Üniversite Bölümleri: Tıp

İstanbul Üniversitesi, Cerrahpaşa TIP bölümünde okuyan, inekle.com öğretmenlerinden Göktuğ ile bölümü üzerine konuştuk. Tercih yapmadan önce okumanızı öneririz.

Bölümünde ne gibi dersler görüyorsunuz?
Bölümde tıp dersleri dediğimiz tüm derslerin hepsi var. Anatomi, Patoloji (hastalık bilimi), Farmakoloji (ilaç bilimi), Histoloji (doku bilimi), Fizyoloji, Biyokimya, Biyofizik, Anestezi, Biyoistatistik, Tıbbi Biyoloji, Genetik, Tıp Tarihi ve Deontoloji, Psikiyatri. Bunlar temel bilimler. Dahili ve Cerrahi Bilimler ise 4-5-6. sınıfta alacağımız için bilmiyorum.

Sınavlar yazılı mı, sözlü mü, test şeklinde mi, proje mi vs ağırlıklı?
Sınavlarımız kurul sisteminden dolayı test şeklinde. Kurul sistemini bilmeyen arkadaşlar için açıklamak gerekirse: Kurul sistemi dersleri paket halinde aldığımız bir sistem. Örneğin bir kurul içinde 5 ders oluyor ve bu derslerinde ağırlığı oluyor. Kurul süresince o dersleri alıyoruz ve karşımıza 50 veya 100 soruluk sınavlar geliyor. Dersler birbirleriyle bağlantılı dersler oluyor. Örneğin bin önceki kurulumuzda Hücrenin ölümünden tutun da protein sentezine, çoğalmasından tutun da genetik özelliklerine kadar her şeyini öğrendik. Tabi ki ağırlıklarına göre de soru çıkıyor. Örneğin bu kurulumuzun derslerini ve ağırlıklarını söylemek gerekirse; Patoloji (%33), Farmakoloji (%21), Anestezi (%14), Nükleer Tıp (%4), Psikiyatri (%24), Çocuk ve Erken Psikolojisi (%4) gibiydi. 100 soruluk sınavda da bu ağırlıklarına göre soru geldi.

Onun haricinde bir de uygulama sınavlarımız oluyor. Bunlar da labaratuvar derslerinin olduğu zamanlarda var. Örneğin kurul esnasında genetik labaratuvarlarına gidiyoruz. Kurul boyunca 5 uygulamamız varsa; 4’ünde deney yapılıyor, 5.cide uygulamanın sınavını oluyorsunuz. Bu sınavlarımız genelde yazılı oluyor. Ama anatomi, biyokimya gibi sözlü tarzında gerçekleşenler de var. Ve bizi gerçekten zorlayanlar da bu sözel sınavlar.

Kimler bu bölümü kesinlikle seçmemeli?
Öncelikle bu bölüme gelmek isteyen şunu bilmeli ki bu bölüm sevmeden ve duyarlı olmadan yapılacak bir alan değil. Sonrasında kesinlikle ama kesinlikle aile zoru ile gelmeyin, Mutlu olamazsınız. Üçüncüsü biyolojiyi ve organik kimyayı seven gelsin. Çünkü ben tıbbı, akıl almayacak düzeyde biyoloji, bazen çıldırtacak düzeyde kimya ve arada serpiştirilmiş tadımlık fiziğin olduğu bir bölüm olarak tanımlıyorum. Matematik veya türevlerini ise unutun. Hiçbiri yok 😉

Dördüncüsü tıp yazıyorsanız yeni bir dil öğrenmeye hazır olun, bu da demek oluyor ki hafızası güçlü olanlar bu alanda başarılı oluyor. Bilim dilini öğreniyorsunuz bu önemli bir faktör. Beş, bir tıbbiyeli olarak şunun farkına varmalısınız ki sizin asıl sınavınız TUS. Dünyanın en zor sınavlarından biri olarak görülen TUS bir tıpçı için bunalım yaratabiliyor. Bunun farkına vararak gelin. Altı ve son olarak da araştırmayı sevin. Ezberle geç mantığında olmayın. Merak edin, merak etmeyince tıp çekilmez olabilir.

Mezun olduktan sonra nasıl bir yol izleniyor?
Şunu söylemek gerekirse tıp “doktora” almanın en kolay yolu. Evet zor ve uzun bir süreç ancak size birçok artısı var.

Tıp eğitimine değinmek gerekirse: Tıp hazırlık olmadan 6 sene okunan bir alan. Ülkemizde ve çoğu ülkede bu böyle ve ilk 3 senesi “Temel Tıp Bilimleri”, diğer 3 senesi “Dahili-Cerrahi Stajların” olduğu bir süreç. İlk üç sene lisedeki gibi ders görüyorsunuz, kendinizi doktor gibi hissedemeyebilirsiniz. Ancak bu süreç önemli çünkü adı üstünde temel olan bu süreçten sonra hastaneye adım atıyorsunuz ve öğrendiğiniz bilgileri burada uyguluyor, üzerine yeni bilgiler koyuyorsunuz. Tek tek her alana (kadın doğumdan, kalp damara, nörolojiden, radyolojiye kadar) belli süreçlerde staja gidiyorsunuz. Başınızda hocalarınız ile ders dinleyerek, ameliyatlar izleyerek doktor olmanın keyfini yaşıyorsunuz. Daha iyisi için beklemelisiniz. 6. Sınıfta artık “intern”sünüz ve en havalı sizsiniz okulda (tabii ki öğrenciler içinde, profesörlerin havasından bahsetmeye gerek yok zaten :D) Nöbetlere kalıyorsunuz vs. Sonra okuldan mezun olunca bir alanınız yok. Siz tüm öğrenim hayatınız boyunca temel tıp bilgilerini gördünüz ve şu anda her şeyden azar azar biliyorsunuz.

Mezun olduktan sonra uzman olmak istiyorsanız TUS’a giriyorsunuz. Bu sınav yılda iki kez yapılan bir sınav. Aldığınız puanla da alan ve bölge tercihi yapıyor, kazandığınız yere gidiyorsunuz. Alanına göre 4-6 yıl arasında değişen uzmanlıklar okuyorsunuz (Bu sayılardan emin değilim, daha az da olabilir ama 6 sene olan da var ondan eminim) uzman olduktan sonra sırasıyla doçentlik ve profesörlük takip ediyor. Bunlar haricinde pratisyen hekim olarak da kalabilirisiniz tabi ki. (Bundan sonra ne olur onu da bilmiyorum, ilgimi hiç çekmedi çünkü) Bir seçenek de fakültelerde akademisyen olabilirsiniz. Bu gerçekten havalı bir durum ancak zor ve karmaşık bir süreç. Onu burada anlatmak kolay değil. Çalışma anlamında hem özelde, hem devlette hem de kendi kuracağınız iş yerinde çalışmanız mümkün. Bu yönüyle de birçok meslek arasında tıp kendini öne çıkartıyor.

Leave a Comment