Tıp Fakültesi Tercih Ederken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Tercih yapmadan önce kendinize şu soruyu mutlaka ama mutlaka sorun: ”Tıp hekimi olmayı gerçekten istiyor muyum?” Her şeyden önce tıp fakültesi okuma kararınızdan emin olmalısınız. -Dilara D., Yıldırım Beyazıt, Tıp
Zorlu sınav maratonunu acısıyla tatlısıyla geride bıraktık. Sene içinde çok çalıştık çok yorulduk. Şimdi önümüzde daha zorlu bir süreç var, tercih dönemi 🙂 Hangi bölüm, hangi okul, hangi şehir gibi sorularla mücadele edip geleceğimiz için en doğru tercihleri yapmaya çalışacağız. İyice düşünüp sağlıklı kararlar vermeliyiz. Farklı her tercih için farklı metotlar izlenmeli. Her bölüm kendi içinde ayrı şekilde değerlendirilmeli. Bu yazımda tıp fakültesi tercih edecek arkadaşlarım için, bir tıp öğrencisi olarak naçizane tavsiyelerde bulunacağım.

 

1) Tıp Fakültesi Tercihinden Emin Misin?

‘Hayallerimdeki meslek tıp hekimi olmak mı? Bu meslekte mutlu olacak mıyım? Çalışma koşullarına ayak uydurabilecek miyim, dayanabilecek miyim? Kendimi bu meslekte hangi konumda görüyorum?’ sorularını kendinize mutlaka sorun. Tıp hekimliği yeryüzündeki en kutsal mesleklerden biridir ve zorluk seviyesi de aynı ölçüde yüksektir. Meslek için alınan tıp eğitimi ağır bir eğitimdir. Çalışma temposu yoğundur. Hekimlik mesleğinde yenilikleri takip etmek ve güncel kalabilmek gerekir. İyi bir hekim hayat boyu öğrencidir unutmayın 🙂 Tercih yapmadan önce kendinize şu soruyu mutlaka ama mutlaka sorun: ‘Tıp hekimi olmayı gerçekten istiyor muyum?’ Her şeyden önce tıp fakültesi okuma kararınızdan emin olmalısınız.

2) Akademik Kadro

Her eğitim sisteminde olduğu gibi tıp fakültesi için de akademik kadronun niteliği oldukça önemlidir. Alanında uzman, çağdaş, yenilikleri takip eden, bilgi birikimi ve tecrübesini öğrenciye sağlıklı şekilde aktarabilen bir akademik kadro öğrenciye çok fazla şey katacaktır. Bu noktada tercih edeceğiniz fakültenin eğitim kadrosunu incelemelisiniz. Üniversitedeki hocaların akademik kariyerleri, kendi alanlarında yaptıkları çalışmaları, projeleri bu konuda size fikir verecektir. Ayrıca fakültede okuyan öğrencilerle iletişim kurarak da bilgi alabilirsiniz.

3) Fakültede Uygulanan Eğitim Sistemi

Tıp Fakültelerinde eğitim sistemi 3’e ayrılmaktadır: Entegre Eğitim, Probleme Dayalı Öğretim (PDÖ), Klasik Eğitim

Tercih edeceğiniz fakülteye göre uygulanan eğitim sistemi değişiklik gösterir. Tercih yapmadan önce fakültenin uyguladığı eğitim sistemini incelemelisiniz.

4) Eğitimi Hangi Dilde Almak İstiyorsun? İngilizce mi Türkçe mi?

Günümüz dünyasında hangi alanda uzmanlaşmak istiyor olursak olalım yabancı dil bilmemiz gerektiğini biliyoruz. İngilizce de küresel iletişim dili olmasıyla birlikte her birimizin mutlaka bilmesi gereken bir dil. Hatta bazı uzmanlık alanları ve akademik ilerlemeler için İngilizce tek başına yeterli olmuyor. İkinci veya üçüncü bir dili de bilmemiz gerekiyor.

Tıp bilimi evrenseldir. Bunun yanında tıbbın dili İngilizcedir. Yeni bir çalışma yayımlandığında, bir araştırma sunulduğunda bu İngilizce olarak yapılır. Yeni bir tıp literatürü ilk olarak İngilizce çıkarılır. Artan ivmeyle gelişen bu bilimi takip edebilmek için günceli takip etmek oldukça önemlidir. Yeni çıkan bir literatürün çevirisini beklemek aylarca hatta bazen yıllarca sürmektedir ve bu şekilde günceli takip etmek mümkün değildir. Yurt dışında eğitim almayı hatta uzmanlığınızı yurt dışında yapmayı düşünüyorsanız İngilizce bilmelisiniz. Yine ülkemizde yapılan Tıpta Uzmanlık Sınavı’ndan (TUS) önce Yabancı Dil Sınavı’na (YDS) girmeniz ve bu sınavda 50 puanı geçmeniz gerekmektedir. Akademik olarak yükselmek, bir çalışma yapıp bunu dünya ile paylaşmak istediğinizde kullanmanız gereken dil yine İngilizcedir. Kısacası tıp biliminde İngilizce şarttır 🙂

Ülkemizde bazı fakültelerde tıp eğitimi Türkçe ve İngilizce programlar olarak 2 farklı dilde verilmektedir (Hacettepe Tıp, Cerrahpaşa Tıp, Ankara Yıldırım Beyazıt Tıp gibi ). İngilizce olan okulların programlarını da incelemelisiniz.

