Lisede Alan Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

10. sınıfın sonunda size, sayısal, eşit ağırlık, dil ve sözel alanlardan bir tanesini seçmeniz söylenecek. Ama, seçtiğiniz alanla birlikte asıl önemli olan artık bazı mesleklerin önü sizin için tamamen kapanmış olacak. Mesela, sayısal seçen bir öğrenci için neredeyse Hukuk’un ihtimali bile kalmayacak.

Alan seçimi konusunda öncelikle yapabildiğiniz ve yapamadığınız dersleri doğru analiz edin. Çünkü, neden? Fizik konusunda “Ben fizik görmeye, formül görmeye saniye tahammül edemiyorum” diyorsanız, sayısal dışında bir bölümlere yönelmeniz gerekiyor.

Şimdi, bir ikinci noktaya geldiğimiz zaman alan seçimini yapmadan önce meslek gruplarını iyi araştırın. Burada kastetiğim şey şu; açıp da internetten endüstri mühendisliği yazıp onu okumayın. Endüstri mühendisliğine giden insanları bulun ve bir öğrenin onlar ne iş yapıyorlar.

Alan seçimi acaba geri dönüşü olmayan bir yol mu? Tabii ki cevabı hayır. Okulunuzun vereceği izinle alanınızı değiştirebiliyorsunuz. Ama, acaba bu doğru bir şey mi? Yani, sayısalı seçen bir öğrencinin eşit ağırlığa geçmesi, eşit ağırlığı seçenin tekrar bir yıl sonra sayısala dönmesi ne kadar doğru, ne kadar mantıklı bir şey? Diğer sayısal dışı alanları seçmiş birinin, geri döndüğü zaman öbür grubun yani sayısal grubunun bir yıllık fizik, kimya, biyoloji açığını kapatması gerekiyor.

Haliyle geri dönüşü olsa bile, yine de ilk seçiminizi yaparken çok dikkatli olmanızı tavsiye ediyorum.

blog-banner

Leave a Comment