğiyle… Şimdiden iyi seyirler.

1.Başlangıç (Inception)

‘’Başlangıç’’ filmi Christopher Nolan tarafından yazılan ve yönetilen bir bilim kurgu/gerilim filmidir. Leonardo Dicaprio tarafından canlandırılan ve yetenekli bir hırsız olan Dom Cobb, bilinçaltının derinliklerindeki değerli sırları çalar. Bu durum onu çok tanınan bir hırsız ve aynı zamanda kaçak yapmıştır. Cobb’a içinde bulunduğu durumdan kurtulabilmesi için önemli bir şans sunulacaktır.

Film genel anlamda gerçeklik, algı ve insan zihninin karmaşasını ele alır. İzlerken rüya ve gerçeklik arasındaki çizgiyi kaybedeceğiniz bu film; çarpıcı görselleri, karmaşık hikâye anlatımı ve akıllara durgunluk veren konseptiyle 2010’da beğeni ve ticari başarı kazanmıştır.

2. Uyumsuz (Divergent)  

Bir bilim kurgu ve aksiyon filmi olan ‘’Uyumsuz’’, Veronica Roth’un aynı isimli romanından uyarlanan bir film serisidir. Film, distopik bir dünyada, Chicago’da geçer. Toplumun beş farklı kişilik grubuna ayrıldığı filmde; ana karakterimiz Beatrice, 16. yaş gününde, farklı bir gruba dahil edilir ve onun için maceralarla dolu bir yolculuk başlamış olur. Beatrice, yeni grup içinde yerini bulmaya çalışırken çeşitli olaylarla karşılaşacak ve film boyunca bunlarla başa çıkmaya çalışacaktır. Uyumsuz; macera, aksiyon ve romantizm unsurlarını bir araya getirerek izleyenlere sürükleyici bir hikâye sunar.

3. Ters Yüz (Inside out)

“Ters Yüz”; Pete Docter tarafından yönetilen, komedi-drama türünde bir animasyon filmidir. İnsan duygularını ve iç dünyalarını keşfetmeyi konu alan hikayemiz ana karakter Riley’nin beyninde geçmektedir. Riley’nin duyguları; Korku, Öfke, Tiksinme, Üzüntü ve Sevinç olarak temsil edilen beş karakterdir. Bu duygular, Riley’nin hayatını düzenlemek ve yönlendirmek için iş birliği yaparlar. Ancak, Riley’nin hayatında bazı değişiklikler olacak ve duyguları bu değişikliklerle başa çıkmak zorunda kalacaktır. Ters Yüz filmi hem çocuklar hem de yetişkinler için birçok önemli mesaj ve derinlikli temalar sunan sevilen bir animasyon filmidir. Öyle ki 73.Altın Küre Ödüllerinde ‘En İyi Animasyon Film’ ödülünü kazanmıştır.

4. Ruhların Kaçışı (Spirited Away)

Bu film önerisi animeseverlere gelsin! Ruhların Kaçışı, ‘Uzun Metrajlı En İyi Animasyon Filmi’ Oscar’ını kazanan Japon yapımı bir animasyon filmdir. Film, yeni bir mahalleye taşınırken gizemli bir eğlence parkına rastlayan Chihiro Ogino adlı genç bir kızı ve yaşadığı maceraları konu ediniyor. Söz konusu eğlence parkı, ruhlar ve büyülü yaratıklarla dolu doğaüstü bir aleme açılan bir kapıdır. Chihiro, önce ebeveynlerinin buraya adım atmalarıyla kendisini tutamayacak ve bu doğaüstü yeri keşfedecek; daha sonra ise ailesini kurtarmak için çaba verecektir.

5. Kara Şövalye (The Dark Knight)

“Kara Şövalye”, Christopher Nolan tarafından yönetilen bir süper kahraman filmidir. Film, DC Comics’in Batman karakterine dayanan “Batman Begins” filminin devamıdır. Hikâye, Gotham City’yi suçtan korumak için korkusuzca savaşan Batman’in maceralarını anlatır. Batman, çetelerin ve suçluların üzerine giderek şehirde adaleti sağlamaya çalışmaktadır. Ancak, Gotham’ın suç dünyasının en büyük tehdidi olan Joker ortaya çıkacak ve kaosu yaymak için her şeyi göze alacaktır.

Kara Şövalye filmi, sadece bir süper kahraman filmi olmanın ötesine geçerek, karmaşık karakterleri ve etkileyici performanslarıyla öne çıkmıştır.

Fatma Sıla Ay

17.06.2023

Leave a Comment