Sürdürülebilirlik Üzerine

Merhaba Sevgili inekle Blog Okuru,

Bugün sizlere günlük yaşantımızda sıkça duyduğumuz bir kavramdan bahsedeceğim, sürdürülebilirlik. Sürekli duyduğumuz bu kavram önümüzdeki süreçlerde dünyanın daha yaşanılabilir bir yer olması ve bizden sonraki nesillere güzel bir dünya bırakabilmek için çok önemli.

İlk olarak sürdürülebilirlik neden ortaya çıktı onunla başlayalım. Sanayi devriminin olmasıyla tüketim kültürü iyice yaygınlaştı. Tüketim kültürünün yaygınlaşmasının yanında, savaşlar ve doğanın tahrip edilmesi derken işler çığrından çıktı. Bu durumun üzerine rahatsız olan Birleşmiş Milletler ilk kez 1972 de sürdürülebilir kalkınma üzerine konuştu.

Peki bu kadar önemli olan ve hayatımızda sıkça duyduğumuz bu terim nedir, ne demektir hiç düşündünüz mü? Sürdürebilirlik insan ve doğa arasındaki dengeyi kurarak bugünün ve geleceğin programlanması demektir. Ayrıca sürdürülebilirlik sadece çevremizde sürdürebilir olmak değildir. Aynı zamanda; sosyal, ekonomik, mekansal ve kültürel olarak da sürdürülebilir olmamız gerekir.

Peki, nasıl sürdürülebilir oluruz? Aslında sürdürülebilirlik yarından çalmadan bugünü inşa etmek demektir, bu yüzden de yeşil alanların çoğaltılması, betonlaşmanın önüne geçilmesi

Çevre bilincinin geliştirilmesinin yanında; toplum bağımsızlığının devam ettirilebilmesi gibi pek çok örnekler verebiliriz. Tabii ki sadece bunlarla sınırlı değil, toplumsal cinsiyet eşitliği ve yüksek yaşam kalitesinin sağlanması da yine sürdürülebilirlik alanında örnek olarak verilebilir.  Aynı zamanda çevreye ve topluma verecek zararı en aza indirmemiz için hepimizin sürdürülebilir bir yaşam biçimini benimsemesi gerekir. Unutmayın yaşayacak başka bir gezenimiz daha yok!

Umarım bu yazım sizler için faydalı olmuştur, bir sonraki yazımda tekrar görüşmek üzere sevgiyle kalın. 😊

Nefise Esra Yıldırım

29.06.2023

Leave a Comment