inekle Kariyer Yolu: Kimya Mühendisliği

Merhaba sevgili inekle Blog Okuyucuları ben İnekle sayısal öğretmenlerinden Kübra. Her ay birbirinden farklı meslekleri sizlerle buluşturduğumuz İnekle Kariyer yolu serisinin bu ayki bölümünde beraberiz. Kimya mühendisliği nedir, nerelerde çalışır gibi sorulara cevaplar bulacağımız yazımıza hazırsanız başlayalım.

Kimya mühendisliği dört temel mühendislikten biridir. Üretilecek maddelerin fiziksel ve kimyasal süreçlerinin gözlemlenmesi ve gelişen teknolojide üretimin daha verimli olmasından sorumludurlar. Üretim sürecindeki herhangi bir sorunu saptayıp çözüm önerileri üretmek görevleri arasındadır.

Maddelerin üretim süreçleri ile alakalı bir mühendislik dalı olduğundan Proses (süreç) mühendisliği olarak da bilinmektedir. Kimya mühendisliği kimya kadar matematik ve fizik bilim dalları ile de ilgilidir. İyi bir kimya mühendisi olmak için bu bilimleri bir arada kullanabilmek önemlidir.

Kimya mühendisliği bölüm müfredatında ilk yıl ağırlıklı olarak ortak dersler yer almaktadır. Fizik 1-2, Matematik 1-2 ve inkılap gibi ortak derslerin yanı sıra genel kimya 1-2 ve bazı diğer bölüm dersleri bulunmaktadır. Mesleğe asıl adım 2. Sınıf dersleri ile başlar. Analitik kimya, organik kimya ve fizikokimya gibi kimyanın alt dallarının yanı sıra, termodinamik, diferansiyel denklemler, akışkanlar mekaniği gibi mühendislik dersleri de müfredatta yerini almaya başlar. Ayrıca genel kimya, analitik kimya ve organik kimya derslerinin laboratuvarları da bulunmaktadır. 3. Sınıftan itibaren biraz daha kimya mühendisliğinin mühendislik kısmına yoğunlaşmaya başlanır. Isı transferi, kütle aktarımı malzeme bilimi, matematiksel modelleme gibi mühendislik temelleri dersler alınmaya başlanır.4. sınıfın temelini bitirme ödevi ve tasarım dersleri oluşturur. Tasarım 4 yıl boyunca aldığınız her dersi kullanacağız önemli bir derstir ve bu dersi vermeden mezun olmanız imkansızdır.

   Kimya mühendisliğinde temel olarak 2 staj bulunmaktadır. Laboratuvar ve işletme stajları. Stajlar ders olarak müfredatta yer almaktadır ve staj sonunda teslim ettiğiniz raporlardan alacağınız notlar ortalamanıza etki edecektir.

İyi bir Kimya mühendisi olmak için neler yapılmalı?

  1. Öncelikle lisans eğitimimizi yapabileceğimiz en yüksek ortalama ile bitirmeliyiz.
  2. Kulağa çok klasik gelse de bir mühendis için en önemli unsurlardan biri dildir. İngilizce artık ikinci bir dilden ziyade günümüzde ana dilimiz gibi olması gereken bir yabancı dildir. İngilizce dışında cepte başka bir yabancı dilin olmasında fayda var. (Almanca, Korece vb.)
  3. Excel kimya mühendisleri için oldukça önemli bir programdır. Bu yüzden genel Office programlarının yanı sıra özellikle Excel de profesyonel olmak iş hayatında kolaylık sağlar.
  4. İş hayatında sizlere fayda sağlayacak, güvenilir kaynaklardan kurslar alıp sertifika edinmek de sizleri bir adım öne taşıyacak unsurlardandır. (ISO eğitim sertifikaları gibi)

Yazımızın sonuna gelirken sevgili okur bu yazıyı bir Gazi Üniversitesi öğrencisi olarak yazdığımı belirtmek isterim. Dolayısıyla müfredat hakkında bilgi verdiğim kısım farklı okullarda değişiklik gösterebilir. Umarım sizlere kimya mühendisliği hakkında bilgilendirebilmişimdir. Başka yazılarda görüşmek üzere, inekle ile kalın. 😊

Kübranur Aktan

16.07.2023

Leave a Comment