Micheal Faraday: Kimyacıların Yolculuğu

Merhaba değerli İnekle blog okuyucusu. Ben inekle öğretmenlerinden Kübra. Çoktan iki bilim insanının hayatını geride bıraktığımız serimizde yeni bir bilim insanının hayatına yolculuk vakti. Bu hafta hayatına konuk olacağımız kimyacı bilim insanı Micheal Faraday. İyi okumalar dilerimm.

image 104

Micheal Faraday kimdir? 

1971’de Londra’da dünyaya gelen Micheal Faraday fakir bir ailenin çocuğuydu. Ekonomik nedenlerle sadece temel düzeydeki eğitimi alabildi ve küçük yaşta ciltçide çırak olarak çalışmaya başlayarak iş hayatına adım attı. Burada çalıştığı süreçte fizik kitapları başta olmak üzere birçok kitap okuyarak kendini geliştirdi. Bilime özellikle elektriğe büyük ilgisi olan Faraday çeşitli deneyler yapmaya başladı. Kendi geliştirdiği volta piliyle yaptığı elektrokimya deneyleri bunların örneklerindendi. 

image 105

Faraday, çıraklığı bıraktıktan sonra ünlü İngiliz kimyager Humphry Davy’nin bulunduğu konferanslara katıldı. Burada aldığı notları kitap haline getirip Davy’e gönderen Faraday, sonrasında geçirdiği bir kaza sonucu görme yeteneği zarar gören Davy’nin asistanlığını yapmaya başladı. Geçen zamanlardan sonra, 1833’te, Micheal Faraday Kraliyet Enstitüsü’nde ilk kimya profesörü oldu.

Micheal Faraday’ın Çalışmaları 

image 101

Faraday, yaklaşık 40 yıllık çalışmasının en önemli ürünlerini analitik kimya, elektrokimya ve elektromanyetizma alanlarında vermiştir.

  1. Analitik kimyaya eğilen Faraday, 1820’de sentez yoluyla ilk karbon ve klor bileşiklerini elde ederek ilk kez bir ornatma (Bir atom ya da grubun moleküldeki başka bir atom veya grup yerine geçmesi) tepkimesini gerçekleştirir. 
  2. 1823’te Davy’nin yeni bir element olarak tanımlayıp adlandırdığı klor gazını, ayrıca karbondioksit, hidrojen sülfür ve hidrojen bromür gazlarını basınç altında sıvılaştırması, kimya alanındaki ilk büyük başarısıdır.
  3. 1825’te bunu yeni bir başarısı izler ve maden kömürü katranından benzeni ayırıp tanımlayarak organik kimyaya temel bileşiklerinden birini kazandırır.
  4. Davy’nin 25 yıl kadar önce başlattığı elektroliz çalışmalarını sürdüren Faraday, elektrokimyanın öncülerindendir. Elektroliz, elektrolit, elektrot, anot, katot gibi terimlerin yaratıcısı olduğu kadar, bugün kendi adıyla anılan elektroliz yasalarını saptayarak elektrokimyayı bilimsel temellere oturtan da Faraday olmuştur.
image 102
  • 1. Faraday Yasası: Elektroliz sırasında ayrışarak elektrotlarda biriken madde kütlesi, çözeltiden geçen elektrik miktarıyla orantılıdır.
  • 2. Faraday Yasası: Aynı miktarda elektriğin ayrıştırdığı madde kütlesi, ayrışan elementin atom ağırlığıyla doğru, birleşme değeriyle ters orantılıdır.

image 103

Bu yasalar, elektriğin parçacık yapısının bir kanıtı olarak elektron kavramının ilk habercisidir. Elektrokimyaya katkıları nedeniyle günümüzde, elektrolitin bir eşdeğer ağırlığını açığa çıkaran elektrik miktarı birimine Faraday’in adı verilmiştir.

Serüvenimizin bu bölümdeki durağında Micheal Faraday’ın hayatındaydık. Yeni bölümde yeni bir bilim insanının hayatında görüşmek üzere sevgili okur. Takipte kallll! 😊

Kübranur Aktan

image 106

30.12.2022

Leave a Comment