Alışkanlıklar Nasıl Kazanılır?

Merhaba sevgili inekle Blog Okurları, ben inekle öğretmenlerinden Mert. Bugün sizlere alışkanlıkların nasıl kazanılabileceğinden ve nasıl sürekli hale getirilebileceğinden bahsedeceğim.

Alışkanlıklar, sürekli tekrarlanan davranışların sonucu olarak gelişen rutinlerdir. İyi alışkanlıklar kazanmak veya kötü alışkanlıklardan kurtulmak istiyorsanız bunun bazı kuralları var.

1. Öncelikle bir hedef belirlemeniz gerekiyor. İlk olarak hangi alışkanlığı kazanmak veya değiştirmek istediğinizi belirlemelisiniz. Belirlediğiniz hedefin sürdürülebilir ve erişilebilir bir hedef olması gerekiyor. Örneğin hedefiniz, egzersiz yapma alışkanlığı kazanmak olabilir. Bu hedefi haftada 1 kez ile başlatıp sonrasında zaman sıklığını arttırabilirsiniz.

2. Alışkanlık kazanmak için düzenli olarak uygulama yapmak önemlidir. Özellikle başlangıçta, her gün aynı saatte veya belirli bir zaman diliminde alışkanlığı uygulamak faydalı olabilir.

3. Alışkanlık kazanma sürecinde kendinize hatırlatıcılar eklemek, alışkanlığınızı unutmamanıza yardımcı olabilir. Telefonunuza bir alarm veya bir not defteri kullanabilirsiniz.

4. Motivasyon konusu çok önemli. Her zaman motivasyonunuzu koruyamazsınız. Ancak iyi bir öz disiplininiz varsa isteksiz de olsanız alışkanlıklarınızı sürdürebilirsiniz. Motivasyon beklemek metropolde otobüs beklemek gibidir. Otobüs gelir ancak ne zaman geleceği belli değildir. Öz disiplin ise süreklilik arz eder. Mutlaka bu yazıyı okuyanlar arasında çalışma alışkanlığı oturtamıyorum diyenler de olacaktır. Bu sizin motivasyon arayışı içinde olduğunuzu gösterir. Ancak arayışında olmanız gereken şey, öz disiplindir. Öz disiplini olan kişi yorgunken de çalışır, hastayken de çalışır, isteksizken de çalışır. Motivasyona ihtiyaç duymaz. Motivasyon istemek bir parça sıcak kek yemek gibidir. Bu kek sizi kısa süreliğine, anlık olarak mutlu eder ve doyurur. Ancak iyi bir öz disiplin istemek, yemek yapmayı öğrenmek demektir. Böylelikle her acıktığınızda kendi yemeğinizi kendiniz yaparsınız.

5. Alışkanlığı kazanma sürecinde ilerlemenizi değerlendirmek için geri bildirim almak önemlidir. Bunun için sizlere günlük tutmanızı öneririm. Günbegün ne kadar ilerleme kaydettiğinizi ve neler yaptığınızı bu günlükler sayesinde görebilirsiniz. Mesela kitap okuma alışkanlığı kazanmak istiyorsunuz. Günlüğünüze her gün ne kadar kitap okuduğunuzu yazabilirsiniz. İlerlemenizi bu şekilde görebilirsiniz. Ancak düzenli kitap okurken bir gün 100 sayfa bir gün 10 sayfa gibi düzensiz hedefler belirlemeyin. Bir hafta her gün 10 sayfa ile başlayın. Sonrasında 15’e çıkın 20’ ye çıkın. Gitgide okuduğunuz miktarı arttırın.

6.Alışkanlık kazanma süreci zaman alabilir ve bazen zor olabilir. Bir gün veya hafta boyunca bir gerileme yaşarsanız, vazgeçmeyin ve tekrar deneyin. Sabır ve sürekli çaba, başarıya giden yolda önemlidir.

7. İyi alışkanlıklar kazanırken kötü alışkanlıklardan kaçınmak da önemlidir. Kötü alışkanlıkları değiştirmek veya bırakmak için aynı prensipleri kullanabilirsiniz. Kötü alışkanlığınızı değiştirmek için alternatif, sağlıklı davranışlar geliştirin. Örneğin, sigara içmeyi bırakmak istiyorsanız, stresle başa çıkmak için bir yöntem bulun. Mesela derin nefes alma veya egzersiz yapma gibi.

Unutmayın ki herkes farklıdır. Bu nedende size en uygun yöntemleri bulmak için deneme yanılma yöntemini kullanabilirsiniz. Önemli olan; sabır, azim ve istikrarla alışkanlık kazanma veya değiştirme yolunda ilerlemektir. Atomik alışkanlar kitabının yazarı James Clear’a göre her gün bir önceki günden yüzde 1 iyi olursanız yılın sonunda 37.34 kat iyi olursunuz. Ancak her gün bir önceki günden yüzde 1 kötü olursanız yılın sonunda neredeyse 0.03’ ünüze düşersiniz. Bu yüzden her günümüzün önceki günümüzden iyi olmasına bakalım sevgili blog okuyucuları. Sonraki yazılarda görüşmek üzere, esen kalın.

Mert Turhan Güçlü

26.09.2023

Leave a Comment