İnekle Kariyer Yolu: Okul Öncesi Öğretmenliği

Selam Sevgili inekle Blog Okuru,

Bu ayki kariyer yolu yazısında okul öncesi öğretmeni nasıl olunur, bu bölüm nasıl bir bölümdür ve mezun olunca neler yapabilirsin onlardan bahsedeceğim.

Okul öncesi öğretmenliği eğitim fakültesinde bulunan bir bölüm. Bu yüzden de bu alanda bolca eğitim dersleri aldığımız bir süreç oluyor. Eğitim derslerinin yanında okul öncesi öğretmenliği özelinde; çocuk psikolojisi, okul öncesinde eğitim yaklaşımları, müfredat incelemeleri gibi pek çok ders alıyoruz. Sadece Türkiye ile değil dünya genelindeki müfredatları ve eğitim programlarını da inceliyoruz. Tabi ki müfredatlar ve uygulamalar üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterebiliyor. Örneğin ODTÜ öğrencilerine 2. sınıf dışındaki bütün senelerde staj imkanı sunarken bazı üniversiteler sadece 4. sınıfta veriyor bu stajı. Bu yüzden de üniversite seçerken hangi okulun ne gibi imkanlar sunduğunu da bilmek bu bölüm gibi çok pratik gerektiren bir alan için önemli.

Sıralamarda ise en yüksek sıralamalara sahip 2 devlet üniversitesi ODTÜ ve Boğaziçiyken vakif üniversitelerinde ise (%100 burslu) Bahçeşehir Üniversitesi ve İstanbul 29 Mayıs üniversitesidir.  Okul öncesi öğretmenliği sözel alanından tercih edilebilen bir bölümdür.

Okul öncesi öğretmenliği bölümünden mezun olmuş kişilerin çok geniş çalışma alanları vardır. İlk olarak KPSS’ye girip öğretmen olarak atanabilir MEB’ e bağlı okullarda çalışabilirsin. Aynı zamanda özel kurumlarda da çalışma şansın var. İkinci olarak çocuk ve aileye yönelik hizmet veren sivil toplum kuruluşlarında eğitimci olabilir veya yöneticilik yapabilirsin. Kendine ait bir okul açabilirsin ve burada öğretmen veya müdür olarak çalışabilirsin. Son olarak akademik bir kariyer yapmak istersen de yüksek lisans ve doktoranı tamamladıktan sonra üniversitede akademisyen olabilirsin.

Umarım bu yazım aklında olan sorulara birer cevap olabilmiştir ve bu alan hakkında sana yeni şeyler öğretmiştir. Başka bir yazımda tekrar görüşmek üzere. 😊

Nefise Esra Yıldırım

25.06.2023

Leave a Comment