Başarıya Ulaştıran Bir Metot: Ivy Lee

Hayatımızda başarıyı yakalamak için belli bir düzen ve bu düzeni sürdürebilmek gereklidir. Bunun nedeni ise düzenin getirdiği verimliliğin uzun vadede başarıya yol açmasıdır. Çoğumuz günlük olarak yapmamız gereken bazı görevlerden kaçınır veya ertelemeye çalışırız. Bu durumu engellemek için ise bizleri motive edecek bazı yardımcı materyallere ihtiyaç duyabiliriz. Ivy Lee engelleri aşmamız için bir verimlilik metodu.

Nasıl Ortaya Çıktı?

1918 yılında Charles Schwab, şirketindeki çalışanların motivasyonlarının düştüğünü fark eder ve bu duruma çözüm aramaya başlar. Amacı verimliliklerini yükseltmektir. O dönemde çok popüler bir danışman olan Ivy Lee ile bir görüşme ayarlar ve şirket çalışanlarının durumundan bahseder. Eğer çalışanlarının verimliliği yükselirse sonucunda istediği rakamı verebileceğini de ekler. Ivy Lee’nin ise tek ihtiyacı olan her bir şirket yöneticisi ile 15 dakika görüşmektir. Ayrıca, öyle bir özgüvene sahiptir ki Schwab’ın teklifini gerçekten sonuca ulaştıklarında değerlendirmek ister. Yaptığı görüşmelerde her yöneticiye önerdiği aynı metodun sonuçları aylar sonunda kendini göstermiştir ve yöneticilerin verimliliği gözle görülür şekilde artmıştır. Schwab ise yüksek meblada bir rakamın olduğu çeki Ivy Lee’ye göndermiştir.

5 Maddede Ivy Lee Metodu

  1. Her iş gününün sonunda ertesi gün gerçekleştirilmesi gereken 6 maddeyi listeleyiniz.
  2. Bu 6 maddeyi önem sırasına göre sıralayınız.
  3. Ertesi günün başlangıcında yalnızca ilk ve en önemli göreve odaklanınız ve ilk görev bitmeden ikinciye başlamayınız.
  4. Tamamlayamadığınız görev varsa bir sonraki günün listesine önemine göre dahil ediniz.
  5. Bu metodu her gün tekrarlayınız.

Aslında metodun maddelerine baktığımızda günlük hayatta kullandığımız bir yöntem olduğunu ama bunu isimlendirmediğimizi fark etmişsinizdir. Metodun tercih edilme sebeplerinden biri günlük hayatımıza çabuk adapte edebilmemiz. Bunun dışında, basit ve şartlandırmaya dayalı bir metot. Bu sayede yazılı bir liste, üzerimizde daha büyük bir sorumluluk hissi oluşturabilir. 6 maddeye sahip olması ise her gün yapılacak yalnızca 6 yükümlülüğün olduğunu ve daha az veya fazlasının olmamasını bize hatırlatacak ve alışkanlık haline getirmemizi kolaylaştıracaktır. Metodun doğası gereği en önemli maddeyi günün başlangıcında bitiriyor olmak kişiye büyük bir rahatlama sunabilir. Böylece maddeler azaldıkça iş yükümüz de kolaylaşacaktır. Son olarak, bu metot liste odaklı olduğu için görsele dayalıdır ve motive olmamızı, odaklanmamızı sağlayacaktır.

Bu verimlilik metodunu hayatımıza dahil ederek günden güne başarıya daha da yaklaşabilir ve sonuçlarını görsele dayalı listelerle ortaya koyabiliriz. Bugünkü listenizin ilk ve en önemli maddesi bir Ivy Lee listesi oluşturmak olsun! 🙂

Merve Bayır

22.09.2022

Leave a Comment