YGS Matematik Konuları
YGS yaklaşırken sınavın en önemli derslerinden biri olan matematik konusunda bir yol haritası oluşturmanın faydalı olacağını düşündük. Hepimizin bildiği gibi YGS matematiği temel olarak bilgileri tarayan daha çok 9. sınıf ağırlıklı bir içeriğe sahiptir. Peki, YGS konuları nelerdir, hangi konular daha önemlidir, nelere öncelik vermek gerekir?
YGS matematik konuları neler?
Ardışık sayılar, asal sayılar, çarpanlara ayırma, eşitsizlikler, faktöriyel kavramı, fonksiyonlar, hız hareket ve işçi havuz problemleri, işlem, köklü sayılar, mantık ve önerme, mutlak değer, ebob ve ekok, olasılık, permütasyon, kombinasyon, binom, sayı ve kesir problemleri, temel kavramlar ve sayılar, üslü sayılar.
Konu yelpazesi her ne kadar çok kalabalık ve yoğun gözükse de aslında temel anlamda 9.sınıfın biraz üzerinde bir kapsama sahiptir. Ayrıca konuların hepsine eş miktarda önem göstermek de çok gerekli değildir. Geçmiş yılların soruları baz alındığı zaman birkaç konu ön plana çıkıyor.
Nereden başlamalı?
Öncelikle, istikrarlı bir şekilde sayı ve kesir problemleri, temel kavramlar ve sayılar sınavın lokomatif konuları arasında gözüküyor. Yani, bu iki konudan her yıl ortalama 10 soru gelmektedir. Bu iki konu üzerinde her öğrencinin dikkatle durmasını tavsiye ederim. Hele sözel bölüm öğrencileri “Matematikten kaç soru yapsam kardır”diyorlarsa bu iki konu onlar için iyi bir puan kapısıdır.
Bunun dışında her yıl istikrarla az ama mutlaka soru sorulan konular var. Eşitsizlikler, işlem, mantık ve önerme, mutlak değer, ebob ve ekok neredeyse her yıl 1 veya 2 sorunun sorulduğu alanlardır.
Geçmiş yılların sınavlarında ÖSYM her ne kadar belli bir ortalama yakalamış olsa da bazen sürprizler yapabilmektedir. Birkaç yıl boyunca hiç soru sormadıkları ardışık sayılar konusundan bir anda 4 soru sordukları da oldu.
Özetle soru kaçırma riskini göze alamayan öğrenciler belirttiğim konular önde olmak üzere bütün konularla ilgili en az 100-150 soru çözmelidir. “Ortalama bir net benim için yeterli” diyen öğrenciler ise aralardan mantık ve önerme gibi az soru gelen konuları eleyerek çalışabilirler.
Sözel alan öğrencileri
Sözel öğrencileri ve “10-15 soru benim için kafi” diyenler ise sayı ve kesir problemleri, temel kavramlar ve sayılar konularının üstüne düşüp bu konulardan toplam 200-300 soru çözerek yeterli hazırlığı yapmış olurlar.
inekle Eğitim Danışmanı – Emre Solmaz