Yaratıcılık Üzerine
Sevgili inekle Öğrencisi,
En son kaç yaşında bulutlara bakıp onları bir şekle benzettin, en son ne zaman hiç denenmemiş bir yemek yaptın? Bir çoğumuz küçük yaşlarda özellikle evcilik oynarken olmadığımız rollere girer, o rolün gerektirdiklerini yaparız. Daha sonra sorular sormaya başlarız. Gökyüzü neden mavi, kuşlar neden uçar, hayvanlar neden konuşamaz..? Dört beş yaşlarında sorularımızı ebeveynlerimize sorar, onlardan cevap bekleriz.Onlar bize “Bu nasıl saçma soru, icat çıkarma.” derlerse bir çoğumuzun merak duygusu bastırılmaya başlanır. Ne acıdır ki merak duygusu bastırılan çocuğun gelecek dönemde akademik başarısı da olumsuz yönde etkilenir.
Peki böyle bir çocuk yetişkin olduğunda “Hayal gücünü nasıl geliştirmelidir?” İşte sana bununla ilgili birkaç ipucu vereceğim.
- Kitap Tahmini Yap:
Eline bir kitap al ve okumaya başla. Kitabın ortalarında kitabı kapat ve devamını tahmin etmeye çalış. İstersen bu tahminini yazıp kitabın geri kalanını okuyunca karşılaştırma imkanı bulabilirsin. Burada önemli olan doğru tahmin etmek değil, yorum gücünü kullanmaktır.
2) Farklı Sorular Sor:
Saat yönü soldan sağa doğru olsa, bütün arabalar mavi olsa, insanlar uçabilse ne olurdu? Bu tarz soruları bulmak da cevaplamakta oldukça eğlenceli.
3) Bağlantısız Kelimelerden Hikaye Oluştur:
Kanguru, ayva, Newton, perde, boğaz spreyi, hortum, kolye, sınav, yelkovan, örtü bunlar birbirinden bağımsız on kelime. Peki bu kelimeleri kullanarak on dakikada bir hikaye yazabilir misin? Oldukça eğlenceli, hayal gücünü destekleyici olan bu çalışmayı farklı metin türlerine de uyarlanabilir.
4) Lego Oyna:
Minik minik yüzlerce lego parçası… Bir hafta sonu akşamı yaşamı akışına bırakıp legolardan hayallerini inşaa edebilirsin.
Eğer sen de hayal gücünü geliştirmek isteyenlerdensen bu minik adımlarla işe başlayabilir, benimle gelişmeleri paylaşabilirsin.
Sena İnanç