Kahraman’ın Stratejik Dansı– Cebirsel Eğlence

Herkese selamlar, sizlere bu dönem 1. olarak bitirdiğim ‘’Üstün Yetenekli Öğrencilere Matematik Öğretimi’’ dersinde tasarladığım tamamen orijinal olan bir oyundan bahsetmek istiyorum. Bu oyunun temel amacı esasında cebirsel ifadelerde toplama ve çıkarma işlemlerini eğlenceli hale getirerek hedeflenen kazanımlara keşif sürecinden geçtikten sonra ulaşmak.

Peki bu oyun nasıl oynanır? Bu oyunda öncelikle üç farklı torba var, torbaların iki tanesi işaret torbası bir tanesi ise cebirsel denklem torbası şeklinde. İşaret torbalarından bir tanesinin içerisinde yeterince ‘’+’’ işareti bulunmakta, diğer işaret torbasında ise yeterince ‘’-‘’ işareti bulunmaktadır. Cebirsel denklem torbasında bulunanlar daha öncesinden belirlenen ekip tarafından hazırlanan sadece x değişkeninin yer aldığı tek değişkenli tüm doğrusal denklemlerden ibarettir. Oyun başlamadan önce hazırlanan fiziksel ortamda da üzerinde sadece ‘’X’’ ifadesinin yer aldığı yeteri kadar kağıt  ve yeteri kadar kalem bulunmaktadır. Sınıf mevcudu iki farklı gruba ayrılarak her bir grubun yarışmacıları sırasıyla yarışma için ayrılan fiziksel ortama gelirler ve oyun burada kuralları ile birlikte başlar.

Oyunun kuralları:

Oyunun her bir bölümü iki aşamalıdır.

Oyun öncelikle birinci grup üyesi ile başlar, sonrasında ikinci grup üyesi ile devam eder.

Yarışmaya başlayan grup üyesi öncelikle cebirsel ifadelerin olduğu torbadan rastgele bir cebirsel              ifade çeker. Çıkan sonuca göre belirlediği strateji bağlamında + veya – işaret torbasından birine yönelir ve istediği işareti alır. Sonrasında aynı oyuncu tekrar cebirsel ifadelerin olduğu torbadan bir cebirsel ifade daha çeker. Bu çektiği cebirsel ifade rakip arkadaşına yöneliktir ve belirlediği strateji bağlamında + veya – işaret torbasından birine yönelir ve istediği işareti rakip arkadaşı için çeker. Son olarak oyunun birinci aşaması belirlenen işlem çerçevesinde tamamlanarak toplama veya çıkarma          işlemi sonucunda yeni bir cebirsel ifade elde edilir.

Oyunun ikinci aşamasında aynı işlemleri ikinci grup üyesi hem kendisi için hem de rakip arkadaşı için belirlediği strateji bağlamında gerçekleştirir ve ilk bölüm tamamlanır.

Oyun cebirsel ifadelerin kaldığı yerden sıradaki birinci ve ikinci grup üyeleri ile sonuna kadar bu şekilde devam eder. Oyun tamamlandıktan sonra kağıtta son şeklini almış cebirsel denklemin katsayıları ayrı ayrı toplanır ve toplamı büyük olan takım oyunu kazanır.

Emre Kahraman

19.02.2024

Leave a Comment