Şimdi Olsa Daha Düzenli Çalışırdım!

Sayısal ders öğretmeni İpek N.

“Bölüm seçerken internette saatlerce ilgilendiğim mesleklerle alakalı forumları okudum, mezunlara mail attım, yorumlarını dinledim. Okul seçimim ise az önce belirttiğim gibi sadece ders verilen bir yerden çok hayatı yaşabileceğim, öğrenmenin sonsuz olduğu bir okula gitmekti. Seçimlerimin ikisinden de pişman olmadım.”

İpek, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Kimya Mühendisliği 1. Sınıf

Sınava nasıl hazırlandın? Herhangi bir taktiğin var mıydı?
Sanırım karakterim gereği yapacağım işte bir amacım olmadığı zaman başarılı olma ihtimalim düşüyor. “En iyisini yapayım da, sonra bakarız.” mantığı bende pek işe yaramıyor açıkçası.
Bir amacım olmalı. Her insan kendi kapasitesini ve yapabileceklerini bilir. Ben de buna göre kendime bir amaç belirleyip çalışma masamın karşısına asmıştım ve önceki yıllarda o okulu kazanan kişilerin hangi dersten kaç net yaptığına kadar her şeyi bulup yazmıştım. Her deneme sınavı sonunda da kendi netlerimle karşılaştırırdım. Kendime göre en büyük taktiğim buydu belki de.
Sınava hazırlanırken en büyük yardımcın neydi?
Test kitapları derdim ama yardımdan çok can sıkıcılar! En büyük yardımcı diye belli bir şey yok aslında. Yapmaktan keyif aldığım, ders dışındaki aktiviteler yardımcı oldu bana. Ders çalıştığımda tam verimle çalıştım, o sırada başka bir işle ilgilenmedim. Daha sonrasında kafa dağıtıcı şeyler, ders çalışmayı sürekli hale getirmekte gerçekten yardımcı oluyor.
Şu an sınava hazırlanan öğrencilere ne tavsiye edersin, tüyoların var mı?
Yukarıda söylediğim gibi bir amaçları olsun. Amaçsız bir işe başlamak her şeyden daha çok karambole düşürüyor insanı.
Ayrıca genel öğrenci davranışı olarak bir soruyu çözemediğimizde kenara atar unuturuz onu, ama aksi gibi sınavlarda da hep o sorulardan gelir. Ufak bir ayrıntı gibi görünse de bence büyük bir etken olarak yapamadıkları soruların üstüne gitmeleri gerek. “Ben bunu yapamadım ama kimseye de sormayacağım” mantığı puan kaybettirmekten başka bir işe yaramadı benim deneme sınavlarımda.
Tekrar sınava girecek olsan farklı yapacağın şeyler olur muydu?
Daha düzenli çalışmak. Odamın her tarafında her dersten bir konu vardı ben konuyu bulamadığım için çalışmazdım! Bir diğer yapacağım şey de en iyi olduğum derslere hala deli gibi çalışırdım sırf egomu tatmin etmek için. Bunun yerine daha zayıf olduğum bir derse çalışsaydım diye düşünüyorum bazen.
ODTÜ’lü olmak ne demek?
Her şey. Seçmeden önce okulu görmeye falan gelmedim ama lisedeyken klasik lafımdır “ODTÜ olsun da, bölüm farketmez!”. Öncelikle her ODTÜ’lünün diyeceği gibi kampüs hayatı hayranlık uyandırıcı bir şey. Her şey elinizin altında ve daha adını bile duymadığınız spor takımları, istemediğiniz kadar öğrenci topluluğu, hepsine gidemeyeceğiniz kadar söyleşi, tiyatro ve konferanslar gerçekleştiriliyor burada. Sadece bölüm okuyup mezun olmak bir ODTÜ’lü işi değil.
Bölümünü isteyerek mi seçtin?
Sayılır diyelim. Tam olarak Kimya Mühendisi olmak için çırpınmıyordum ama tabii ki kendime en çok uyacak bölümü seçtim ve buna gün geçtikçe daha çok inanıyorum. İstemediğim bir bölümü hiçbir zaman seçmeyi düşünmedim.
Bazı öğrenciler aileleri baskı yapmasa bile toplum baskısından dolayı en çok para kazanılan ya da en çok popüler meslek bu bunu seçmeliyim diye düşünebiliyorlar ama unutmamalılar ki insan sevdiği bir işi yapıyorsa o işte mutlaka başarılı olur ve gayet de iyi paralar kazanabilir.
Seçim yaparken nelere dikkat ettin? Yardım aldın mı?
Bölüm seçerken internette saatlerce ilgilendiğim mesleklerle alakalı forumları okudum, mezunlara mail attım, yorumlarını dinledim. Okul seçimim ise az önce belirttiğim gibi sadece ders verilen bir yerden çok hayatı yaşabileceğim, öğrenmenin sonsuz olduğu bir okula gitmekti. Seçimlerimin ikisinden de pişman olmadım.
Eklemek istediklerin var mı?
Size her hocanın dediği gibi ”YGS ya da LYS’yi geç, gerisi çok kolay.” diyemeyeceğim. Çünkü değil. Ama üniversite hayatı, özellikle kampüs hayatı, çok başka bir şey ve bu duyguyu yaşamak için biran önce şu sınavı atlatmalısınız. Parayı ya da popülariteyi düşünmekten çok seçmek istediğiniz bölümü seviyor musunuz buna odaklanın. Gerisi zaten gelir.
Amaç çok önemli onu da unutmayalım. ODTÜ’de bulunan herhangi bir bölümle alakalı kafanıza takılan ya da merak ettikleriniz sorabilirsiniz. Hepinize başarılar!
Leave a Comment