inekle Sinematek!

Merhaba inekle velisi, öğrencisi ve öğretmeni. Biliyoruz ki günlük hayatın akışında yapılan en güzel etkinliklerden biri de film izlemektir. Yoğun koşuşturmaca içerisinde her zaman film seçmek zor olmuştur. Bu yüzden inekle ailesi olarak aylık sinema filmi paylaşma kararı aldık. Her ay bir inekle öğretmeninin paylaşacağı farklı filmlerden keyif alman dileğiyle. Hadi, vakit kaybetmeden filmlere bakalım! 🐄

1) The Man from Eearth

Üniversitede başarılı bir tarih profesörü olan John Oldman (David Lee Smith) ortada hiçbir neden yokken aniden istifa edip gitmeye hazırlanırken, veda etmek için evine gelen meslektaşları ondan bir açıklama yapmasını isterler. Önceleri suskun kalan Oldman büyük ısrar ve baskılar karşısında arkadaşlarına hikâyesini anlatmaya başladığında bir tarih öyküsü dinlediğini zanneden arkadaşlarının görüşü tarihi anlatmaktaki başarısı konusunda takdir toplar. Bunun nasıl olduğunu soran arkadaşlarına okumak için bol vakti olduğunu söyler. Arkadaşları soruları derinleştirip bu zamanın sırrı konusunda ısrarcı davrandıklarında John ikna olur ve sırrını açıklamaya karar verir.

2) Captan Fantastik

Kuzeybatı Pasifik ormanlarının derinliklerinde yaşayan fedakâr bir baba, altı çocuğunu toplumdan uzakta yetiştirmektedir. Beklenmedik bir trajedi sonucu, kendi yarattıkları cennetten ayrılmak zorunda kalırlar. Dış dünyaya adım atınca, babanın da ebeveynliğe dair fikirleri sarsılacaktır.

3) Amedeus

Amadeus’ta, dünya müzikal tarihine yön veren deha Mozart, gündelik yaşamında gerçek bir arza karakter olarak yaşamdan bir hayli kopuk bir hayat tarzı sürdürmektedir. Yeteneğini dışa vurmak için ilginç bir yol seçen sanatçı tutarsız davranışlarda bulunmayı bir alışkanlık edinmiştir. Yaşamı ile müziği zıt kutuplarda ilerleyen Mozart, yeteneğini sergilemek için mantıksız hareketlerde bulunur. Adeta bir “tutunamayan” profili çizen Mozart, bu sağlıksız yaşamı yüzünden Antonio Salieri’yi endişelendirmektedir. Diğerine göre çok daha disiplinli ve müzik konusunda hırslı olan Antonio, müziğin tanrısı kadar başarılı olamamaktadır. Bu düşünceler zamanla farklı bir ilişki kurmalarına neden olur… Müzik konusunda yüce bir yeteneğe sahip olan Amadeus Mozart ile Antonio Salieri’nin ilişkisine odaklı bir başyapıt. Sanat ile sanatçının kişiliği arasındaki ilişkiye odaklanan ve usta müzisyenin yaşamını, Salieri üzerinden anlatan bir klasik.

4) Circle

Circle, bir çemberin içinde hapsolan bir grup insanın hikayesini konu ediyor. Birbirini tanımayan elli kişi, uyandıklarında kendilerini gizemli bir odanın içinde bulur. İnsanlar, her iki dakikada bir kişinin öldüğü bir çeberin içinde hareketsiz bir şekilde durmaktadır. Başlarda ölenlerin rastgele seçildiği düşünülse de çok geçmeden insanlar kimin öldürüleceğine karar verme gücüne sahip olduklarını fark eder. Çemberdekiler, kimin ölmeyi hak ettiğine nasıl karar verecekler?

5) Arrival

Film, ordu dilbilimcisi Dr. Louise Banks’in hikayesini anlatıyor. Birden çok uzay gemisi dünyaya iniş yapınca dünya adeta sarsılır. Amaçlarının ne olduğu bilinmeyen uzaylılarla iletişim kurmanın yolları aranmaya başlar. Uzaylılarla iletişim kurması için ordu dilbilimcisi Dr. Louise Banks çağrılır. Doktora yardımcı olması için de fizikçi Ian Donnelly seçilir. İkilinin artık en önemli görevi uzaylıların barışçıl mı yoksa istilacı mı olduğunu belirleyebilmektir. Bu süreçte bir diğer zorluk da ordunun ısrarcı bir şekilde saldırı yanlısı olması olacaktır…

Deniz Bulut

24.07.2021