Özel Dersten Daha İyi!

Sayısal ders öğretmeni Oğuz U.

“Mümkün olduğu kadar değişik soru tipleri çözmeye çalışın. Kendinizi çok yormayın, bu sınavı da gözünüzde çok büyütmeyin. Ayrıca sakın ama sakın ‘İlk önce YGS’yi hallediyim sonra LYS’ye çalışırım’ modunda olmayın, konuları yetiştiremezsiniz.”

Oğuz, İstanbul Teknik Üniversitesi, Uçak Mühendisliği (%30 İngilizce), 1. Sınıf

Lisedeyken inek bir öğrenci miydin?
Arkadaşlarımın çoğu öyle olduğumu zannediyorlardı ama ben asla inek bir öğrenci olmadım, yeteri kadar ve konunun özünü anlayarak çalışmaya özen gösterdim.
Sınava nasıl hazırlandın? Herhangi bir taktiğin var mıydı?
Açıkçası son seneye kadar işin ciddiyetine varamamıştım. Matematik ve geometriyi sevdiğim için sadece bu iki derse ağırlık veriyordum. Bu çok işime yaradı fakat 12. sınıfta fen derslerine de çalışmam gerektiğini fark ettim. Dersi derste dinleyerek ve aynı gün evde tekrar ederek onların da üstesinden geldim.
Sınava hazırlanırken en büyük yardımcın neydi?
Klasik bir cevap ama tabii ki ailem ve öğretmenlerim. Ailem her zaman arkamdaydı, beni hiç strese sokmadılar. Öğretmenlerim de hem bana rehberlik ettiler hem de anlamadığım konularda en büyük yardımcım oldular.
Şu an sınava hazırlanan öğrencilere ne tavsiye edersin, tüyoların var mı?
Mümkün olduğu kadar değişik soru tipleri çözmeye çalışın. Kendinizi çok yormayın, bu sınavı da gözünüzde çok büyütmeyin. Ayrıca sakın ama sakın ‘İlk önce YGS’yi hallediyim sonra LYS’ye çalışırım’ modunda olmayın, konuları yetiştiremezsiniz. Zayıf olduğunuzu düşündüğünüz dersler için daha fazla gayret gösterin, mümkünse etüt almaya çalışın.
Seçim yaparken nelere dikkat ettin? Yardım aldın mı?
Sınavın kendisinden zor olan tarafına geldik; tercihler. Ben seçim yaparken ‘acaba matematik mi okusam yoksa mühendislik mi?’ tereddütünde kaldım. Hocalarımla, ailemle ve daha birçok kişiyle fikir alışverişi yaptım. Uçak mühendisliği ilgimi çekti, daha ağır bastı ve bu bölümü tercih ettim. Yeni öğrencilere tavsiyem, tercih konusunda ince eleyip sık dokuyun, pişman olmayın.
Sence inekle’nin faydaları neler?
Hangisinden başlıyım ki? Evde herhangi bir soruda takıldığınızda anında ve canlı yardım alabiliyorsunuz. Özel derse oranla çok daha makul bir fiyata kanımca daha iyi sonuçlar elde ediyorsunuz. Tek bir hocaya bağlı kalmıyorsunuz, istediğiniz hocaya soru sorabiliyorsunuz.
Öğrenciler inekle’den en iyi şekilde nasıl yararlanabilirler?
Öğrenci önce eksiklerini, ne istediğini belirlemeli. Konu anlatımı mı,soru çözümü mü? Daha sonra ister farklı hocalarla ister kendine yakın hissettiği bir hocayla konuya tamamen hakim oluncaya kadar derse devam etmeli.inekle gibi bir nimeti elinizden geldiğince kullanın, gerekirse bizlere baskı yapın. Eski bir hocamın dediği gibi: ‘Öğretmenleri sömürün’.
Leave a Comment