TEOG Hakkında Kısa Kısa
Bu sene ilk defa yapılan TEOG hakkında aklınızda olaabileceğini düşündüğüm sorulardan bazılarını yanıtlayacağım.
TEOG sınavı nedir?
TEOG sınavı biri Kasım, diğeri Nisan ayında yapılan toplam 240 soruyu içeren iki aşamalı bir sınavdır. Kasım ayındaki birinci sınav her dersten iki veya üç konuyu içerirken, Nisan ayındaki ikinci sınav ise neredeyse 8.sınıfın tamamını içerir. Bu sınavlara ek olarak orta öğretim başarısı da eklenir ve sizin okullara yerleşme puanınız oluşur.
TEOG nasıl bir sınavdır?
Çoktan seçmeli ve her dersten 20 soru içeren bir sınavdır. Birinci ve ikinci oturumda soru sayıları ve dağılım değişmez. Her dersten 20 adet soru sorulur.
TEOG kimler için avantajlı kimler için dezavantajlıdır?
TEOG sınavı aslında üniversite giriş sınavına benzer. Bir zamanlar üniversite sınavı sadece ÖSS olarak tek aşama yapılmaktaydı, tıpkı geçmiş senelerde yapılan SBS gibi. Şu anda üniversite sınavı da iki aşamalıdır; YGS ve LYS.
Peki TEOG kimler için avantajlıdır. Birincisi şunu aklınızdan çıkarmayın; bu bir başarı sınavı değil bir sıralama sınavıdır. Yani, sizin kaç net yaptığınız, ne kadar bilgiye sahip olduğunuz değil, kaçıncı sırada olduğunuz önemlidir. Bu yüzden öğrencileri hep uyarıyorum, bundan 5 sene önce A okuluna yerleşen öğrenci bugün aynı bilgileriyle sınava girse büyük ihtimalle A okulunu kazanamaz. Çünkü, yarışın seviyesi her yıl biraz daha yükseliyor.
Bu yüzden bütün imkanlarınızı çok iyi kullanmalısınız. inekle.com işte bu noktada sizler için büyük bir avantaj. Çünkü, günün her dakikası bu yarışta size omuz verecek birileri inekle.com‘da sizleri bekliyor. Onlar desteğe hazır.
Şu anki sistemin, tek aşamalı sınava göre avantajlarını sıralayalım. Birincisi eskiden tek bir şans vardı .Yani, girilen tek SBS adlı sınavda kötü gününde olan öğrenci veya “Ne de olsa sınav Haziran’da” deyip yeterince hazırlanmamış öğrenci başarısız oluyordu ve telafisi yoktu. Ancak şimdi Kasım TEOG’u için yeterince çalışmamış öğrenci, Nisan’a kadar kendini toplarsa sıralamasını yükseltmiş oluyor. Ya da iki sınavda da istediği performansı gösteremeyen öğrenci, okul puanı iyiyse açığını bu yolla kapatabiliyor.
Peki dezavantajı yok mu? Bir tip öğrenci vardır ki sistem onlar için dezavantajlı olabilir. Hepinizin mutlaka böyle bir arkadaşı vardır ya da belki de siz böylesinizdir. Bu öğrenciler, sınava bir gün kala hatta sınav sabahı çalışırlar ve yüksek not alırlar ya da sadece şöyle bir bakar ve sınavda başarılı olurlar. Bunlar son dakikacılardır ve geçmiş yıllarda SBS’de başarılı olmuşlardır. TEOG ise işte bu tip öğrenciler için bir kara deliktir. Bu öğrenciler SBS için Mayıs ayına kadar beklerlerdi. Şimdi öyle bir şans yok çünkü TEOG’un bütün numarası düzenli çalışmanın şart oluşundan gelir. Mutlaka yazın çalışmaya başlamalı ve gelecek yaza kadar yüksek veya orta tempoda ama mutlaka belli bir tempoda devam etmelisiniz.
Madem yazın çalışmaya başlanmalı bize neden bir program vermiyorsunuz diyorsanız çok yakında 20 Temmuz’dan başlayıp 15 Eylül’e kadar devam edecek harika bir program burada sizlerle olacak.
Emre Solmaz – inekle.com Eğitim Danışmanı
4 thoughts on “TEOG Hakkında Kısa Kısa”
Merhaba Ben 8e geçtim bu program kesin 20 temmuzda yayınlanır dimi. Birde 20 Temmuz yerine 1 Ağustosta başlayıp daha yoğun çalışsak olmaz mı?
Ali merhaba, olur tabii. Yakalayabildiğin yerden yakala ve düzenli çalış. Çalışmaya başlamışsındır umarız 🙂 Başarılar!
bn 8e gevctım ıngılızcemı gelıstırmem ıcın lutfen bana tafsıye verebılırmısınız
Meraba benim 1. sınavlarım cok kötü gecti ama teog için sıkı hazırlanıyorum gec kalmış olur muyum ?