Tarihe Adını Kazımış Kadınlar Bölüm 4: Florance Nightingale

Merhaba sevgili inekle Blog Okuyucuları. Ben inekle sayısal öğretmenlerinden Kübranur Aktan. Bugün adını tarihe altın harflerle kazımış kadınların hayatlarına yolculuğa çıktığımız serimiz Tarihe Adını Kazımış Kadınların dördüncü bölümü ile karşınızdayım. Bu bölümümüzde modern hemşireliğin kurucusu Florence Nightingale’in hayatına yolculuk yapacağız. Keyifli okumalar dilerim.

Florence Nightingale 12 Mayıs 1820’de dünyaya gelmiş İngiliz sosyal reformcu, istatistikçi ve hemşiredir. 1853-1856  Kırım Savaşı sırasında 39 hemşire ile İstanbul’a gelmiş ve eğitim alan hemşirelerin yöneticisi olarak öne çıkmış, savaşta yaralanan askerlerin tedavi ve bakımlarını yapmıştır. Hemşireliğe son derece olumlu bir itibar kazandırmış ve Viktorya kültüründe bir ikon olmuştur. Özellikle gece gündüz demeden yaralı askerlere baktığı için kendisine “Lambalı Kadın” denmiştir.

Savaş döneminde hastalardan topladığı bilgilerle istatistik ve veri görselleştirmesinde öncü olmuştur. Askerlerin ölüm sebeplerinin savaşta aldıkları yaralardan çok salgın hastalıklar olduğunu bu istatistikleri grafiklere geçirerek kanıtlamıştır. Florence Nightingale’in çizdiği en ünlü grafik bir pasta grafiği çeşidi olan “Gül Diyagramı” olarak bilinmektedir. Nightingale grafiği hazırlamak için, askeri hastanelerde ve kamplarda İngiliz askerlerini gözlemlemiş ve bu verileri kullanmıştır. Askerlerin yaşam koşullarını gözlemleyen Nightingale, kirli çarşafları, bit ve pire bulaşmış giysileri ve yatakların altında saklanan sıçanları görmüş bunun sonucunda çok sayıda askerin kolera, tifüs ve dizanteri gibi salgın ve bulaşıcı hastalıklardan öldüğünü fark etmiştir.

Florence Nightingale Gül Diyagramı

1860 yılında Nightingale, Londra’da St Thomas’ Hospital‘da kendi hemşirelik okulunun kurulmasıyla profesyonel hemşirelik vakfının temellerini atmıştır ve bu okul dünyada ilk modern sivil hemşire okulu olmuştur. Nightingale 1910’da 90 yaşındayken evinde ölü olarak bulunmuştur. Doğum günü her yıl “Uluslararası Hemşireleri Günü” olarak kutlanmaktadır.

Bu bölümümüzde kadın gücünü ileriye taşımak isteyen tarihe adını altın harflerle yazdırmış kadınlardan ‘Kırım Meleği’ olarak da anılan Florence Nightingale’in hayatına yolculuk yaptık. İlkleri başaran, gurur kaynağı kadınların hayatları hakkında bilgi sahibi olmak için serimizi takipte kalmayı unutmayın. inekle Blog’la kalın! 😊

Kübranur Aktan

17.02.2024

Leave a Comment