Sınava Hazırlıkta Yeniliğin Sırrı

Canınız sıkıldıkça soru bankası alan, bir sürü kalemi olmasına rağmen yenilerini aldıkça çok daha mutlu olan ve irili ufaklı gereğinden gerçekten fazla defteri olan öğrencilerden olabilirsiniz. Aslında gerek olmadığı halde, gerçekten fazla ve bazen de  gereksiz olduğunu bildiğimiz halde neden sürekli bir şeylerin yenisini almaya çalışırız, hiç düşündünüz mü?

Bir grup bilim adamı oturmuş tartışmış bunu. Nedir bu ‘yenilik’lerin insan beynindeki ve motivasyonundaki sihri diye. Sonuçlar göstermiş ki beynimizin içerisinde ‘yenilik merkezi’ diyebileceğimiz bir alan var. Ve bu alan beyindeki öğrenme ve hafıza filminin başrolleri olan hipokampus ve amigdala ile çok yakın ilişkide. Yani yeni olan bir şey gerçekleştiğinde beynin öğrenme ve hafıza odaklı kısımları bi’ hareketlenmeye başlıyor. Aynı zamanda yeni olan  şey, beynin ödüllendirilmesiyle sorumlu olan dopaminin salgısını başlatıyor ve ödüllendirildiğini düşünen beyin daha motive oluyor.

Buraya kadar olan kısım biz farkında olmadan gerçekleşen aslında yeni olan şeylerin doğrudan üzerimizde ki etkisini gösteren bilimsel tarafı. Burada ki yenilik kavramını sadece defter, kalem, kitap olarak da  düşünmemek gerek üstelik. Çalışma masanızın yerini değiştirmek, çalıştığınız odayı değiştirmek, masa lambasının konumunu değiştirerek daha farklı bir tonda ışıkla çalışmak ve aklınıza gelen diğer onlarca irili ufaklı değişiklikler beynin yenilik merkezini harekete geçirmek için yeterli olacaktır.

Peki bu sihirli özelliği ders çalışırken nasıl kullanırız, derse nasıl odaklayabiliriz?

Üç temel yöntemle beynin bu eğilimini yanımıza çekebiliriz.

Yeni Bilgi Ekleyerek Tekrar Et: Daha önce çalıştığın ve yeniden  açıp tekrarını yaptığın konularda, eskiden öğrendiklerinin üstüne yeni bir şeyler de ekle. Yenilikle aktive olan beynin tekrarlanan konuyu daha uzun süre hafızada tuttuğu bir gerçek.

Çalıştığın Çevreyi Değiştir: Sadece evde veya okulda çalışmak zorunda değilsin. Varsa yakınlarında bir kütüphane haftada bir kaç gün orada çalışmak sana iyi gelecektir. Çalıştığın yeri tamamen değiştirmek yerine odanın sıcaklığını azaltıp arttırmak, aydınlatmak veya loş bir ortam sağlamak, havalandırmak gibi unsurlarda çalışma ortamının çevresini değiştirecek ve bir yenilik oluşturacaktır.

Yeni Bir Şeyler Yaptıktan Sonra Çalış: Yeni bir yere gittiğinde yeni bir aktivite yaptığında yeni birileriyle tanıştığında beynin bilgiler arasında ilişki kurma kabiliyeti artar. Fırsat bulursan böyle anlardan sonra da mutlaka çalış.

O kadar yenilikten bahsedip yeni yıldan bahsetmemek olmaz. 7 milyar insanın ortak noktada buluştuğu tek yeniliktir ve senede sadece bir kez yaşanır. Yeniliğin gücünü bu kadar çok öğrendikten sonra yılbaşının motivasyonundan faydalanmak gerek. Bugüne kadar çalışırken anlamadığın, sonra çalışırım diyip ertelediğin, sırtında büyük bir yük oluşturan konulardan kurtulmanın en güzel zamanıdır aralık ayı. 2016’nın sıkıntısını ertelenmişliğini 2017’ye taşımadan kendini ve hayallerini yeni bir yıl ile birlikte yenile.

Şans seninle olsun.

H. Ali

Leave a Comment