Kış Aylarının Vazgeçilmezi: Bitki Çayları!
Merhaba inekle okuyucuları! Soğuk kış günlerinin gelmesiyle birlikte kış aylarının vazgeçilmezi olan, içinizi ısıtacak bitki çaylarından bahsetmek için buradayım 🙂
Genellikle bu aylarda birçok hastalık ortaya çıkıp salgın haline gelerek hızla yayılmaya başlar. Bağışıklık sisteminde oluşabilecek zayıflıkları önlemek, hastalıklara karşı dirençli olmak için evlerinizde kolayca hazırlayabileceğiniz doğal kaynaklı bitki çayları, vücut direncinizi arttırarak daha zinde olmanızı sağlar. Ayrıca stres, uyku problemleri, mide rahatsızlıkları ve cilt problemleri gibi birçok soruna doğal çözüm yolu olarak bitki çayı tüketimi oldukça etkilidir.
Bitki çayı nasıl demlenir?
Bitki çayları çok kaynatılmadığından sıcak suyun içerisine koyulan bitkiler sadece 5 dakika kadar bekletilir ve kaynatılır. Sonra süzme işlemi uygulanarak süzülür ve bardaklara koyularak servis edilir.
Kışın Tüketebileceğiniz Bitki Çayları
Ihlamur
Çoğumuzun bildiği ve kışın sıklıkla tükettiği ıhlamur çayı, boğaz ağrısı ve öksürüğü azaltmaya yardımcı olur. Vücuttaki iltihapları giderir. Ayrıca buharı da burun ve nefes açmaya yardımcı olur.
Kuşburnu Çayı
Bağışıklık sistemini güçlendiren en önemli kış çayları arasındadır. Hastalıklara karşı direnci arttıran kuşburnu, C vitamini deposu olarak bilinir. Aynı zamanda cildinizin daha sağlıklı görünmesine yardımcı olur.
Zencefil Çayı
Kış hastalıklarını önleyen zencefil çayı aynı zamanda sindirim sistemini de rahatlatmaktadır. Çayınıza bal ve limon ekleyerek bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz.
Adaçayı
Hemen hemen herkesin bildiği ve tükettiği bitki çaylarından adaçayı, zararlı toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olarak vücut direncini arttırır. Ağız ve diş eti hastalıklarına iyi gelir.
Nane Çayı
Mide yanmasını gidermek, reflü şikayetlerini azaltmak ve mide bulantısını önlemek için en etkili çaylardan biridir. Nane çayını bir dilim limon ile birlikte içmek soğuk algınlığına karşı direncinizi arttırır.
Melisa Çayı
Yorgunluğu ortadan kaldıran melisa çayı, kış aylarının yarattığı depresif etkilere de bire birdir. Aynı zamanda uyku sorunu yaşıyorsanız melisa çayını uyku öncesi içmek uykuya dalmayı kolaylaştırır.
Papatya Çayı
Sakinleştirici etkilidir ve ağız içi yaralarını önlemede oldukça etkilidir. Boğaz ağrılarını gideren papatya çayı ayrıca stresle başaUyku öncesi bir bardak papatya çayı içerek derin bir uykuya kolayca geçebilirsiniz.
Tarçın Çayı
Boğaz ağrılarında son derece etkilidir ve soğuk algınlığı belirtilerinin azaltılmasına yardımcı olur. Çayınıza bal ve limon ekleyerek bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz.
Karahindiba Çayı
Sindirime yardımcı olan karahindiba çayı vücuttaki toksik maddelerin atılmasını sağlar.
Ekinezya Çayı
Çok bilinmeyen çaylar arasındadır ama faydasını öğrendikten sonra bir daha vazgeçilmezleriniz arasında olacak bir çaydır. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinen ekinezya çayı, üst solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için birebirdir.
Hibiskus Çayı
Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz, harika bir kokuya sahip hibiskus çayı, içerisinde bulunan antioksidanlar ve C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendirir. Aynı zamanda sakinleştirici ve kas gevşetici etkisi de vardır.
Bitki Çaylarını İçmeden Önce Mutlaka Dikkat Etmeniz Gerekenler
*Diyabet, yüksek tansiyon, kanser ve kalp rahatsızlıklarına sahip kişiler doktordan onay aldıktan sonra bitki çayı tüketmelidir.
*Bitkisel çayların kullanım süresi ve dozlarına dikkat edilmelidir.
*Bitki çaylarının da bir takım yan etkilerinin ve toksik etkilerinin olabileceği unutulmamalıdır.
*Hamilelik ve emzirme döneminde dikkatli olunmalıdır.
*İlaçlarla oluşabilecek etkileşmeler varsa dikkat edilmelidir.
Yukarıda bahsettiğim gibi, bitki çaylarınızı tüketmeden önce mutlaka dikkat etmeniz gerekenleri okumanızı tavsiye ederim. Herkese sağlıklı günler diliyorum. 😊
Merve Güven