Kitap Okuma Alışkanlığı Nasıl Kazanılır?

Kitap okumak; zihnin olumsuz duygulardan arındırılması, odaklanma sorunlarının ortadan kaldırılması, bakış açısının genişletilmesi ve yorum yapma becerisinin kazanılması bakımından son derece önemli bir aktivitedir. Kitap okumayı alışkanlık hâline getirmek, başlangıçta çok zor ve yorucu gibi görünse de doğru stratejilerle hareket edildiği takdirde bu süreci keyifli hâle dönüştürmek oldukça mümkündür.

Kitap Okuma 2

Düzenli kitap okumanın çok sayıda faydasının bulunduğu bilimsel araştırmalar ve çalışmalar sonucunda kanıtlanmıştır. Okuma alışkanlığına sahip olmak; bireylerin bilgi birikimlerini, kelime dağarcıklarını ve genel kültür düzeylerini yükseltir. Sözel (dilsel) zekâ gelişimlerini destekleyerek akademik başarı durumlarını olumlu yönde etkiler.

Kitap Okuma Alışkanlığı Kazanmanın Formülü Nedir?

Kitap Okuma 3

Kitap okumayı günlük rutinleriniz içerisine dâhil edebilmek için yavaş, sakin ve emin adımlarla ilerlemeniz gerekir. Eğer bu süreçte sabırlı ve kararlı biçimde hareket ederseniz sadece birkaç ay içerisinde okuma faaliyetini hayatınızın vazgeçilmez bir unsuru hâline dönüştürebilirsiniz.

1. Ay: Her Gün 15 Sayfa Kitap Okuyun!

Kitap Okuma 4

Kitap okumaya başladığınız ilk ay muhtemelen okuma hızınız çok yavaş olacak ve bazen okuduklarınızı anlamakta güçlük çekeceksiniz. Genellikle sıkılacak, yorulacak, baş ağrısı hissedecek veya odaklanma sorunları yaşayacaksınız. Ancak bütün bu olumsuzluklara rağmen sabırlı ve istikrarlı biçimde ilerlemeye devam ettiğiniz takdirde zamanla keyifli ve konforlu bir okuma deneyimi kazanacaksınız.

2. Ay: Her Gün 20 Sayfa Kitap Okuyun!

Kitap Okuma 5

İkinci aya geçtiğinizde önceki okuma seanslarındaki problemlerden bazılarının hâlâ var olduğunu fakat şiddetinin azaldığını göreceksiniz. Okuma hızınızın ve okuduğunuzu anlama düzeyinizin yavaş yavaş yükselmeye başladığını fark edeceksiniz. Bu dönemde iç sesiniz “Acaba bırakmalı mıyım? Yeterli performansı gösterebiliyor muyum?” şeklindeki sorularla zihninizi sık sık kurcalasa da kesinlikle pes etmeyin.

3. Ay: Her Gün 30 Sayfa Kitap Okuyun!

Üçüncü aydan itibaren kitap okumaktan keyif alacak ve tatmin olma duygusunu hissedeceksiniz. Okuma aktivitesi ile ilgili önceki dönemlerde yaşadığınız sıkıntıların ortadan kaybolmasına bağlı olarak artık kelimelere çok daha fazla değer vereceksiniz. Sözlü anlatım ve yorum yapma becerinizin geliştiğini iliklerinize kadar hissedeceksiniz.

Online özel ders vermek istiyorsanız, sitemizi keşfedin.

Leave a Comment