Soru Çözerek Öğrensinler

Sayısal ders öğretmeni İbrahim A.

“Öğrencilere tavsiyem: Asla tercih listelerini puanlara göre sıralamasınlar. Hayallerine göre, karakterlerine göre, gelecekten beklentilerine göre sıralasınlar. Başkalarının takdir edeceği meslek yerine kendi mutlu olacakları meslekleri seçsinler, muhakkak ki mutlu oldukları işte başarılı da olacaklardır ve başarıları takdir edilecektir.”

İbrahim, İstanbul Teknik Üniversitesi, Matematik Mühendisliği 2. Sınıf

Sınava nasıl hazırlandın? Herhangi bir taktiğin var mıydı?
Özel bir taktiğim olduğunu söyleyemem ancak biraz tembel bir öğrenciydim. O yüzden kitap başında fazla vakit geçirmemek için her şeyi derste halletmeye çalışırdım ve bir konuyu soru çözmek dışında tekrar etmezdim.
Hoca ne anlatırsa anlatsın kendimce bir yorum getirip bir yol bulabildiysem, o konu benimdi. Ama kendim bir yol bulamadıysam, o konudan hayır gelmezdi bana. Soru çözmek falan dedim ama harıl harıl test çözen biri değildim, fakat denemelere bayılırdım. Soru çözmek istediğim zamanlarda bir deneme bitirirdim ve o beni bir gün idare ederdi.
Sınava hazırlanırken en büyük yardımcın neydi?
Tek yardımcım kalemimdi. Uğurlu falan değildi, sıradan bir kalem işte. Elime hangisi gelirse soruyu onunla çözerdim, soruyu çözmeme bayağ yardımcı olurdu.
Şu an sınava hazırlanan öğrencilere ne tavsiye edersin, tüyoların var mı?
Gördükleri bir konuyu fazladan tekrar etmemelerini tavsiye edebilirim. Anlamadıkları, hatırlayamadıkları bir yer varsa soru çözerek öğrensinler. En azından çözümlü sorulara baksınlar ama asla konu tekrarlarıyla vakit kaybetmesinler. Tabii ki sayısal dersler için söylüyorum. Bunun dışında bol bol soru çözsünler, kusana kadar soru çözsünler ve çözemedikleri sorular ister çok basit olsun, ister çok zor olsun kesinlikle çekinmeden sıkılmadan hocalarına sorsunlar. Basit bir soruyu çözemedim diye rezil olurum düşüncesinden kurtulup çözemedikleri her soruyu mutlaka çözdürsünler. Yeryüzünde fazla soru çözdüğü için pişman olan bir öğrenci bulamazsınız ama az çözdüğü için pişman olan milyonlarcasını bulabilirsiniz. Ben de bunlardanım, keşke bir yıl dişimi sıkıp adam gibi çalışsaydım kusana soru çözseydim diyorum hala. Ben pişman oldum onlar olmasın.
Tekrar sınava girecek olsan farklı yapacağın şeyler olur muydu?
Çalışırdım, ama gerçekten çalışırdım. Günde 1-2 saat değil 5-6 saat hatta 8-10 saat çalışırdım. Başka da bir farklılık olmazdı.
İTÜ’lü olmak ne demek?
İşte en sevdiğim soru! İTÜ benim için her şey demek, en önemlisi gelecek demek. İTÜ’de tarih var, bilim var, özveri var, sadakat var, ruh var, gelecek var. Türkiye’de bilimin öncüsü olmuş bir üniversitede bilim öğrenmek anlatılmaz bir keyif. Böyle bir üniversitede öğrenci olmak büyük bir şanstır. İTÜ öğrencisiyim/mezunuyum derken göğsünüz kabarır. Kısacası İTÜ’lü olmak ayrıcalıklı olmak demektir, İTÜ’lü olmak kariyerini henüz 3. – 4. sınıfta planlamak demektir, İTÜ’lü olmak en iyiyi hedeflemektir ve tabii ki herkesten çok çalışmak demektir. İTÜ’lü olmak gururdur yahu!
Bölümünü isteyerek mi seçtin?
İstemek ne kelime savaştım ben bu bölüm için! Ailemi karşıma aldım, onları dinlemeyip kendi hayalimin peşine koştum, yazma dediler yazdım ve girdim bu bölüme.
Seçim yaparken nelere dikkat ettin? Yardım aldın mı?
Birkaç hocamdan yardım aldım tabii ki . Seçim yaparken sadece İTÜ’ye dikkat ettim. Bunun dışında bölümü seçerken kendi kişiliğimi dikkate alarak Matematik Mühendisliğini seçtim. Çok yönlü biriyimdir, okul dışında her zaman uğraştığım birden fazla iş vardır. (Artık inekle de bu işlerden birisi!) Matematik Mühendisliği farklı sektörlerde farklı alanlarda çalışma olanakları sağladığı için bu bölümü seçtim. Ama Matematik Mühendisliği olmasa bile yine İTÜ’de başka bir bölüm okurdum.
Eklemek istediklerin var mı?
Öğrencilere tavsiyem: çalışın, çalışın, çalışın! Bunun dışında tercih döneminde sınava hazırlık döneminden daha çok çaba gösterip, araştırıp meslekleri ve üniversiteleri enine boyuna öğrenip ona göre tercih etsinler. Asla tercih listelerini puanlara göre sıralamasınlar. Hayallerine göre, karakterlerine göre, gelecekten beklentilerine göre sıralasınlar. Başkalarının takdir edeceği meslek yerine kendi mutlu olacakları meslekleri seçsinler, muhakkak ki mutlu oldukları işte başarılı da olacaklardır ve başarıları takdir edilecektir. Başkalarının hayallerini ve hedeflerini sahiplenmesinler, daima kendilerine özgü hedefler koyup sadece kendilerine ait hayallerin peşinde koşsunlar. Çevrelerindeki büyükler özellikler anne ve babaları onların geleceğine yön vermek isteyebilir ama onların tecrübelerinden faydalanmak dışında buna asla izin vermesinler, kendi içlerinden geldiği şekilde yön versinler hayatlarına. Buna üniversite tercihlerinden başlasınlar.

inekle öğretmenleri olarak bizlerden eğitim hayatlarıyla ve dersleriyle alakalı yardım istemekten çekinmesinler. Bol bol çalışıp, sorularını çözdürüp İNEKLEsinler! İTÜ’lü olmaları dileğiyle.

Herkese başarılar.

Leave a Comment