DİKKAT! İngilizce okumak şarttır demiyorum ama İngilizce bilmek şarttır 🙂 Eğitimi İngilizce alıp almamak elbette sizin tercihiniz olacak.

5) Hastane Kapasitesi ve Hasta Profili

Tıp eğitiminde ilk 3 sene preklinik (klinik öncesi), son 3 sene ise klinik olarak geçmektedir. Yani ilk 3 sene teorik olarak ders görülür, dersler sınıflarda (amfilerde) ve laboratuvarlarda işlenir. 4. sınıftan itibaren stajlar başlar ve hastaneler devreye bu noktada girer. Hastane kapasitesinin yeterliliği, gelen hasta profilinin çeşitliliği oldukça önemlidir. Profil ne kadar genişse öğrencilik yıllarınızda o kadar çok vaka görür ve tecrübe edinirsiniz. Özellikle bölge hastaneleri; hasta profili, yapılan ameliyatların çeşitliliği, vaka çeşitliliği açısından öğrenciye büyük katkılar sağlamaktadır.

6) Fakültenin Fiziki İmkanları

Tıp fakültesinde ilk 3 sene Fizyoloji, Histoloji, Anatomi, Farmakoloji ve Patoloji dersleri işlenir. Bu derslerde yoğun teorik bilginin yanında uygulamalı olarak laboratuvar dersleri de görülür. Bu noktada fakültenin laboratuvar kalitesi, işlevselliği, kullanılan materyaller, maketler büyük önem taşır. Örneğin Anatomi dersi için organ maketleri, kemikler, iskelet parçaları, kadavralar kullanılır ve bunlar konuyu iyi öğrenmemiz için gereklidir. Mikroskoplardan kadavralara kadar tıp eğitimi için gerekli olan materyaller fakültede mutlaka bulunmalıdırki eğitim verimli olabilsin. Bunun yanında okulun fiziki durumu, kampüs düzeni, çalışma salonları, varsa sosyal alanları üniversite öğrencilik hayatını renklendirir. Elbette elzem değildir. Kampüse göre fakülte tercih etmek oldukça yanlış olur. Tıp fakülteleri için de genel olarak fakülte binası hastanelerle iç içedir. Dersler sırasında ambulans sesleri duyar, ders aralarında hasta yakınları ile aynı bahçeyi paylaşırsınız 🙂 Genellikle diğer fakülteler gibi kampüs hayatı olmaz, buna hazır olun 🙂 İmkanınız varsa tercih edeceğiniz fakülteyi gidip görün.

7) Sosyal Olanaklar

Üniversite, yalnızca akademik eğitim aldığımız sıkıcı bir yer değildir ve olmamalıdır. Lisans eğitimi süresince kendinize yapacağınız her yatırım çok kıymetlidir. Yoğun ders işleyişleri arasında mola vereceğiniz, derslerden uzaklaşacağınız hobileriniz olmalı. Gerek tıp alanında gerekse tıp alanı dışındaki her uğraşınız size farklı bir yön katarak sizin çok yönlü bireyler olmanızı sağlayacaktır. Fakültelerde de bu kapsamda kurulmuş öğrenci kulüpleri bulunur. Müzik, spor, tiyatro, gezi faaliyetleri yapan kulüpler, kendinizi farklı alanlarda da geliştirmenizi sağlayarak stresinizi hafifletir. Bunun yanında fakültelerin farklı sosyal aktiviteleri de olabilir ve bu fakülteden fakülteye farklılık gösterebilir. Tercih döneminde sosyal olanakları araştırmanızda fayda var 🙂

8) Fakültedeki Öğrencilerin Görüşleri

Tercih etmeyi düşündüğünüz fakülteyi, o fakültenin öğrencilerinden dinlemeye çalışın. O fakültede eğitim alan biri olarak sorularınızı en iyi onlar cevaplar ama sadece tek bir görüşü dinlemeyin. Çünkü bazen objektif olamayabiliriz. Farklı kişilerle konuşun ve bu farklı kişilerin görüşlerini karşılaştırın. Birinin beğenerek anlattığı bir durumu bir diğeri tam tersi şekilde anlatabilir. Siz farklı yorumları dinlemeli ve kendi mantık süzgecinizden geçirerek kararınızı vermelisiniz. Fakülte öğrencilerine ulaşmak için fakültelerin sosyal medya hesaplarına bakabilir ve öğrencilerle buralardan iletişime geçebilirsiniz. Eminim size yardımcı olacak kişiler bulacaksınız 🙂

Gerek üniversite tercihleri hakkında gerekse tıp fakültesi hakkında aklınıza takılan her türlü sorunuz için inekle.com‘daki tıp öğrencilerine ulaşabilirsiniz.

Tercih döneminde en doğru kararı vermeniz dileği ile…
Dilara D.
Yıldırım Beyazıt Üniversitesi / Tıp Fakültesi
Leave a Comment