inekle Kütüphane- Aralık Ayı

Selam sevgili inekle okuyucusu! 2022’yi uğurladığımız bu son günlerde sana keyifli vakit geçirebileceğini düşündüğüm farklı türlerden oluşan bir seçki hazırladım. İçlerinde daha önce okuduğun ya da okumayı düşündüğün var mı? Görüşlerini yorumla paylaşmak istersen bekliyor olacağım. ✨

1.Gidiyorum Bu*(2011)- Ah Muhsin Ünlü

“Hatırlat da haziranın sonlarında çocukluğumu yakalım.” ~sayfa 14.

Kendisini aynı zamanda senarist, yönetmen, yapımcı, müzisyen ve oyuncu olarak da bildiğimiz Onur Ünlü’nün bu kitapta şair yanıyla tanışıyoruz. “Gidiyorum Bu”; şairin Ah Muhsin Ünlü mahlasıyla Modern Türk Şiiri’nin keçiyollarında, uçurumlarında, zirvelerinde hünerli bir samuray, muzip bir derviş, fiyakalı bir çita gibi dolaştığı şiir kitabı. Yayınevinin de tanıtım yazısında dediği gibi “Bu müstesna, janjanlı, kıyak şiirleri” okumak ve Ünlü’nün kalemiyle tanışmak isterseniz, doğru yerdesiniz. 

2. Başucumda Müzik (2003)- Kürşat Başar

“Filmlerde anlatılamaz o çarpıntı… Kitaplarda belki biraz… Az çok hepimiz biliriz onu… Ama yine de hepimiz ilk kez başımıza geldiği zaman ne yapacağımızı şaşırırız. Onun için kendimizi bırakmamaya çalışsak bile bir an için bu duyguya kapıldığımızda başkalarının anlayamadığı, hayır, yalnız başkalarının değil bizim bile anlayamadığımız çılgınca şeyler yaparız…” ~sayfa 179. 

Çözülmesi gereken bulmacalar, beyaz kalemle yazılmış gizli notlar eşliğinde akıp giden romanda; 60 darbesinde idama mahkûm edilenlerden birinin gerçek yasak aşk öyküsü anlatılıyor. Köy yerinde doğan bir kız çocuğunun, kendini gerçekleşen bir rüyanın içinde bulduğu ve bu rüyanın ona açtığı hayatta keşfettiği yeni duygulara insanca tanık oluyoruz. Sokaktan akordiyon sesinin geldiği bir bahar sabahında, unutulmaz cumartesilerde, unutulmuş şarkılarda… eşsiz bir duyguyu ve avucumuzdan kayıp giden o rüyayı tutmak isteme halini okutuyor yazar bize. 

3. Tutunamayanlar (1971)- Oğuz Atay

“Gerçek tutunamayanlara saygım büyüktür. Onları bir ansiklopedi de toplamak isterdim. Türk Tutunamayanları Ansiklopedisi. On iki fasikül bir cilt. On iki ciltte tamamlanacaktır. Üç fasikül bir harf, üç harf bir kelime, üç korner bir penaltı… Benden sonra bu işi yapacak çıkmaz. Gençlik şimdi somut sorunlarla ilgili. Hemen işe girişmeliyim.” ~sayfa 672.

“En çok yarım bırakılan kitap” listelerinde hep başı çeken bir kitabı önermek ne kadar risksizdir ki?.. Neden çokça yarım bırakıldığını anlayabildiğim bir kitap olsa da kendini bir okur olarak gören herkesin “Tutunamayanlar”a, “Selim”e, “Turgut”a bir şans vermesi gerektiğini düşünenlerdenim. 

Kitap boyunca küçük burjuva dünyasını zekice alaya alan Atay saldırısını, tutunanların anlamayacağı, reddedeceği tarzda yapar. Varoluşsal soyut sancıları, olabildiğince kelimelere sığdırma çabasını takdir ediyorsunuz roman boyu. “Tutunamama” halini size öğreten, yaşatan kitabı okuyacaksanız belki de ilk kabul etmeniz gereken, kitabı okurken alışıldık olan “bir olay örgüsü” aramak yerine kendinizi bu susmak bilmeyen bilinç akışına kaptırmak ve durumun vehametini hissederek kitabı okumak.  

4. Fasa Fiso (2018)- Teoman

“Çocuklukta çok sıkıcı bir şey var, büyümeyi beklemek.” 

“Parasızım, gelecekten ödüm patlıyor, “Ne yapacağım ben?” diyorum. Yapabileceğim işleri düşünmeye çalışıyorum.” ~sayfa 116.

Türk rock müziğine damgasını vuran isimlerden biri olan Teoman, kitabında kendi hayatına dair hikâyelerini mektup & günlük tadında samimi bir dille kaleme almış. Kovboy kıyafetleri giymiş çocuk Teoman’dan bizim tanıdığımız rock yıldızı Teoman’a uzanan yolculuğunu; unutulmaz şarkı sözleriyle, onların oluşturulma hikayeleriyle, röportajlarından kesintilerle süslüyor. “Şarkılarını yazarken kendi karanlığının sesine kulak veren, inişli çıkışlı ilişkilerimize, ayrılıklarımıza, yaralarımıza, özlemlerimize dokunan” bu rock yıldızının yolculuğunu okurken içinizdeki çocuğa tanıdık gelen hayallerle, içinizdeki ergene tanıdık gelen hayal kırıklıklarıyla, umutla, yüzleşmeyle ve nice insani deneyimle karşılaşacaksınız. 

5. Guguk Kuşu- Robert Galbraith (JK Rowling)

Harry Potter serisinin ünlü yazarı Rowling’in, “Robert Galbraith” takma adını kullanarak çıkarttığı polisiye türündeki bu romanının Büyük Britanya’da haftanın en çok satan romanı seçildiğini biliyor muydunuz? 

Rowling bu kitabında Agatha Christie tarzında yumuşak bir polisiye deniyor aslında. Dedektif Strike ve yardımcısı Robin’in çözmeye çalıştığı başta intihar görünümündeki cinayette, karakterleri derinine inceleyen ve okuyucunun elinden düşüremeyeceği bir kitap “Guguk Kuşu”. Kitabın adının ve daha nice ufak gibi görünen bilginin de gerçek olayla ince bağları var. Rowling’in kitapta başardığı bir diğer şeyse onu bir İngiltere gezi rehberi gibi yapması: pek çok mekân isminin geçtiği kitapta, kendinizi oraları olaylar ilerledikçe karakterlerle beraber gezerken buluyorsunuz.

Sena Sarıtaş

12.12.2022

Leave a Comment