Yaz Tatilinde Kimyaya Nasıl Çalışılmalı?

Kimya dersinde çok belirtilmese de konular aslında birbirinin devamı gibidir. Bu yüzden konu sıralamasına dikkat ederek çalışmak, konu atlamamak sizin için çok daha verimli olacaktır. – Büşra K., Marmara Kimya Öğretmenliği

Yaz tatilinde kimya çalışmaya başlamak, çalışmanız gereken kimya konularını azaltarak yükünüzü hafifletecek ve size ilerideki konuları daha iyi anlamak için temel oluşturacaktır. Peki kimya çalışırken nelere dikkat edilmeli, nasıl çalışılmalıdır?

Kimya dersinde çok belirtilmese de konular aslında birbirinin devamı gibidir. Bu yüzden konu sıralamasına dikkat ederek çalışmak, konu atlamamak sizin için çok daha verimli olacaktır. Kimya konularının temelinde belirli bir mantık vardır. Bazı öğrenciler bu derse çalıştıktan sonra soru çözerken zorlandığını ve istediği başarıyı elde edemediğini söyler. Bunun en büyük sebebi konu çalışırken konunun mantığının kavranmaması ve ezbere yönelik çalışılmasıdır. Öğrenci sorulara geçmek için acele eder ve bu ezbere dayalı çalışmanın kendisine zaman kazandırdığını düşünür fakat sonrasında problem yaşar. Dolayısıyla bu yaklaşım tamamen bir zaman kaybına dönüşmüş olur. Bu sebeple aceleci davranılmamalı, mantık kavranarak sağlam ve emin adımlarla ilerlenmelidir çünkü bu derste sorular çeşitlilik içerse de o temel mantık oturduktan sonra çoğu soru rahatlıkla çözülebilir.

Sorunun bize ne sormak istediği de iyi anlaşılmalıdır. Bazı öğrenciler soruyu çözebilecek birikime sahipken soruyu tam olarak anlamadığı için zorlanır. Bol soru çözmek bu konuda size tecrübe sağlayacaktır. Çözülemeyen ya da yanlış yapılan sorular ise mutlaka üzerinden fazla zaman geçmeden öğrenilmelidir. Böylece soruları anlamak daha kolay hale gelecektir.

Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise bazı konularda konunun temel mantığına uymayan istisna örnekler bulunduğudur ve ÖSYM bu istisnaları sormayı çok sever. Bunları bilmek sizi diğer öğrencilerden bir adım öne çıkaracaktır. Özellikle öncüllü sorularda ve “kesinlikle doğrudur, yanlıştır” gibi ifadeler içeren sorularda istisnalara dikkat edilmelidir. Öğrenci istisnalara da dikkat ederek bilinçli çalışırsa bu sorular da oldukça kolay hale gelir.

Aklınıza takılan ve sormak istediğiniz sorular varsa bana buradan ulaşabilirsiniz.

Yaz tatili değerlendirilmesi gereken güzel bir zamandır. En güzel şekilde değerlendirmeniz dileğiyle…

Büşra K.
Marmara Üniversitesi / Kimya Öğretmenliği

Leave a Comment