Stresle Başa Çıkmanın Yolu: Mindfulness Tekniği

Merhaba sevgili okurlar, bu yazımda sizlere hepimizin yaşadığı bir durumdan bahsetmek istiyorum. Herkes hayatının belli dönemlerinde gerek iş gerekse sınav ve derslerden dolayı kendini strese kaptırır. Çoğu zaman bu stresin üstesinden gelebilsek de strese yenik düştüğümüz zamanlar da olur. Bu zamanlarda ise hem zihnen hem de bedenen kendimizi yorgun hissetmemiz olası. Peki bu karmaşanın içinden çıkıp kendimizi nasıl toplayabiliriz?

Bugün bu konuda sizlere önermek istediğim bir yöntem var: Mindfulness. Bu tekniği daha önce duymuş olmanız mümkün. Peki Mindfulness tekniğinden nasıl yararlanabiliriz ve daha da önemlisi nedir bu Mindfulness?

Bilinçli farkındalık anlamına gelen bu kavramın kökeni aslında çok uzun seneler öncesine dayanır ve ilk defa Amerikalı bir doktor olan Jon Kabat-Zinn tarafından ortaya atılmıştır. Temelde zihnin içinde bulunduğu anın farkında olması ve o anı sorgusuzca kabullenmesidir. Yani çok endişe duyduğumuz ve çaresiz hissettiğimiz anlarda her şeyi bir kenara bırakıp sadece kendimizi o anın içinde hissederek içinde bulunduğumuz durumu iyi ya da kötü kabullenerek bu teknikten faydalanmış oluyoruz. Böylece bizi stres altına sokan faktörleri bir nebze de olsa arka plana atarak zihnimizi boşaltmış ve rahatlatmış oluyoruz.

Bir örnekle bu durumu anlatmak gerekirse, bir sınava girdiğimizi düşünelim. Sınav bizim için zor olabilir, süremiz kısıtlı olabilir, dışarıda bizi rahatsız eden bir faktör olabilir veya tüm bu durumların hepsi yaşanabilir. Bizim amacımız sınavımızı olabildiğince iyi şekilde tamamlamak fakat bu etkenler bizi engelliyor. Bu durumda Mindfulness tekniğinden nasıl yararlanabiliriz? Ayıracağımız birkaç dakika ile zihnimizi toplayabiliriz. Öncelikle nefes alıp verdiğimizin farkına vararak başlayabiliriz. Aldığımız her nefeste karnımızın yükseldiğini, nefesin vücudumuza girdiğini ve hangi süreçlerden geçtiğini düşünmek zihnimizin mevcut ana odaklanmasını sağlar. Daha sonra ise bizim o anda var olduğumuzu hissetmemiz lazım. “Evet ben varım, şu anda bu tahta sıraya kollarımı yaslıyorum, sıcak bir ortam var…” ya da materyalleri hissederek “Elimdeki kalemin sert bir yapısı var, silgi ise nispeten daha yumuşak ve oval bir yapıya sahip…” bu tarz düşünceleri aklımızdan geçirebiliriz. İlk başta saçma gibi görünse de birkaç dakikamızı nefes egzersizi ve etrafımızı gözlemlemeye ayırdığımızda zihin ana odaklanmaya ve mevcut stresten uzaklaşarak anı daha farklı değerlendirmeye başlar.

Stresle başa çıkmak ve zihnimizi rahatlatmak için pek çok yöntem söz konusu. Mindfulness tekniği de bunlardan biri ve bence diğer yöntemlere göre kısa sürede çok daha hızlı verim alabileceğimiz bir teknik. Kendi hayatımda da yer verdiğim bu yöntemden sizlere bugün kısaca bahsetmek istedim. Keyifli bir okuma yapmış olmanız dileğiyle, sevgiler.😊

Fatma Sıla Ay

09.10.2023

Leave a Comment