Stresle Başa Çıkmanın Yolları ve Stres Yönetimi

Merhaba sevgili inekle Blog Okurları, ben Soru-Cevap öğretmenlerinden Esra Aydınkaya. Bugün sizlere stresle başa çıkmanın yolları ve stres yönetimi konusunu anlatacağım. Kişinin biyolojik ve psikolojik dengesinin bozulmasına gösterdiği tepki durumu olan stres, kişiye zarar verecek ve hayatını olumsuz yönde etkileyecek seviyeye gelene kadarki süreç içerisinde kontrol altına alınmadığı ve yönetilmediği durumda fiziksel, ruhsal ve duygusal anlamda birçok probleme neden olabilir. Peki stresi yönetme ve kontrol altına alma yöntemleri nelerdir? Detaylar yazımda!

1. Stresin Kaynağını Bulmak

Stres yönetiminin yapılabilmesi için ilk ve en önemli adım sebebini yani stresin ortaya çıkmasına neden olan kaynakları bulmaktır. Bu durum kişiye çözümün aranması gereken noktalar konusunda yardımcı olur. Değişim, gündelik sorunlar, boşanma, çatışma, başarısızlıklar vb. stres kaynaklarına örnek olarak verilebilir. 

2. Konuşmak, İçini Dökmek

   

Stres altındaki bireyler için sosyal hayatındaki destek oldukça önemlidir. Bu yüzden bireylerin kendilerine günlük yaşantılarında destek veren, yardımcı olan ve onları mutlu eden kişilerle konuşup sorunlarını paylaşması; süreci daha hızlı ve rahat bir şekilde atlatmasına yardımcı olur.

3. Hobi Edinmek

Günlük yaşantımızda yalnızca sorunlara odaklanmak yaşanan stresin büyümesine ve devamlı hale gelmesine neden olur. Dolayısıyla bireylerin gün içerisinde kendisine zaman ayırması ve bu zamanlarını da verimli bir şekilde kullanması gerekir. Hobi edinmek hem kendine zaman ayırmanın hem de rahatlamanın en güzel yollarından biri. Böylece stres yönetimini ondan uzaklaşabileceğiniz anlar yaratarak sağlayabilirsiniz.

4. Beslenme ve Uyku Alışkanlığı

Stres altındaki kişilerin uyku ve beslenme düzenlerindeki artma veya azalma gibi eğilimler nedeniyle düzensizlikler meydana gelir. Bu durum stresin oluşmasına, artmasına ve süreklilik göstermesine neden olur. Örneğin stres nedeniyle uyku düzeni bozulmuş kişi, işine odaklanmada zorluk yaşayabilir. İşlerde yaşanan problemler de stresi tetikler. Dolayısıyla bu döngüden çıkmanın yolu beslenme ve uyku alışkanlıklarını düzenlemekten geçiyor.

5. Negatif Düşüncelerden Uzaklaşmak

Stres altındaki bir bireyin negatif düşüncelere kapılması oldukça normal bir durumdur. Böylece stres yalnızca azalmamakla kalmaz daha çok artarak kişinin hayatını olumsuz yönde etkileyecek düzeye ulaşabilir. Bu nedenle stres altındaki kişi her anlamda pozitif düşünmeyi alışkanlık haline getirerek stresin kendisini yönetmesine engel olabilir.

6. Çözüm Odaklı Düşünme

İçinde bulunan durum nedeniyle umutsuzluğa kapılıp depresyona girmek veya hiçbir şey yapmadan problemin çözülmesini beklemek, yalnızca stresin devamlılığını sağlar ve kriz anını yönetemeyen kişinin hayatı stresin yönetimi altına girmeye başlar. Her bireyin hayatında problem yaşamak, kaçınılmaz bir durumdur. Önemli olan yaşanan problemin hapsettiği karanlığın içinde kaybolmak yerine aydınlık tarafa geçmek için çözümler aramaktır.

SONUÇ OLARAK;

Stresten zarar ya da yarar görmek, büyük ölçüde kişinin kendisine bağlıdır. Çünkü stres tepkisi, kişiyi psikolojik ve fizyolojik olarak tehdit eden bir ağırlık olabildiği gibi yaşamın güçlükleriyle baş edebilmede enerji veren bir güç de olabilir. Birey stres yaşadığında beden otomatik olarak tepki vermeye başlar; kalp atışı hızlanır, terler, nefes alışverişi hızlanır, kas gerilimi artar. Bu stresle başa çıkmak mümkündür. Bireyin yaşadığı stresin çok büyük bir kısmı, olayın veya durumun kendisinde değil o olaya veya duruma yüklediği anlamdadır. Stres yönetimini sağlamak için gerekenleri hayatınızda uygulayarak onun sizi yönetmesine izin vermeyin, siz onu yönetin.

Esra Aydınkaya

26.11.2023

Leave a Comment