Öğrenme Biçimleri Üzerine

Merhaba sevgili inekle Blog Okurları, bu yazımızda kendi öğrenme stilimizi keşfedeceğiz. Her bireyin kendine özgü bir bilgiyi kavrama biçimi vardır ve pek çoğumuz eminim ki bunu sınavlara hazırlanırken deneme yanılma yoluyla keşfetmiştir. Evet, hazırsanız öğrenme biçimlerine bir göz atalım!

1-Görsel: Temelde 4 çeşit öğrenme biçimi vardır. Bunlardan ilki olan görsel öğrenme biçiminde tahmin edebileceğiniz gibi bireyler görsel hafızalarını kullanarak bir bilgiyi hatırlarlar. Bu yüzden görsel hafızasını baskın kullanan kişiler ders çalışırken diyagram, tablo, resim, sembol veya simgelerden yararlanabilirler. Ayrıca her kelimeyi yazmak yerine anahtar kelimenin altını çizmek ya da farklı bir renkle yazmak da tercih edilebilir.

2-İşitsel: Hepimizin sınavlara teneffüste akranlarından dinledikleriyle giren ve başarılı olan arkadaşları olmuştur, değil mi? Benim de çok şaştığım bu durum bazı kişilerin duyarak öğrenebilmeleri ve bunları hatırlamalarından kaynaklanıyor. Bu tarz kişiler için tartışma ortamları önemli bir nimet. Eğer siz de duyarak öğrenebilen biriyseniz tartışma ortamlarına katılabilir, öğrenmeniz gereken bir metni sesli okuyabilir, kendi sesinizi kaydederek çalışabilir veya öğrenmek istediğiniz konuyu podcast olarak dinleyebilirsiniz.

3-Okuma / Yazma: Sınavlara girmeden önce özetin özetini çıkaranlardansanız muhtemelen beyniniz okuyarak ve yazarak öğrenmeye meyilli. Aslında yapmanız gerekenler basit: Elinizden geldiğince öğrenmek istediğiniz konu üzerine notlar almak ve defalarca okumak. Bu sırada sıkıcılığı ortadan kaldırmak ve daha rahat hatırlamak için öğrenmeniz gerekenleri kısaca, kendi cümlelerinizle, maddeler halinde veya farklı renklerle not alabilirsiniz.

4-Kinestetik: Öğrendiklerinizi gerçek hayatla birleştirmeyi seviyor musunuz? Kinestetik öğrenme biçimine göre kişiler en iyi duyu organlarını kullanarak, gerçek hayatlarından örnekler vererek veya deneyler yaparak öğreniyorlar. Her zaman karşımıza deneyimleyebileceğimiz somut bilgiler çıkmadığından bu tarz öğrenme biçimi diğerlerine göre biraz daha zor olabiliyor.

Genel olarak 4 farklı öğrenme biçimi olduğundan bahsettik. Sizler de kendinize en uygun olan biçimi keşfedebilirsiniz. Fakat, zaman zaman öğrenme biçimlerinizde farklılık olabileceğini ve birden fazla öğrenme biçimine yatkın olabileceğinizi söylemek isterim. Yine de özellikle bir konuyu öğrenme ve hatırlama üzerine sorunlarınız varsa öğrenme biçiminizi keşfetmenizde ve buna uygun olarak çalışmanızda yarar var. İyi öğrenmeler!

Fatma Sıla Ay

07.08.2023

Leave a Comment