Birinci TEOG’un ardından

Birinci TEOG’un ardından birçok öğrenci farklı doğru sayılarına sahip olmalarına rağmen benzer korkuları yaşıyorlar. Geçen sene 490 puanla öğrenci alan bir okulu hayal eden bir öğrenci Türkçeden 3, matematikten 3 ve diğer bölümlerden de benzer sayıda yanlışlar yapmışsa bütün umudunu kaybedip ikinci sınava hazırlanmıyor bile. Matematiksel olarak toplamda 15-20 yanlışa ulaşmış bir öğrencinin gerçekten ikinci sınavı full yapsa dahi 490 puanlara ulaşması neredeyse imkansız. Fakat, tek bir okul yok. Unutmayın yüzlerce anadolu lisesi var ve hepsi kendi puanlarına göre iyi okullar. Örneğin Kabataş Lisesi, Nişantaşı Anadolu Lisesi’nden yüksek puana sahip fakat üniversite sınavında bütün Kabataşlılar bütün Nişantaşı Anadolu Liselileri geçmiyor. İyi bir liseye gitmek isterken asıl hedefiniz iyi bir üniversiteyse bu dediğimi ciddiye alın.

Ağlamak üzülmek içten gelen bir şeydir, buna sözüm yok fakat günün sonunda sizlere hiçbir fayda sağlamaz. Eksiklerinizi mutlaka tespit edin. Unutmayın ders doğrulardan değil yanlışlardan çıkarılır. Mesela inkılap tarihinde çok fazla bilgi yanlışı yaptıysanız bu sefer okumalara daha fazla ağırlık verin. Fende kuvvet hareket hatalarınız varsa eksiklerinizi giderin, çünkü ikinci sınavdaki basınç konusu bu konunun devamı.

Öbür yandan istediği başarıya ulaşanları kutlarım. Ancak unutmayın sadece birinci kapıyı açtınız ve hayalinizdeki okullar ikinci kapının ardında duruyor. Aynı tempoda belki de daha yüksek bir tempoyla tam gaz ikinci sınava hazırlanın.

Emre Solmaz – inekle Eğitim Danışmanı 

blog-banner

Leave a Comment