Sınava Hazırlık Rutininin Önemi

Rutin kelimesi her ne kadar bize sıkıcılığı çağrıştırsa da, beyin için güveni temsil eder. Yabancı bir yere gittiğinde vücudunun gerildiğini, yanaklarının kızardığını, ateşinin yükseldiğini fark edersin. Çünkü beyin kendini güvende hissetmez ve bütün algı kapaklarını sonuna kadar açar. Sınav anında bu tedirginliği yaşamak sanırım istenecek en son şeylerden. Peki bunun önüne geçmek için ne yapabiliriz. Aslında cevap basit. Beynin güvende hissedeceği bir çalışma rutini oluşturmak bu sorunu çözecektir. Peki nasıl? Bunu dört alt başlıkta incelemek mümkün. Deneme rutini, beslenme rutini, uyku rutini ve sınav öncesi rutin.

Deneme Rutini: Denemeyi çözerken hangi sırayla çözüyorsan gerçek sınavda da o sırayla çözmen çok değerli. Her denemede farklı bir sırayı takip etme. En yüksek verim aldığın çözme sırasını keşfet ve sürekli aynı şekilde çöz. Gerçek sınavda da bu rutini sakın bozma.

Denemenin saati de rutin oluşturmak için önemli. Sınava iki hafta kala tam saat 10:00’da mutlaka denemenin başına otur. Kendini her sabah saat 10’da 160 soru çözmeye hazırla.

Beslenme Rutini: TEOG, LYS, YGS gibi büyük sınavlara son bir hafta kala beslenme çok daha fazla önem kazanıyor. Zaten sınava az kaldı abur cubur ne varsa yiyeyim demek, dışarıdan hazır hızlı besinleri tüketmek midende ağrılara neden olabilir. Besin zehirlenmeleri de maruz kalabileceğin sıkıntılardan birisi. Ev yemeklerini tüketmek her açıdan çok daha mantıklı olacaktır bu süreçte.

Uyku Rutini: Günde 6-8 saat arasındaki uyku vücudun kendini yenilemesi ve yeni bir güne iyi bir şekilde başlaması için gerekli. Tabii ki sınav sürecinde ders çalışmak için çoğu zaman uykundan feragat ettin. Çok daha az uyuyup çok daha fazla çalıştın. Ama artık uykunu da bir düzene oturtmanın vakti geldi. Ne de olsa gerçek sınavda kitapçığının üstünde uyuya kalmak istemezsin. Son haftaya girerken aynı saatte uyuyup aynı saatte uyanmayı ve uykunu yeterince almayı unutma.

Sınav Öncesi Rutin: Bu rutin denemeye başlamadan hemen önce seni rahatlatacak seni iyi hissettirecek bir hareketi içeriyor. Sınava başlamadan hemen önce 5 10 saniyelik ufak bir rutin edinerek girdiğin gerçek sınavın aslında çözdüğün onlarca denemeden farklı olmadığını beynine göstermen açısından önemli. Nefes egzersizleri sınav öncesi için mükemmel rutinlerdir.

Şans Seninle Olsun.

Hacı Ali Ş.

Boğaziçi Üniveritesi / Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik

Leave a Comment