Sınav Senesi Sportif Aktiviteler

Merhaba Sevgili inekle Blog Okuyucusu, sportif aktiviteler sağlıklı bir insan hayatının temel taşlarındandır. Yalnızca sınav senesi değil her zaman, insan hayatının her evresinde özenle, bir plan dahilinde yapılmasına özen gösterilmelidir. Ancak ben bu yazımda özel olarak sınav senesini ele alacağım çünkü sınav stresi ve yoğunluğu nedeniyle hepimizin sporu fazlasıyla aksattığı evrelerin başında gelen bir senedir sınav senesi.

Ufak yürüyüşlerin bile önemli ölçüde değişiklik yaptığı insan metabolizması ve sağlığında, sınav senesi uzun süreli hareketsiz kalışlar ve vakitsizlikten dolayı en ufak açma, germe ve gevşeme hareketlerinin yapılamayışı önemli bir sorun teşkil etmektedir. Uzun süreli hareketsiz kalışlar sağlıksal etkilerin yanında uyuşukluğu sebep olması nedeniyle ders çalışma akış ve temponuzu ciddi şekilde etkileyecektir. Çalışma süreleriniz gitgide kısalacak ve zamanla sadece oturmuş olmanıza rağmen uyku ve rehavet hissedeceksiniz. Bu durumda verim seviyesi oldukça azalacaktır. Aslında ders çalışmak ve zaman kaybetmemek adına aksattığımız bu aktiviteler, bize zaman ve verim kazandırmak adına hayati önem taşımaktadırlar.

Sağlıksal alanda insan vücuduna etkisi ise tartışılmayacak bir durumdur. Kişinin kilo olmasına ve bağışıklık sisteminin çökmesinden dolayı hastalıklara daha açık olmasına sebep olmaktadır. Bu durum tıpkı bir üstte bahsettiğim durum için yine bir örnek oluşturacaktır. Zamansızlık ve ders için ekstra zaman yaratma isteği nedeniyle yapılamayan bu aktiviteler bu zor senede kişinin hasta olarak hem sağlığını hem de verim ve çalışma iştahını ciddi oranda olumsuz etkileyecektir.  Ekstra olarak kilo alma durumu kişinin anlık veya ileri ki seneler için olan durumunu düşünmesi ile net bir dikkat bozukluğu, motivasyon ve enerji kaybına neden olacaktır. 

Kısacası sınav senesinde yapılacak olan yüksek tempolu olmasa dahi küçük yürüyüşler, hafif tempolu koşular ya da çeşitli spor dalları ile hobi olarak belirli bir vakit yaratarak planlı şekilde uğraşmak hem kişinin özgüvenini yerine getirir hem de üstte belirttiğim durumların, tüm bu kötü belirtilerin oluşma riskini ve etkilerinin azaltacaktır. Umarım sizin için güzel ve spor dolu bir sınav senesi olur ya da oluyordur. Hepinize başarılar dilerim. 😊

Enes Demir

21.01.2023

Leave a Comment