inekle Kariyer Yolu: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik

Ben inekle sözel ders öğretmeni Belen Çinbilgel. Bu ayki inekle Kariyer Yolu yazısında Psikolojik Danışman ve Rehberlik bölümü ile karşınızdayım. 💻📚😊

Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR), bireylerin duygusal ve psikososyal gelişimlerine rehberlik eden, onlara destek sağlayan ve hayatlarına dokunan özel bir meslek dalıdır. Bu alanda gelişmek, sadece profesyonel bir kariyer için değil, aynı zamanda insanlar arasında daha derin ve anlamlı bağlantılar kurma sürecinde de önemlidir.

Psikolojik Danışma ve Rehberlik nedir?

PDR, bireylerin yaşamları boyunca karşılaştıkları zorluklar, sorunlar ve değişimlerle baş etmelerine yardımcı olmayı amaçlayan bir meslek dalıdır. PDR profesyonelleri, bireylerle birebir çalışarak, onların duygusal, akademik ve sosyal ihtiyaçlarına cevap verirler. Empati, anlayış ve güven ortamı oluşturma bu alandaki temel prensiplerdendir.

Ana bilim dalında okurken hem psikoloji derslerinin olması hem de eğitim derslerinin bulunmasıyla iki taraflı desteklenmek iki yönlü gelişim yaşanması için büyük olanak sağlamaktadır.

İnsanlarla derin ve anlamlar kurmada yardımcı olan bu bölümü Dokuz Eylül üniversitesinde okumanın belirli faydaları vardır. Üniversitenin akademik kadrosu, gelişime açık çalışmalar, desteklenen projeler ile bu bölümü okumakta ve gelişmekte büyük önem taşımaktadır.

Peki gelişmek için mezun olmadan neler yapabiliriz?

Bunların başında belirli yerde staj ve gönüllük çalışmaları yapmak önemlidir. Çünkü teorik olarak kazanılan bilgilerin yaşayarak deneyimlenmesi kalıcılığı ve gelişimi artıcı etki yaratır.

Alanla ilgili öğrenci destekleyen TÜBİTAK çalışma ve projelerine katılmak.

Online ya da yüz yüze olan öğrencinin gelişime açık etkinlik ve programlara katılmak.

Alan ile alakalı dizi, film, kitap okumak.

Alanla alakalı topluluklarda bulunmak hem sosyal etkileşimi artırırken bölümle alakalı akran öğrenmelerini artırmaktadır.

Peki mezun olduğunda nerelerde çalışabiliriz?

Okullar, Adalet Bakanlığı, Sosyal hizmetler, RAM gibi Kamu kuruluşlarında çalılabilinir.

Lisanüstü eğitim alarak Üniversitelerde akademik alanda çalışabilir.

Özel danışmanlık merkezlerinde çalışılıp kendi danışmanlık merkezini kurulabilir.

Özel Rehabilitasyon merkezlerinde çalışıp kurumsal danışmanlıkta yapılabilmektedir.

Gelişen bir kariyer, duygusal bağlantılar kurma yeteneğine sahip, empatiyle dolu ve sürekli öğrenmeye açık bireyler için mümkündür. PDR, sadece bir meslek değil, aynı zamanda insanlar arasında gerçek ve anlamlı bağlar kurma fırsatını sunan bir yaşam tarzıdır.

Belen Çinbilgel

25.01.2024

Leave a Comment