Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Hakkında

Siyaset denildiği zaman Antik Yunan düşüncesine kısaca değinmeliyiz. Antik Yunan düşüncesinde siyasal toplumla, toplumun kendisini birbirinden ayrı olarak düşünemeyiz. Demokrasi ve yurttaşlık kavramlarının ilk kez Atina topraklarında doğduğuna şahit oluyoruz. Hiç kuşkusuz siyasi haklara sahip olan yurttaşın, Atina’nın ekklesiasında (halk meclisinde) mülkiyet ve statü farkı gözetilmeksizin daha iyi bir toplumun inşasında söz sahibi olduğu ve bu durumu yaşadığı topluma karşı bir yükümlülük olarak kavradığı açıkça görünüyor. Antik Yunan felsefesinde ‘‘en üstün varoluş’’ olarak görülen devlet, insanın iyi bir yaşam sürebileceği yegâne yer olarak karşımıza çıkmaktadır.

“Sahi Antik Yunan’da olduğu gibi siyasal yaşam ile iyi bir yaşam arasında bağlantı kurulabilir mi? Toplum ve devlet arasındaki ilişki nasıl incelenmeli? Ülkemizde dünden bugüne yönetim modeli nasıl değişti? Farklı bir devlet tahayyülü hâlâ mümkün mü? Siyasetin yönetimle ilişkisi nedir? Sosyalizm, Liberalizm, Muhafazakârlık gibi ideolojiler nasıl bir düzeni öngörüyor? Yurttaşlık yükümlülük ve sorumluklarımız nelerdir? Ülkemizde yasa yapım süreci nasıl ilerliyor?” gibi sorular sizin de aklınızı kurcalıyorsa; okumayı, düşünmeyi ve sorgulamayı seviyorsanız Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (SBKY) tam size göre bir bölüm.

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümü, zengin ders içeriğiyle öğrencilerine geniş bir perspektif sunuyor. Siyasal düşünceler tarihi, devlet kuramları, Türk anayasa düzeni, kentsel politikalar, yerel yönetimler, kadın çalışmaları, hukuk bilimi… alanlarında çeşitli dersler veriliyor. Adında ‘‘ Siyaset Bilimi ’’ geçtiği için pek çok kişi tarafından medyada gördüğümüz aktif, parti siyaseti üzerinden derslerimizin ilerlediği sanılıyor. Ancak gerçek elbette böyle değil. Siyasilerin genellikle birbirine hakaretler savurduğu, çoğu insanın kirli bir alan olarak gördüğü güncel siyasetle doğrudan ilgilenmiyoruz. Yine de bir Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi öğrencisinin ülkesindeki ve dünyadaki güncel siyaseti takip etmesi ve öğrendiği kuramsal çerçevede olay ve olguları yorumlayabilmesi elbette önemli.

Peki, bu bölümden mezun olan öğrenciler hangi alanlarda çalışıyor? 4 yıllık lisans döneminde sunulan geniş perspektifin bir sonucu olarak kariyer açısından ilerlenecek birçok yol karşımıza çıkıyor. Mezunların ilerleyen yaşamlarında hangi mesleği yapacağı lisans döneminde hangi alana ilgi duyduğuna ve kişinin kendi kariyer planına bağlı. Hemen hemen her alanda SBKY mezunlarımızı görebilmeniz mümkün. Kamuda çalışmak isteyen birçok kişi A grubu meslekleri hedefliyor. A grubu meslekler en prestijli meslekler olup bunlar; kaymakamlık, idari hâkimlik ve Sayıştay denetçiliği gibi

üst düzey yöneticilik ve müfettişlik gibi kadrolardan oluşuyor. Evet, yanlış duymadınız. Hukuk bölümü mezunu olmasanız bile Siyasal Bilgiler Fakültesi veya İktisadi İdari Bilimler Fakültesinin herhangi bir bölümünden (SBKY, maliye, iktisat, işletme, uluslararası ilişkiler…) mezun olarak idari hâkim olabilme şansınız var. Elbette, hukuk derslerinin yoğunluğu düşünüldüğünde idari hâkim olmak isteyenlerin SBKY bölümü okuması diğer bölümlere nazaran avantajlı. A grubu mesleklere ulaşabilmek için KPSS’den ve mülakatlardan iyi bir puan alınması gerekiyor.

A grubu mesleklere ulaşılamaması durumunda mezunların B grubu meslekleri düşünmesinde fayda var. B grubu meslekleri kabaca kamu kurum ve kuruluşlarındaki memurluk olarak tanımlayabiliriz.

Peki, ben kamu kurum ve kuruluşunda çalışmak istemiyorum diyenler ne yapmalı? İşte tam bu noktada yine kişisel becerileriniz, entelektüel birikiminiz devreye gireceğini söyleyebilirim. Siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları, bankalar, medya gibi pek çok alanda iş bulmanız mümkün. Çeşitli TV programlarında gördüğümüz birçok sunucu veya araştırmacı/gazetecinin de SBKY bölümü mezunu olduğu göz önünde bulundurulduğunda elbette bu alanlara da yönelme olanağınız olduğu anlaşılıyor.

Şimdilik söyleyeceklerim bu kadar. Aklınıza takılan bir konu varsa inekle’den bana mesaj atmanız yeterli. 🙂

Başka bir yazıda görüşmek dileğiyle, sağlıcakla kalın!

Hakan Ersöz

23.07.2021