Hayatın, Evrenin ve Her Şeyin Cevabı: 42!

Milyonlarca yıl önce hiper zeki varlıklardan oluşan tüm boyutlara hakim bir ırk, hayatın anlamı üzerine yapılan beyhude tartışmalara son vermek için içlerinden en zeki ve parlak olan iki kişiyi hayat evren ve her şeyi hesaplayabilen çok büyük bir süper bilgisayar yapmaları için görevlendirdi. Hayatın anlamı üzerine çok kafa yoran bu kişiler “derin düşünce” adı verilen bu süper bilgisayardan bir cevap istediler.

image 53

Hayatın, evrenin ve her şeyin cevabı nedir? Derin düşünce, bunu düşünmesi gerektiğini ve cevabını 7.500.000 yıl sonra verebileceğini söyledi. Aradan 7.5 milyon yıl geçti ve cevabın verileceği o büyük gün geldi. Coşkulu bir kalabalık bu nihai cevabı duymak üzere meydanları doldurdu. Derin düşünce, meraklı gözlerle cevabı tam 7.5 milyon yıl bekleyen hiper zeki varlıklara, “cevaptan hiç hoşlanmayacaksınız” dedi. Ve açıkladı: Hayatın, evrenin ve her şeyin cevabı: 42!

image 46

İnanmazsanız hemen şimdi yeni bir sekme açıp Google arama çubuğuna “Answer to life, the universe and everything” yazın ve cevabın ne olduğuna bakın. 

image 47

Bu hikaye Douglas Adams’ın “Otostopçu’nun Galaksi Rehber” adlı kitabından. Ben ise inekle öğretmenlerinden Sena Arslan. İnekle blogdaki bu ilk yazımda, bu meşhur kitapla birlikte modern bir mite dönüşmüş 42 sayısını daha yakından tanıyalım!

image 50

Işık, boşluktan bir su damlacığına geçtiğinde, önce kırılır, sonra arkadan yansır ve en sonunda tekrar boşluğa kırılır. Gelen ışığın dışarı çıkan ışıkla yaptığı açı her zaman 42 derecelik bir açı civarındadır.

Yağmur damlaları, şelaleler bahçe hortumları ya da benzer bir çok şey bir gökkuşağı yaratmaya yarayacaktır. Hepsi su damlacıklarından yansıyan ışıktan kaynaklanıyor. Hepsi ışık kaynağının yönüne zıt bir yönde ortaya çıkar. Ve hepsi, ışık kaynağı yönünden 42° sapmış yay benzeri bir şekle sahiptir.

image 49

Ayrıca bir gökkuşağının renkli kısmı ile kavis yapan yayının orta noktası arasındaki açı 42 derecedir. Pink Floyd grubunun The Dark Side of the Moon albümünün kapağında buna bir gönderme olduğunu görebilirsiniz.

İki ardışık sayının çarpımı olan sayılara pronik sayılar denir ve 42 sayısı pronik bir sayıdır. (6×7=42)

42, asal olmayan bölenlerinin toplamına eşit olan sayıların en küçüğüdür. (42=1+6+14+21)

Pi sayısının 242.422. basamağından sonraki 8 sayı 42424242 şeklindedir.

image 48

Bir kağıdı en çok ne kadar katlayabiliriz hiç düşündünüz mü? Normal şartlarda en fazla 7 kere katlayabiliyoruz. 42 kez katlayabilseydik ne olurdu derseniz; bir kağıt 42 kez katlandığında her seferinde iki katına çıkan kalınlıktan dolayı en sonunda yaklaşık 440 milyar milimetreye ulaşıyor. Bu da dünya ile ay arasındaki mesafe demek!

Şimdi daha ürkütücü bir bilgi geliyor. Güneş gerçek bir kırmızı dev haline geldiğinde, bu dünyanın sonu anlamına gelecektir. 42, güneş, felaketle sonuçlanan bir kırmızı deve dönüşmeden önce samanyolunun etrafında kaç kez döneceğinin sayısıdır. Bu gerçekten de hayat, evren ve her şey hakkındaki en önemli sorunun cevabı olabilir. 

image 51

Merak etmiş olabilirsiniz, Douglas Adgams kitabını yazarken tüm bunları bildiği için mi cevabı 42 seçti? ‘Bu cevaptan hiç hoşlanmayacaksınız’ ama muhtemelen hayır. Ona binlerce kez sorulan ‘Neden 42?’ sorusuna şöyle cevap vermiş. ‘Masama oturdum, boş gözlerle bahçeme baktım ve 42 olsun dedim.’

image 52

Derin düşünce adlı süper bilgisayar, 42 cevabından sonra hayal kırıklığı yaşayan o hiper zeki varlıklara şöyle dedi: “Cevap kesinlikle bu. Dürüst olmak gerekirse, bence sorun, sizin tam olarak ne sorduğunuzu hiçbir zaman bilmemeniz.”. 

Peki siz cevabı ararken doğru soruyu sormayı biliyor musunuz?

KAYNAKÇA

https://www.matematiksel.org/42-sayisi-gercekten-hayat-evren-ve-her-seyin-cevabi-mi/

https://onedio.com/haber/otostopcunun-galaksi-rehberi-kitabindaki-her-seyin-anlami-sorusunun-cevabi-olan-42-sayisinin-gizemi-ne-990034

https://tr.wikipedia.org/wiki/42_(sayı)

https://en.wikipedia.org/wiki/42_(number)

Sena Arslan

image 65

17.04.2024

Leave a Comment